Venezuela voert salarissysteem in op basis van cryptomunt petro

De Venezolaanse president Nicolas Maduro heeft onlangs onthuld dat de door olie gesteunde cryptovaluta van het land, de petro, als rekeneenheid zal worden gebruikt door het staatsoliebedrijf PDVSA. De Venezolaanse overheid is ook bezig met de ontwikkeling van een nieuw salarissysteem dat werknemers in staat zal stellen om hun loon in “petro’s” te ontvangen.

Centrale Bank

Maduro: “As of next Monday, Venezuela will have a second accounting unit based on the price and value of the petro. It will be a second accounting unit of the republic and will begin operations as a mandatory accounting unit of our PDVSA oil industry”

Naar verluidt zou Venezuela ook van plan zijn een centrale bank voor cryptocurrencies op te richten, aangezien de National Constituent Assembly van het land zich opmaakt om de Venezolaanse grondwet te hervormen.

Hermann Escarrá, een van de invloedrijkste leden van de assembly die de grondwetswijzigingen van 1999 voorbereidt, gaf aan: “There will be the Central Bank with its functions in exchange, monetary and financial policy and the Central Bank will be incorporated”

Petro

De petro werd in februari 2018 geïntroduceerd als middel om buitenlands kapitaal aan te trekken, om zo de Venezolaanse economie een impuls te geven en zowel de sancties van de EU als die van de VS te omzeilen.

Nodig, want de Venezolaanse economie ligt in puin, met de lokale munt – de bolivar – onderhevig aan een gigantische hyperinflatie. Maar vanaf het allereerste begin heeft de petro zowel in Venezuela als daarbuiten tot controverse geleid.

Een flink aantal parlementsleden beweerden publiekelijk dat de cryptomunt mogelijk illegaal en dat haar white paper onvoldoende uitgewerkt was. Verder ontstond er bezorgdheid in de VS, wat in maart 2018 leidde tot het verbod van president Trump op de handel van de petro.

Andere argumenten ten faveure van de cryptomunt stellen dat de petro het betalen van bijvoorbeeld belastingen en loon kan vergemakkelijken. Ook zou de cryptomunt makkelijk, snel en veilig in te wisselen zijn voor bijvoorbeeld Amerikaanse dollars.

Na de lancering van de petro gaf Maduro het bevel aan verschillende staatsbedrijven de cryptomunt te accepteren. Ook liet het weten exportheffingen met petro’s te kunnen vereffenen. Zo probeerde Venezuela ook de olie export naar India te bevorderen, door een 30 procent korting te geven wanneer India in petro’s betaalde. India weigerde die korting tot op heden.

Bronnen: Reuters, Express

Foto: Flickr

Inschrijven nieuwsbriefDisclaimer: Bitcoin Magazine Benelux biedt geen beleggingsadvies. Onze berichten zijn enkel bedoeld voor informatieve doeleinden.

Mis niks meer!
Invalid email address

Snel, Gemakkelijk, Goedkoop

Maak een gratis account aan bij Bitvavo en betaal in de eerste week geen handelskosten voor jouw eerste €1.000 aan bitcoin.

 

Maak nu een gratis account aan!