Waves zet smart contracts live op testnet

Het platform Waves komt met smart contracts. De optie om tokens bepaalde taken mee te geven is op dit moment actief op het testnet van Waves. Via het veilige testnet kunnen eventuele bugs voortijdig worden opgespoord en verholpen. De programmeertaal voor de smart contracts heet ‘Ride’. Wanneer Ride op het officiële netwerk van Waves komt, is nog niet duidelijk. Er zal eerst een hoop moeten worden getest.

Waves smart contracts

Waves doet voorzichtig met het uitbrengen van hun smart contracts. Met Ride is het mogelijk om ‘non-Turing complete’ smart contracten op te stellen. ‘Non-Turing complete’ contracten zijn minder ingewikkeld dan de tegenhangers van bijvoorbeeld ethereum, die zijn namelijk ‘Turing complete’. Turing complete houdt kort gezegd in dat elke berekening of bewerking die geprogrammeerd kan worden ook mogelijk is met die programmeertaal. Ride is dat dus niet en is daardoor makkelijker te gebruiken, maar heeft wel wat restricties. De contracten kunnen simpelweg niet fout worden geschreven, waardoor het per definitie veilige smart contracts zijn.  Later dit jaar staat de uitbreiding naar ‘Turing complete’ voor Waves op de planning, die taal zal ‘RideOn’ heten.

Functionaliteiten van Ride

Het is met de release van smart contracts op het Waves Platform mogelijk je tokens bepaalde opdrachten te geven. Zo kun je met Ride je tokens opdracht geven pas op een bepaald moment bruikbaar te zijn, dit is handig voor bijvoorbeeld ICO’s. Ook doen ‘multisignature accounts’ hun intreden. Daarmee kun je afspreken dat er alleen transacties gedaan kunnen worden vanaf een bepaald adres als twee of meerdere mensen toestemming hebben gegeven. In theorie kun je dan dus samen een adres beheren zonder dat je bang hoeft te zijn dat de andere al je Waves wegstuurt.

Mogelijkheden van Ride
Mogelijkheden van Ride

Waves prijs

Het is altijd lastig te zeggen hoe de prijs reageert op positief nieuws, maar Waves is op dit moment 6.50 dollar waard. Recentelijk is de prijs in zowel bitcoin als dollar flink lager geweest. Tijdens de grote pieken aan het eind van 2017 kende de token echter betere tijden.

Wil je zelf aan de slag met Ride? Check dan de documentatie op de website van Waves.

Disclaimer: Bitcoin Magazine Benelux biedt geen beleggingsadvies. Onze berichten zijn enkel bedoeld voor informatieve doeleinden.

Mis niks meer!
Invalid email address

Snel, Gemakkelijk, Goedkoop

Maak een gratis account aan bij Bitvavo en betaal in de eerste week geen handelskosten voor jouw eerste €1.000 aan bitcoin.

 

Maak nu een gratis account aan!