Coin Highlight #9: VeChain Thor (VET), een supplychain blockchain voor het internet der dingen

Door Pim Piepers - VeChain Thor (VET) is een product identificatie systeem op de blockchain, met een uniek ID voor ieder product. Het wil een revolutie teweeg brengen in hoe producten door de supplychain gaan.

VeChain Thor maakt het via de blockchain eenvoudig en veilig voor fabrikanten om belangrijke productgegevens te verzamelen, te beheren en te delen met leveranciers en consumenten, gedurende de gehele levenscyclus van een product. Dit wordt allemaal live gemonitord, op verschillende manieren. Zo zijn ze met het Aziatische INPI aan nieuwe zogeheten identificatie chips aan het werken.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Op diverse filmpjes zien we hoe producten door een soort chip worden gescand en gemonitord. Daarbij is het best lastig om een concreet voorbeeld te vinden met een werkende chip die functioneert op de blockchain. Zie hier een (vaag) filmpje over het maken van smartchips met een boze commentator er onder, waardoor ik me kan voorstellen dat dit een shitcoin werd genoemd vorig jaar:

VeChain Thor geeft aan dat ze inzicht willen geven over het traject wat een product (bijvoorbeeld een handtas) doorloopt. Het wil vertrouwen verder automatiseren en vergemakkelijken. Daarnaast biedt de blockchain een ​​transparante informatiestroom, kan het helpen bij een efficiënte samenwerking en maakt het snelle overdracht van informatie mogelijk.

Er zijn al diverse bedrijfstakken en sectoren (landbouw, voedsel, farma, luxegoederen, logistiek) die gebruik maken van VeChain Thor. Kleine jongens worden groot. Het lijkt er nu op dat na de token swap, die op het moment plaats vindt, VeChain Thor een stuk volwassener wordt.

Het team, geleid door Sunny Lu, ziet er in ieder geval sterk uit en ook het merk is goed ontwikkeld. In de cryptowereld is er met name één grote concurrent binnen het domein IoT (Internet of Things / internet der dingen). Dat is Iota. Maar die stuurt met een heel ander systeem (de Tangle) het netwerk aan. Beide projecten zijn er op gericht om communicatie tussen apparaten, en eventuele betalingen die hierbij te pas komen, gebruiksklaar te maken. Er zijn daarnaast nog andere op de blockchain gebaseerde tokens, zoals IoT Chain, Atonomi en Ruff Token.

Van VEN naar VET

VEN, de token waarmee VeChain Thor (voorheen 'gewoon' VeChain) vanaf de ICO als ERC20 token de wereld in werd geworpen, gaat ten tijde van dit schrijven over naar VET. Eerst was er de tijdelijke blockchain, gebaseerd op ethereum. Zojuist hebben ze de nieuwe VeChainThor Blockchain gelanceerd, die ze na de ICO hebben ontwikkeld. Omdat dit heel anders is dan een ERC20/Ethereum omgeving moeten gebruikers hun oude token (VEN) in wisselen voor de nieuwe token (VET).

De wisselkoers is 1 VEN = 100 VET. Er komen dus twee nullen achter. De gebruikers moeten dat ook binnen bepaalde tijd doen, anders zijn ze hun tokens kwijt, met uitzondering van mensen die het op crypto exchanges hebben staan. Veel beurzen, zoals Bitfinex, Huobi en Bithumb, regelen dat zelf voor hun gebruikers. Handig!

Onderstaande video legt uit hoe de nieuwe app werkt, die op aanvang van de tokenswap gepubliceerd is om mensen te helpen hun oude tokens voor de nieuwe in te wisselen.

Introductie VeChainThor Wallet

VET heeft ook een nieuwe coin: Thor Power. Thor Power (dat meteen mee komt in het nieuwe mainnet van VeChain Thor) gaat als staking fee functioneren. Het is te vergelijken met GAS bij blockchainproject NEO. Thor Power is de brandstof voor de VeChain Thor Blockchain. Daarmee betaal je voor bepaalde blockchain-bewerkingen zoals het uitvoeren van VET transacties en het uitvoeren van slimme contracten.

Authority Masternode

Om gebruik te kunnen maken van VeChain Thor als supplychain oplossing koopt men een zogeheten Authority Masternode. Die masternode is er volgens dit Medium artikel alleen voor Early Supporters. Daar staat ook wat je mogelijk kan verdienen, hoewel dat nu hardop speculeren is - gezien ze op het moment in het proces van de coin swap zitten.

De kosten zijn als volgt:

Op dit moment vindt de token swap plaats van VeChain van VEN naar VET. Daarbij is het lastig in te schatten wat het kost om een node te hebben in euro's. VEN, de oude token, kende een all time high van $9,80. Nu dobbert die al een tijdje rond de 1 dollar. Het is echter niet in te schatten wat er gebeurd na 'half augustus 2018', wanneer de token swap ten einde is.

Wel staat vast dat de Authority Masternodes de enige full nodes zijn, en dat je die nodig hebt om te ontwikkelen op het VeChain Thor netwerk. De andere nodes zijn simpelweg versterkingen van het netwerk en daarvoor krijgen eigenaren een beloning op maat. Node eigenaren worden dus betaald in Thor Power, een token die binnen het VeChain Thor netwerk uit te geven en regulier te verhandelen is.

Flinke partnerships

Vanaf dag één steelt VeChain Thor de show door geruchten van samenwerkingen met grote namen te spiegelen die soms wel en soms helemaal niets te maken hebben met VeChain Thor. Een voorbeeld is BMW, wat grootschalig aangekondigd werd, met enkel het tonen van de logo's van VeChain Thor en BMW.

Het verhaal ging al langer de rondte dat ze met BMW iets gingen doen. En dat was ook zo, alleen bleek het om een BMW Startup programma waar VeChain Thor bij betrokken was. In principe iets wat iedere startup zou kunnen doen. Niets bijzonders dus...

Maar toch, VeChain Thor timmert hard aan de weg en heeft al een werkend product. De partnerships die wel bevestigd zijn, zijn onder andere DNV GL (grote verzekeringsmaatschappij) en Kuehne & Nagel (één van de grootste wereldwijde transporteurs). Ook mogen ze meedoen in het incubatie programma van PWC China en PWC Singapore.

Dat zijn mooie namen en het ziet er naar uit dat die partijen ook nu, tijdens de swap, VeChain Thor nauwlettend in de gaten houden.

De oplossingen van VeChain Thor

Het ziet er naar uit dat VeChain Thor een mooie toekomst heeft, enkel gekeken naar de vier problemen die ze willen oplossen volgens het whitepaper.

Het eerste probleem is dat een blockchain decentraal is, en niet voor centrale organisaties ontworpen is. Ten tweede is het verdienmodel van vrijwel elke bestaande openbare blockchain gekoppeld aan feekosten, waardoor transacties (te) duur zijn. Ten derde vereist een ecosysteem massa, niet alleen hardcore crypto mensen. En als laatste moet overal ter wereld aan bepaalde (regio specifieke) regels worden voldaan.

Een hele berg uitdagingen. Om al het bovenstaande te adresseren, heeft VET de VeChainThor blockchain gemaakt. Deze innovatie vertegenwoordigt volgens hen de volgende generatie in openbare blockchains. Het bevat de volgende belangrijke kenmerken:

Oordeel

Voor mensen die graag een business (enterprise) gerichte blockchain oplossing zien, kan dit hem wel eens worden. Waarom? Omdat het VeChainThor netwerk los van de hiërarchische systemen opereert. Het doet zijn ding en dat is grotendeels geautomatiseerd. Omdat VeChainThor onafhankelijk en grenzeloos kan opereren, maar wel rekening houdt met hoe het op specifieke locatie geregeld is, kan dit een hele grote jongen worden.

Nu kunnen we helaas niet goed inschatten wat de gevolgen van de token swap zullen zijn. Gezien de interessante partners heb ik het vermoeden dat er na de swap evenwel veel beleggers zullen investeren, vooral om bovenstaande redenen. Tenminste: als het allemaal werkt. Mochten de partnerships vervolgens deze organisatie naar een hoger niveau tillen, dan bestaat de kans dat VeChain Thor wel eens een hele grote jongen gaat worden.

Meer Pim Piepers? Lees het hier!

Over Pim Piepers

Pim Piepers, vader van Noah en Mikki, partner van Linda, is een zelfstandige ondernemer die vanuit zijn vakgebied online, content, foto, video en ict in de cryptomunten gerold is. Hij is een beetje een conservatief: er is bitcoin, en tot nu toe is er nog geen duidelijke opvolger.

Pitbull Content, zo heet het content bureau van Pim Piepers, en sinds kort mag hij ook rond bazuinen dat hij eigenaar is van het kersverse CryptoCursus.com.

Cryptocursus.com

CryptoCursus.com heeft zich ten doel gesteld mensen te voorzien van helderheid en duidelijkheid in een tijd van chaos waar iedereen zo’n beetje het woordje ‘blockchain’ voor of na zijn productnaam zet waardoor men door de alom bekende bomen het bos weer eens niet ziet. Dit alles ondersteund door de Ledger Nano S, een populaire hardware wallet waarop we onze cryptomunten kunnen op slaan.

Pim heeft een uitgesproken mening die soms de confrontatie niet uit de weg gaat. Pim is een geharnaste idealist en ziet in bitcoin de vrijheid die de mensheid ontnomen is door een mega groot financieel conglomeraat wat door middel van een anti-democratisch pschulden systeem de halve wereld in de tang houdt.

Eerder schoof Pim aan bij de CryptoTrader.nl Weekly Recap waarbij hij samen met een aantal anderen het bijzondere cryptoland onder de loep nam.

Voor Pim is duidelijk: we hebben de thuiscomputer op zien komen, de laptop, het internet, de smart phone, de tablet, TV on demand en alle andere facetten die bij het internet komen. Wat was hier bij het sleutelwoord? Vrijheid.

Logischerwijs komt er dus ook op gebied van regels en geld (macht) een aardverschuiving. Het internet 3.0 wordt voor onze ogen geboren. Prachtig toch? Nu kunnen we ons bevrijden van de banken door zelf onze bank te zijn. Wie wil dat nou niet? Maar het komt wel met alle gevolgen van dien.

Wie het podium op zoekt krijgt ook tomaten…

Inschrijven nieuwsbrief



Lees meer over:
cryptoVeChainVET

    Door: Redactie

    Het redactie account wordt gebruikt voor artikelen waar meerdere schrijvers, editors en journalisten aan werken. Met onze gezamenlijke kennis, kunde en opgeteld meer dan 50 jaar ervaring met schrijven en binnen de crypto wereld, kan je er zeker van zijn dat wij weten waarover we schrijven. We hebben feitelijkheid en correctheid hoog ik het vaandel!