AFM: Nederlanders gaan verantwoord om met cryptobeleggingen

Uit nieuw marktonderzoek naar de Nederlandse cryptobeleggers door toezichthouder Autoriteit Financiële Markten (AFM) blijkt dat de Nederlandse cryptobelegger zich niet gek laat maken.

Risico beperkt

Op het hoogtepunt van de hype, begin dit jaar, hadden ruim 580.000 mensen in Nederland crypto’s in hun bezit. Hoeveel dat tegenwoordig is zal nog moeten blijken.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Ondanks de koersschommelingen van de munt blijven de risico’s voor deze beleggers beperkt, zo laat de AFM weten. Slechts 1 procent komt in grote problemen als de cryptomarkt nu instort.

Onderzoek

De AFM deed onderzoek onder 885 cryptobezitters, waarin zij voor het eerst naar hun achtergrond en beweegredenen zijn gevraagd.

De cryptobeleggers zijn gemiddeld 38 jaar, willen snel geld verdienen, en ervaring met beleggen blijkt beperkt. Veelal begonnen zij ermee toen de bitcoin een hype werd en de koers omhoog vloog eind vorig jaar.

Bijna een derde van de cryptobeleggers stapt daarnaast in munten als bitcoin of ether omdat traditioneel beleggen of een spaarrekening niet genoeg oplevert.

Voor 40 procent van de cryptobeleggers uit het AFM-onderzoek was geld verdienen aan die stijging de belangrijkste motivatie om in te stappen. Hoe later beleggers instapten, hoe belangrijker die snelle winst voor hen was.

Verantwoord risico nemen

Het is de vraag hoeveel mensen daarbij winst maken op hun investering. Een derde van de beleggers stapte in het laatste kwartaal van 2017 in.

De waarde van een bitcoin steeg in december naar zo’n 20.000 dollar. Sinds dat hoogtepunt is de koers weer teruggezakt naar iets boven de 8.000 dollar.

Een woordvoerder van de AFM: “Waarschijnlijk staan veel mensen inmiddels op verlies. Dat is één van de risico’s waar we voor gewaarschuwd hebben”

Van de deelnemers aan het onderzoek zegt 80 procent van die waarschuwingen op de hoogte te zijn, waarbij 19 procent hierdoor kritischer is gaan kijken naar cryptomunten.

10 procent van de cryptobeleggers heeft daarnaast wel eens meegedaan met een ICO, een Initial Coin Offering.

Nederlandse cryptobeleggers blijken verder goed te weten wat ze doen. Zij zien het als speculatie en gaan daar verantwoord mee om. 70 procent heeft dan ook minder dan 1.000 euro in crypto’s gestoken.

Slechts 2 procent van de ondervraagden geeft aan met geleend geld crypto’s te hebben gekocht, zij lopen het grootste risico op een financiële strop. Slechts 1 procent gaf aan een groot probleem te hebben als de koersen instorten.

Bron: AFM, DFT

Foto: Flickr / Marcel Oosterwijk

Inschrijven nieuwsbrief