Luc Smits van Oyen: Cryptocurrency adoptie in Europa, Nederland loopt achter

Door Luc Smits van Oyen – Wij als Nederlanders worden vaak gezien als innovatief. En dat zijn we ook, we staan tevens op nummer 2 in de Global Innovation Index (GII) 2018, zie de tabel hieronder. Deze plek is zeker niet onverdiend dus we mogen onszelf ook wel degelijk een innovatief land noemen. De onderzeeër, de CD, Bluetooth en Wi-Fi om maar even wat voorbeelden te noemen zijn allemaal uitgevonden door mensen uit ons kikkerlandje. Volgens de GII is alleen Zwitserland innovatiever dan wij. Toch best een prestatie van zowel Nederland als Zwitserland.

Nederland loopt achter met crypto

Toch lopen we op sommige gebieden ook juist achter in tegenstelling tot andere landen. Niet dat dit persé een belangrijke indicator is wat betreft innovatie, is het wel degelijk een interessante ontwikkeling. In onderstaande grafiek zie je hoeveel procent van de onderzochte bevolking heeft aangegeven Bitcoin of een andere cryptocurrency te bezitten. Persoonlijk heb ik lange tijd gedacht dat Nederland ook voorloper was als het aankomt op cryptocurrency adoptie. Dit blijkt echter totaal niet het geval te zijn zoals te zien is in onderstaande grafiek.

Risicomijdend volk

Wat opvalt is dat de Benelux onderaan de lijst staan en dus de minste cryptocurrency adoptie heeft. Nederland scoort het hoogste van de drie met een adoptie percentage van 7%. Dit relatief lage adoptie percentage kan het gevolg zijn van de waarschuwingen voor cryptocurrencies vanuit zowel de overheid als de media. Daarnaast zijn Nederlanders over het algemeen risicoavers en cryptocurrencies zijn juist een risicovol product.

Turken ruilen lira in voor bitcoin

Het tweede dat opvalt is dat Turkije het hoogste adoptie percentage heeft van alle 15 onderzochte landen. Maar liefst 18% geeft aan cryptocurrencies te bezitten. De meest voor de hand liggende reden is de volatiliteit van de Turkse Lira. De Turkse valuta verloor tussen 13 en 16 augustus ruim 20% van zijn waarde ten opzichte van de Amerikaanse Dollar. Inmiddels is de koers redelijk hersteld maar het was voor de Turken een periode van paniek. Het is dan ook geen wonder dat veel Turken Bitcoin bezitten, de cryptocurrency bewijst stabieler te zijn dat de eigen nationale munt. Dit terwijl Bitcoin juist vaak wordt weggezet als volatiele en onzekere valuta.

Lees eerdere columns van Luc:

Luc Smits van Oyen studeerde bedrijfskunde aan de Hogeschool van Amsterdam en was stagiair bij Pro-Beleggen. Momenteel is hij mede-oprichter van nieuwe cryptobroker Coinmerce.

Disclaimer: Bitcoin Magazine Benelux biedt geen beleggingsadvies. Onze berichten zijn enkel bedoeld voor informatieve doeleinden.

Mis niks meer!
Invalid email address

Snel, Gemakkelijk, Goedkoop

Maak een gratis account aan bij Bitvavo en betaal in de eerste week geen handelskosten voor jouw eerste €1.000 aan bitcoin.

 

Maak nu een gratis account aan!