Rusland blokkeert miljoenen IP-adressen wegens berichten-app Telegram

De Russische regering heeft vorige week opdracht gegeven om berichten-app Telegram, dat middels een ICO miljarden op aan het halen is, te verbieden. Dit omdat deze de versleutelingscodes niet aan de autoriteiten wil overhandigen.

Maar, zoals de oprichter van de app beloofde, werkt Telegram nog steeds. Rusland neemt ondertussen drastische maatregelen. Het blokkeert miljoenen IP-adressen om de dienst op zijn knieën te dwingen.

Blokkade

Maandag meldde het Russische Meduza voor het eerst dat meer dan twee miljoen IP’s van Amazon Web Services en Google Cloud servers werden geblokkeerd. Gisteren meldde een speciaal opgezette site om die blokkades op te sporen zelfs een aantal van meer dan 15 miljoen aan geblokkeerde IP-adressen.

Roskomnadzor, de Russische federale dienst voor toezicht op communicatie, informatietechnologie en massamedia, heeft als taak het verkrijgen van encryptiesleutels voor alle webservices in het land en het afdwingen van blokkades.

Telegram bevocht het bevel om principiële en technische redenen en gaf aan dat het geen versleutelingscodes kon overhandigen al zou zij dat willen, omdat deze worden gegenereerd en opgeslagen op apparaten van individuele gebruikers.

Amazon, Google en Apple

Telegram verhuisde haar servers naar Amazon en Google om het verbod te omzeilen, terwijl Russen op Twitter klagen dat online games en andere diensten worden beïnvloed door de IP-blokkades. Volgens Reuters heeft Roskomnadzor “gevraagd” dat Apple en Google Telegram uit hun app stores verwijderen. Onduidelijk is of zij daar aan gaan voldoen.

Telegram blijft bestaan

Na de beslissing van de Russische rechtbank om verder te gaan met een verbod, waarschuwde oprichter Pavel Durov gebruikers de app niet te verwijderen of opnieuw te installeren, omdat hij nog steeds in staat zou zijn hen te notificeren en zij de app kunnen blijven gebruiken.

Durov: “Telegram will use built-in methods to bypass the block, which do not require additional steps from users. Russia’s national security will decrease, as some of the personal data of Russian citizens will pass from a platform that is neutral to the Russian Federation, to U.S.-controlled WhatsApp/Facebook”

Telegram blijft dus online. Op dinsdagmorgen bereikte Gizmodo een handvol mensen in Moskou die allemaal bevestigden dat Telegram nog steeds werkte, zonder de noodzaak van een VPN.

Bron: Bloomberg, Gizmodo

Foto: Flickr / Jedimentat44

Inschrijven nieuwsbriefDisclaimer: Bitcoin Magazine Benelux biedt geen beleggingsadvies. Onze berichten zijn enkel bedoeld voor informatieve doeleinden.

Mis niks meer!
Invalid email address

Snel, Gemakkelijk, Goedkoop

Maak een gratis account aan bij Bitvavo en betaal in de eerste week geen handelskosten voor jouw eerste €1.000 aan bitcoin.

 

Maak nu een gratis account aan!