Column Luc Smits van Oyen (Coinmerce): Bitcoin nog steeds dominantste speler, maar voor hoe lang?

Door Luc Smits van Oyen – Bitcoin is met een marktwaarde van €110 miljard de grootste cryptocurrency. Met een totale marktwaarde van €250 miljard kan gesteld worden dat Bitcoin de dominante speler is in de markt.

Marktleider

Zo’n 45% van de totale marktwaarde is afkomstig van Bitcoin. Het is dan ook niet raar dat wanneer Bitcoin daalt, de rest van de markt deze beweging volgt. Bitcoin is daarmee marktleider en bepaald grotendeels of de overige 1500 cryptocurrencies groen of rood noteren.

Het komt vaak voor dat andere cryptoprojecten met geweldig nieuws komen, waarbij er normaliter een sterke koersstijging verwacht wordt. Echter, met een beetje pech, is het zo dat Bitcoin precies op dat moment een daling heeft ingezet.

In dat geval maakt het niet uit hoe positief het nieuws is, het wordt overschaduwd door een dalende markt en het project zal daar last van ondervinden.

In 2017 was het vooral tijdens horizontale bewegingen van Bitcoin dat andere cryptocurrencies (altcoins) veel onafhankelijke groei lieten zien. Met onafhankelijke groei bedoel ik een stijging in prijs terwijl Bitcoin stabiel blijft.

Oudste cryptomunt met achterhaalde techniek

Persoonlijk vraag ik mij af hoe het kan dat Bitcoin nog steeds zo’n dominante speler is. Het mag dan de oudste cryptocurrency zijn, het is daarmee technologisch gezien ook de meest achterhaalde naar mijn mening.

Satoshi Nakamoto heeft Bitcoin gebouwd als digitaal geld systeem voor het uitvoeren van transacties zonder tussenkomst van banken. Een valuta of op zijn minst een ruilmiddel. Daar is het echter te volatiel voor gebleken.

Bovendien zijn de transactietijd en kosten zo erg gestegen dat het niet meer kan concurreren met cryptocurrencies als IOTA, Ripple en NANO, om er maar een paar te noemen. Tegenwoordig is Bitcoin meer een store of value, een oppotmiddel. De crypto is tevens stabieler dan enig andere altcoin.

bitcoin meester

De tijd zal het leren

Hoe heeft Bitcoin dan tot op heden de nummer 1 positie weten te behouden?

Op de cryptocurrency markt werkt het als volgt. Bij de grote exchanges kan je over het algemeen geen fiat geld (dollar, euro) verhandelen tegen cryptovaluta’s. Je verhandelt op deze exchanges crypto voor crypto.

Dus stel jij wilt een relatief kleine cryptocurrency aanschaffen dan is de kans groot dat je eerst Bitcoin moet kopen en deze vervolgens verhandelen voor de crypto die je daadwerkelijk wilt. Deze manier van werken zorgt voor veel volume in Bitcoin.

Daarnaast is Bitcoin verreweg de meeste bekende cryptovaluta. Vraag een willekeurig iemand op straat of hij Bitcoin kent dan is de kans groot dat hij ja zegt. Vraag je of hij of zij weet wat Ethereum of Ripple is, dan bestaat er een grote kans dat er gevraagd wordt om Nederlands te spreken.

Bitcoin betreft zo’n gevestigde naam in de cryptovalutamarkt, dat het lastig is deze van de troon te stoten. Ethereum is, zoals te zien in onderstaande grafiek, in juni 2017 het meest dichtbij gekomen.

Toch ben ik van mening dat het niet de vraag is of Bitcoin ooit van de troon gestoten gaat worden als zijnde grootste en belangrijkste cryptomunt, maar wanneer het deze plek gaat verliezen.

Luc Smits van Oyen studeerde bedrijfskunde aan de Hogeschool van Amsterdam en was stagiair bij Pro-Beleggen. Momenteel is hij mede-oprichter van nieuwe cryptobroker Coinmerce.

Inschrijven nieuwsbriefMis niks meer!
Invalid email address
Handel met negatieve fees en verdien!

Paymium lanceert een actie voor Bitcoin beleggers

Ontvang 0,1% vergoeding voor elke succesvolle limietorders die je plaatst!

Doe mee aan de bitcoin revolutie.

Paymium is de oudste en grootste bitcoin beurs van Frankrijk en bestaat al sinds 2010.

Maak nu een gratis account aan!