In China blijft de mantra: “blockchain geen bitcoin”

513 totale weergaven
|

China blijft bij haar vijandige houding ten aanzien van activiteiten die verband houden met crypto-activa, terwijl het tegelijkertijd een bijzonder open houding aanneemt als het gaat om de blockchaintechnologie.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Verboden

Het mag geen geheim heten dat China vastberaden is om de cryptocurrency-industrie met de grond gelijk te maken, terwijl het aan de andere kant de blockchainwereld wil domineren.

Eind augustus werden 124 websites, die door offshore-crypto-exchanges werden geëxploiteerd, verboden. Tegelijkertijd werden hotels en winkelcomplexen verboden om evenementen te hosten die ook maar iets te maken hadden met cryptovaluta’s.

In september vorig jaar werden alle ICO's en alle lokale cryptobeurzen verboden. Duidelijk is dat China cryptovaluta’s absoluut niet toestaat. Maar de houding ten aanzien van de blockchaintechnologie is juist een die daar tegenovergesteld aan is.

Blockchain

In een toespraak in mei gaf president Xi Jinping aan dat de blockchain onderdeel is van de "nieuwe industriële revolutie". Geen kattenpis. Chinese ambtenaren, partijen uit de particuliere sector, de nationale overheid, de lokale overheid en de academische wereld zijn tegenwoordig allen bezig met projecten die verband houden met de ontwikkeling van de blockchaintechnologie.

De afgelopen maand gaf de People's Bank of China (PBOC – de Chinese centrale bank) aan dat zij de oprichting van een blockchain trade finance platform ondersteunen, terwijl de Supreme People's Court officieel bevestigde dat blockchain goedgekeurd is voor het digitaal opslaan en verifiëren van bewijs. In april kondigde de stad Hangzhou al aan voornemens te zijn om een blockchainfonds van 1,6 miljard dollar op te richten om de ontwikkeling van de technologie te ondersteunen.

Bredere strategie

Het beleid van China met betrekking tot de blockchain en cryptocurrencies mag eigenlijk vooral gezien worden als een bredere strategie in geopolitiek. Ondanks een relatief open houding ten opzichte van de blockchain durven veel Chinese bedrijven hun handen niet te branden vanwege de dubbelzinnigheid over de naleving van overheidsregels.

Ook al geeft de overheid aan eind 2019 topstandaarden voor de blockchainindustrie te willen hebben, geven verschillende partijen aan dat de sector uit de buurt moet blijven van de financiële sector. Zo ook PBOC senior counselor Sheng Soncheng. Songchen is van mening dat de verantwoordelijkheid van geldcreatie enkel bij de overheid mag rusten.

Alibaba

Jack Ma, oprichter van Alibaba gaf gisteren aan: “Blockchain technology will be meaningless if it can’t help transform the manufacturing industry and promote society’s development”

Dat klinkt leuk. Ook Ma is dus een absoluut voorstander van de blockchaintechnologie maar enkel als het de maatschappij vooruit helpt. Maar wat als Ma zich vooral richt op een element dat juist helemaal niet die transformatieve kracht in zich heeft. Met andere woorden: Waarom geen bitcoin?

In mei gaf Ma aan: "Alibaba has been working on blockchain for several years. Blockchain is not a bubble, but bitcoin is a bubble. Bitcoin is just a tiny application of blockchain”

Alibaba heeft volgens onderzoek van iPR Daily het afgelopen jaar in totaal 90 octrooien ingediend voor blockchaintoepassingen en andere verwante technologieën. Zelfs blockchaingrootmacht IBM komt daarbij niet in de buurt.

Veel van het succes van Chinese topbedrijven als Alibaba is te danken aan overheidsbescherming die Amerikaanse partijen als Facebook ervan weerhouden de markt te betreden en te verstoren. In augustus kondigde Alipay aan dat het elk account in haar netwerk zal blokkeren die gebruik maakt van bitcoin en over-the-counter (OTC) trade.

Geopolitiek

Een voormalige Amerikaanse regeringsfunctionaris noemde in een toespraak hoe de stabiliteit en legitimiteit van de Chinese Communistische Partij gebaseerd is op een sterke groei van het BBP en een lage werkloosheid. Het gebruik van cryptovaluta’s als instrument in internationale handel zou de effectiviteit van het Chinese wisselkoersbeleid kunnen beperken.

Dit heeft het potentieel om de exportindustrie van het land te schaden en, op zijn beurt, het vermogen van de nationale regering om het land economisch vooruit te duwen. Als gevolg daarvan worden beperkingen op ontluikende technologieën zoals cryptovaluta’s ingevoerd om overheidsfunctionarissen te beschermen tegen elke bedreiging in heerschappij. Vandaar.

Blockchain not bitcoin

Wellicht dat China en Ma nog niet door hebben wat de werkelijke waarde van bitcoin is. Meer waarschijnlijk is dat zij dat juist wel door hebben. Dat de “blockchain not bitcoin” discussie weinig zinvol is, want de disruptie zit niet in blockchain – een techniek die al sinds 1976 bestaat, hebben anderen zeker door. Bekijk vooral de tweet en video’s waarin de werkelijke kracht van bitcoin naar boven komt. Mag het ooit zo ver komen? Nee. Maar dat wil niet zeggen dat het nooit zo ver komt.

It was obvious communism would fail – Too many red flags

Bitcoin not blockchain.

Bronnen: China Money Network, Bitcoinist

Foto: Flickr / bfishadow