EXCLUSIEF Joseph Lubin, medeoprichter Ethereum: “Blockchain maakt einde aan data-exploitatie Facebook en Google”

Een eigen digitale kluis waarmee elk individu complete eigenaarschap heeft van haar of zijn data. Dat is één van de toekomstvisioenen van Joseph Lubin, mede-oprichter van het Ethereum-netwerk en oprichter van ConsenSys, naar eigen zeggen een softwarebedrijf, waaronder tientallen blockchainprojecten hangen zoals uPort en Metamask, bekend als extensie in Chrome om bijvoorbeeld de tokens van Myetherwallet te beschermen.

Internet 3.0

Lubin is te scharen tot de top 10 van meest invloedrijke personen in de blockchainindsutrie. Zijn totale vermogen wordt grofweg geschat tussen de 1 en 5 miljard dollar. Het is onbekend of hij zijn – ogenschijnlijk – grote hoeveelheden “ether” deels al verzilverd heeft. Fundamenteler is de visie van Lubin en in dit interview licht hij een aantal belangrijke componenten uit zijn visie eruit: zelfbeschikking over je data en niet overgeleverd zijn aan machtige databoeren zoals Facebook en Google. Lubin: “Bij het internet 3.0 komt er een einde aan het eindeloos exploiteren van onze persoonlijke data”.

Ethereum

Ook gaat Lubin kort in op de veelbesproken toekomst van ethereum, waarover hij zegt: “Ethereum is in korte tijd uitgegroeid tot het grootste platform in de blockchainwereld. Bitcoin heeft meer marktwaarde, maar dat is grotendeels gedreven op speculatie. We staan aan de vooravond van fase 2 van het ethereum project. Er worden momenteel ingrijpende decentrale protocollagen gebouwd, waarmee bijvoorbeeld veel meer sidechains mogelijk zijn voor honderd duizenden transacties per seconde. Stel dat je een in-game zwaard wilt wisselen in een spel, dan is dat via een sidechain bijvoorbeeld mogelijk.”

Volgens Lubin houdt het bouwen aan nieuwe blockchainlagen nooit op, want uiteindelijk doen we het voor “de mensen”. Hij zegt: “Apple heeft het destijds goed gedaan met de introductie van de iPhone en iPad. Het waren revolutionaire uitvingen, maar ze lieten mensen er gaandeweg aan wennen. Dat geldt voor blockchain, het web 3.0 en 4.0 ook. Het betekent een diepgaande verandering in onze maatschappij, we bouwen nu een nieuwe infrastructuur, maar we zullen ons sterk moeten maken dat mensen dit gaan vertrouwen en gebruiken.”

Bekijk hier het interview met Joseph Lubin

Disclaimer: Bitcoin Magazine Benelux biedt geen beleggingsadvies. Onze berichten zijn enkel bedoeld voor informatieve doeleinden.

Mis niks meer!
Invalid email address

Snel, Gemakkelijk, Goedkoop

Maak een gratis account aan bij Bitvavo en betaal in de eerste week geen handelskosten voor jouw eerste €1.000 aan bitcoin.

 

Maak nu een gratis account aan!