Coin Highlight #11 Stellar: de allesverbindende supersnelle cryptomunt

Door Pim Piepers - Stellar (XLM) is een platform (een open source protocol) dat banken, betaalsystemen en mensen met elkaar verbindt. Men gebruikt XLM om geld snel, veilig en bijna gratis te verzenden.

Stellar Lumens, of Stellar, is sinds 2014 uitgegroeid tot een aanzienlijke naam in cryptoland. Het project heeft een marktkapitalisatie van 3,6 miljard dollar en komt vaak in het nieuws in verband met nieuwe ontwikkelingen. Ze werken samen met techreus IBM voor diverse projecten, waarbij Stellar micro-transacties samen laat komen en uit laat voeren via IBM's ecosysteem. De prijsstijging van de cryptomunt door die samenwerking viel uiteindelijk tegen, hoewel dat in huidige berenmarkt een relatief gezien kleine rol speelt.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Stellar: walletfabriek op maat

Wat direct opvalt als we op de site van Stellar.org komen zijn de wallets. We zien verschillende wallets die Stellar voor haar projecten in samenwerking met onafhankelijke partijen heeft ontwikkeld. Dit maakt Stellar interessant omdat ze zich puur richten op snel betalingsverkeer in hoge frequentie.

Hiermee wordt direct duidelijk dat Stellar als een rode draad door veel projecten heen loopt, hoewel deze projecten op zichzelf staan. Dat mag een sterk punt heten; ze focussen zich op eigen kracht en laten de projecten hun eigen dingen doen.

Op deze manier kunnen (min of meer?) onafhankelijke partijen zelf hun eigen business draaien via de wallets van Stellar. Briljant. De wallets gebruiken dus allemaal de XLM token. Ze komen o.a. op stand door Build Challenges, waarbij mensen uitgedaagd worden om een nieuwe wallet te bouwen voor Stellar. Zoals:

Elk van deze wallets zijn betalingsapps en tegelijkertijd (vaak) slimme bankrekeningen. Wallets zijn het makkelijkste te vergelijken met een gewone bankrekening maar dan met geautomatiseerde elementen. Dit op een decentrale blockchain, die door onafhankelijk betrokkenen wordt ontwikkeld. Wat wil een cryptolover nog meer?

Vrije markt: laat maar komen die wallets

De reden dat Stellar hun zogeheten Lumens tokens heeft geïntroduceerd is tweeledig:

Fungeren als veiligheidspal: iedere wallet moet minimaal 0,5 XLM bevatten om zo spamwallets (vergelijk het met valse email-adressen) tegen te gaan. Op andere openbare blockchains kan je namelijk eindeloos wallets aanmaken.

Dit stabiliseert en versterkt het netwerk, want ook al is 0,5 XLM maar weinig geld (op het moment circa €0.08) het verzekerd je er van dat alle andere eigenaren van wallets ook betalen voor de wallet. Zolang je de wallet hebt, ben je Stellar 0,5 verschuldigd. Niets mis mee, bij een gewone bankrekening betalen we ook voor de kosten.

Ten tweede snelheid. Door de snelle transacties van Stellar (1000 transacties per seconde volgens Lumenauts.com) zijn je Lumens snel weer omgewisseld naar andere muntsoorten. Reden om weer meer wallets te laten ontwikkelen. Want hoe meer wallets die ze laten ontwikkelen, hoe sneller het massagebruik in beeld komt. Slim aangepakt van Stellar.

Zelfde eindbaas als voormalig Ripple eindbaas

In 2014 richtte voormalige Ripple baas Jed McCaleb samen met Joyce Kim de non-profit organisatie de Stellar Development Foundation op om Stellar te ontwikkelen. Ze willen met XLM grenzeloze transacties inclusief fiat en digitale valuta mogelijk maken. Een ex-baas van Ripple ontvangt wellicht wat makkelijker 3 miljoen dollar van Stripe, ook een groot fintech bedrijf.

Na eerst bezig te zijn geweest met het Ripple Protocol zijn ze uiteindelijk gekomen met het Stellar Consensus Protocol. Zeker geen slecht begin voor een opkomende munt, hoewel niet te ontkennen valt dat Stellar dus ook trekjes van een bankmunt heeft. Iets wat in de cryptocommunity niet per se populair is.

Later kwam McCaleb ook met zijn eigen commerciële onderneming Lightyear.io, die voortbouwt op het Stellar-netwerk. Hij wil met Lightyear zich richten op het maken van een wereldwijde wisselmunt voor de derde wereld.

IBM en Stellar

Er zijn diverse nieuwsberichten beschikbaar die iets melden over de samenwerking met IBM, zie bijvoorbeeld dit en dit artikel. Met IBM werken ze aan een stablecoin, een cryptomunt die gekoppeld is aan daadwerkelijk opgeslagen fiat geld, voornamelijk de Amerikaanse dollar. Vooral positief? IBM heeft er een handje van om op tijd in te stappen bij de juiste partijen. Zoals zij bijvoorbeeld ook deed met Microsoft in de jaren '80 en met de IBM PC.

Coin Highlight #11 Stellar: de allesverbindende supersnelle cryptomunt

Grote opmars, nu relatief laag ondanks goed nieuws

Met inmiddels 3,8 miljard dollar aan waardering en de missie om de lege ruimte te vullen tussen onsamenhangende gesloten financiële netwerken lijkt het project zijn vruchten af te werpen. Wel apart is hun verdienmodel. Ze moeten het echt hebben van commerciële activiteiten voor partijen die hun product wil gebruiken.

In die zin dus geen publieke munt waar iedereen aan kan verdienen, behalve door het vast te houden (als reguliere lange termijn investering) of door zelf met Stellar aan de slag te gaan. Dat vind ik persoonlijk wat magertjes, maar het blijkt toch dat, gezien de waardering van de afgelopen 12 maanden, deze munt aardig aan de weg timmert. De tegenwerping is dat ze dat juist belangrijk vinden, zo is ook te lezen in het al oude bericht over hun Stellar Consensus Protocol.

Neemt niet weg dat in dit moeilijke crypto jaar goed nieuws bijna geen effect sorteert. Ondanks een aantal leuke items zien we wel wat stijging maar moet XLM het voornamelijk hebben van een solide bodem op $0,20. Evengoed indrukwekkend gekeken naar de flink negatieve markt, hoewel ze niet de enige zijn. Ook BAT, ADA en XRP zien vooruitgang.

Als afsluiting een kort overzichtelijk filmpje waar Stellar voor staat:

Meer Pim Piepers? Lees het hier!

Over Pim Piepers

Pim Piepers, vader van Noah en Mikki, partner van Linda, is een zelfstandige ondernemer die vanuit zijn vakgebied online, content, foto, video en ict in de cryptomunten gerold is. Hij is een beetje een conservatief: er is bitcoin, en tot nu toe is er nog geen duidelijke opvolger.

Pitbull Content, zo heet het content bureau van Pim Piepers, en sinds kort mag hij ook rond bazuinen dat hij eigenaar is van het kersverse CryptoCursus.com.

Cryptocursus.com

CryptoCursus.com heeft zich ten doel gesteld mensen te voorzien van helderheid en duidelijkheid in een tijd van chaos waar iedereen zo’n beetje het woordje ‘blockchain’ voor of na zijn productnaam zet waardoor men door de alom bekende bomen het bos weer eens niet ziet. Dit alles ondersteund door de Ledger Nano S, een populaire hardware wallet waarop we onze cryptomunten kunnen op slaan.

Pim heeft een uitgesproken mening die soms de confrontatie niet uit de weg gaat. Pim is een geharnaste idealist en ziet in bitcoin de vrijheid die de mensheid ontnomen is door een mega groot financieel conglomeraat wat door middel van een anti-democratisch pschulden systeem de halve wereld in de tang houdt.

Eerder schoof Pim aan bij de CryptoTrader.nl Weekly Recap waarbij hij samen met een aantal anderen het bijzondere cryptoland onder de loep nam.

Voor Pim is duidelijk: we hebben de thuiscomputer op zien komen, de laptop, het internet, de smart phone, de tablet, TV on demand en alle andere facetten die bij het internet komen. Wat was hier bij het sleutelwoord? Vrijheid.

Logischerwijs komt er dus ook op gebied van regels en geld (macht) een aardverschuiving. Het internet 3.0 wordt voor onze ogen geboren. Prachtig toch? Nu kunnen we ons bevrijden van de banken door zelf onze bank te zijn. Wie wil dat nou niet? Maar het komt wel met alle gevolgen van dien.

Wie het podium op zoekt krijgt ook tomaten…

Inschrijven nieuwsbrief



Lees meer over:
IBMRippleStellarwalletsXLM

    Door: Redactie

    Het redactie account wordt gebruikt voor artikelen waar meerdere schrijvers, editors en journalisten aan werken. Met onze gezamenlijke kennis, kunde en opgeteld meer dan 50 jaar ervaring met schrijven en binnen de crypto wereld, kan je er zeker van zijn dat wij weten waarover we schrijven. We hebben feitelijkheid en correctheid hoog ik het vaandel!