Wereldwijde valutacrises geeft bitcoin boost

In Venezuela is bitcoin, en met name cryptovaluta dash, bijzonder populair. Voor de maand augustus werd er een absoluut recordvolume neergezet in transacties op het LocalBitcoins handelsplatform.

Reden waarom is niet moeilijk te achterhalen. De al jaren gaande economische crisis hakt erin en de Venezolaanse bolivar is hard op weg om dit jaar een inflatiepercentage neer te zetten van 1 miljoen procent. Dat leest u goed. 1 miljoen. Maar ook inwoners van andere landen kijken steeds meer richting cryptovaluta vanwege lokale valutacrises. Het patroon is duidelijk.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Crisis in Argentinië

Ook Argentinië staat deze week negatief in de schijnwerpers. 2001 was de laatste keer dat Argentinië zijn buitenlandse schuld niet kon inlossen, en het ziet ernaar uit dat dit nu opnieuw staat te gebeuren. Argentinië lijkt op de rand van een nieuwe grote financiële crisis te staan. Deze week kondigde president Macri aan dat de helft van de ministers in het kabinet zal worden ontslagen om geld te besparen. Vorige week sloot hij een overeenkomst met het IMF voor een gigantische lening van 50 miljard dollar. De Argentijnse peso is in vrije val. Vorige maand daalde het met 26 procent ten opzichte van de Amerikaanse dollar en staat nu voor het jaar 53 procent lager. Het heeft er alle schijn van dat het wederom volledig de verkeerde kant opgaat. Over het feit dat markten wereldwijd met elkaar in verbinding staan zwijg ik bij deze.

Andere valuta

De Argentijnse peso is op dit moment zeker niet de enige fiat valuta in vrije val. De Zuid-Afrikaanse rand kende de afgelopen maand augustus de slechtste maand ooit. In Zimbabwe gaat het niet beter. De Indonesische roepia is gedaald tot het laagste niveau sinds 1998, terwijl de Indiase roepia de grootste maandelijkse daling in drie jaar zag en een nieuw recordlaagte aandeed. Laten we ook de Turkse lira niet vergeten. Die een devaluatie kent van liefst 43 procent in vergelijking met een jaar geleden. Dan is er nog de Venezolaanse bolivar, die meer dan 99 procent van zijn waarde heeft verloren. Of de Iraanse rial, die in juli een inflatie kende van 18 procent maar ondertussen in Iran helemaal niet meer kan worden omgewisseld voor andere valuta.

Bitcoin to save the day

Kortom, overal ter wereld steken valutacrises de kop op. Bitcoin en cryptovaluta’s zijn in veel gevallen de enige manier voor inwoners van de verschillende getroffen landen om het hoofd te bieden tegen de crisis. Het is niet moeilijk te zien waarom Venezolanen zich tot bitcoin en dash wenden. De bolívar is, vaak ook letterlijk, in rook opgegaan. In elk van deze landen is het volume van de cryptohandel toegenomen.

Bitcoin kent twee grote voordelen ten opzichte van papieren valuta. In de eerste plaats wordt het niet gecontroleerd door een overheid of een centrale bank. En ten tweede staat het aanbod van bitcoin vast, waardoor het een deflatoire munt betreft. Dit maakt het een beter alternatief voor papieren valuta, dat altijd aan inflatie onderhevig is.

Iedere lokale crisis is niet de sturende kracht voor een wereldwijd hogere bitcoinprijs, hoewel bitcoin lokaal ook vaak tegen substantieel hogere prijs wordt verhandeld. Maar samen geeft het wel een trend weer, die er hoogstwaarschijnlijk voor zorgt dat bitcoin weer naar recordhoogte kan gaan. Is het een slecht moment om in bitcoin te beleggen? Diverse inwoners van landen in crisis menen van niet. Zij zien het als direct alternatief voor een gebroken systeem. Lees zeker ook dit artikel waarin staat beschreven dat financiële markten zich schrap zetten voor een recessie en waarom bitcoin een goede vluchthaven is.

Bronnen: Trading Economics, Coin Telegraph, XBT

Foto: Flickr / Crypto360