Vít Jedlička, president van de vrije Republiek Liberland: “Een gedecentraliseerde innovatieve staat is ons streven”

In Berlijn spraken we Vít Jedlička, stichter- en zelfverkozen president van de micronatie Vrije Republiek Liberland, een stuk niemandsland gelegen tussen Kroatië en Servië.

Oprichting

Na het uiteenvallen van Joegoslavië werd het land noch door Kroatië, noch door Servië geclaimd. Op 13 april 2015 werd het gebied onafhankelijk verklaard door de libertaire activist Jedlička. Op 1 mei 2015 kregen de eerste mensen, uit handen van president Jedlička, het Liberlands burgerschap.

Jedlička vond op de kaart een onbenut stukje land, dat hij vervolgens opeiste. In december 2015 maakte hij, tijdens een kerstgala voor supporters van Liberland, een voorlopige regering bekend plus drie ministers.

Missie

Het doel van de staat is een samenleving te creëren waar inefficiënte regels en belastingen niet thuis horen. Ook mensen met een strafblad, communisten, neonazi’s en andere extremisten zijn niet welkom. Verder zou eenieder in aanmerking kunnen komen voor het burgerschap.

De stichters zijn geïnspireerd door landen als Monaco en Liechtenstein en de grondwet zou geïnspireerd zijn door Zwitserland.

Een bijzondere man, met een bijzonder verhaal. Kijken dus!

Bronnen: Time, BBC, Liberland

Inschrijven nieuwsbriefDisclaimer: Bitcoin Magazine Benelux biedt geen beleggingsadvies. Onze berichten zijn enkel bedoeld voor informatieve doeleinden.

Mis niks meer!
Invalid email address

Snel, Gemakkelijk, Goedkoop

Maak een gratis account aan bij Bitvavo en betaal in de eerste week geen handelskosten voor jouw eerste €1.000 aan bitcoin.

 

Maak nu een gratis account aan!