Ethereum Constantinople hard fork heeft grote invloed op ETH tokenwaarde – Nu live op testnet
De aankomende Ethereum Constantinople splitsing (“hard fork“) heeft het potentieel de Ethereum token-economie geheel op zijn kop te zetten. Zo wordt het aantal ETH tokens dat per blok kan worden gemined verminderd en ook zal de hard fork de basis leggen voor het Casper-protocol. Dit protocol zal voor het eerst Proof-of-Stake op het Ethereum netwerk introduceren waardoor bezitters van ETH tokens extra rendement kunnen behalen door hun tokens ‘staken’.
Lagere ETH uitgifte per blok
Hoewel de Bitcoin splitsingen en hun effect op de prijs veelbesproken zijn, is het minder bekend dat Ethereum ook onderhevig is aan vergelijkbare ontwikkelingen. Vorig jaar nog verminderde de Byzantium hard fork het aantal Ethereum tokens dat per block werd vrijgegeven al van 5 ETH naar 3 ETH per block, maar de Constantinople hard fork beoogt dit nog eens verder te verlagen naar 2 ETH per block. Een reductie van 30% in de hoeveelheid nieuwe ETH tokens dat op de markt kan komen zou bij een markt gedreven door vraag en aanbod natuurlijk een gunstig effect op de prijs moeten hebben.
Van Proof-of-Work naar Proof-of-Stake
De Ethereum token-economie kan echter op zijn kop worden gezet wanneer het Casper protocol enkele maanden later wordt ingevoerd, iets waarvoor Constantinople de basis legt. Met Casper begint Ethereum aan de overstap van een Proof-of-Work naar een Proof-of-Stake systeem. Waarbij er bij Proof-of-Work energieverslindende berekeningen nodig zijn om te minen biedt Proof-of-Stake een alternatief met een aantal grote voordelen. Bij Proof-of-Stake zijn het niet de miners maar de ‘stakeholders’, oftewel bezitters van tokens, die in staat zijn om de verdiensten van het netwerk op te strijken. Dit gebeurt door tokens via een programma op een computer te ‘staken’. Dit is een proces dat dezelfde functie heeft als het bekendere minen, namelijk het valideren van transacties op de blockchain. Waarbij de block rewards bij Proof-of-Work worden uitbetaald aan de miners wordt dit bij Proof-of-Stake dan ook aan de stakers uitgekeerd. Omdat er geen ingewikkelde berekeningen worden uitgevoerd zoals bij Proof-of-Work is het mogelijk om met vrijwel elke computer te staken, is het veel energiezuiniger en kunnen transacties razendsnel worden uitgevoerd.
Implicaties van Proof-of-Stake voor tokenwaarde
De overgang van Proof-of-Work naar Proof-of-Stake heeft grote implicaties voor de waarde van de Ethereum-token omdat de token een nieuwe eigenschap krijgt, die vergelijkbaar is met een aandeel dat dividend genereert. Bezitters van ETH tokens kunnen immers extra rendement behalen wanneer zij hun tokens staken. Behalve dat dergelijk ‘passief inkomen’ voor veel investeerders aantrekkelijk is zal het mogelijk ook een positief effect hebben op de prijsstabiliteit op de markt. Een groot deel van de ETH tokens zal immers worden ingezet om te staken, en bij prijsvolatiliteit vermindert op de markt worden aangeboden.
Constantinople upgrade
De overgang van Proof-of-Work naar Proof-of-Stake is een geleidelijk proces dat in totaal een jaar moet gaan duren. Om de overgang te stimuleren bevat de Constantinople upgrade een zogenaamde ‘Difficulty Bomb’, een stuk code dat in een periode van 12 maanden geleidelijk de moeilijkheidsgraad van het minen doet toenemen tot het niet langer winstgevend is. Op deze manier wordt het oude minen langzaam uitgefaseerd tot het netwerk in zijn geheel op Proof-of-Stake draait. Hoewel deze ‘Difficulty Bomb’ onderdeel is van de Constantinople hard fork is de verwachting dat het Casper protocol en het bijbehorende Proof-of-Stake systeem enkele maanden later hun intrede zullen doen.
Netwerk optimalisaties
Constantinople bevat naast wijzingen in de token-economie ook een aantal belangrijke technische verbeteringen. Zo worden er een aantal optimalisaties aangebracht in de code om smart-contracts goedkoper en efficiënter te maken en wordt onder andere de basis gelegd voor toekomstige tweede-laags schaalbaarheidsoplossingen zoals zogenaamde state-channels en side-chains.
Ethereum roadmap: Metropolis, Byzantium, Constantinople
De roadmap van Ethereum bevat vier verschillende fasen en op dit moment bevindt het netwerk zich in de derde fase genaamd Metropolis. Metropolis is vervolgens verder onderverdeeld in Byzantium en Constantinople, waarbij Byzantium reeds vorig jaar is geactiveerd. Constantinople, het tweede deel van Metropolis, is afgelopen weekend op de zogenaamde Ropsten testomgeving geactiveerd en volgens de oorspronkelijke planning zou de upgrade zelfs al eind november op het echte Ethereum netwerk kunnen worden geactiveerd. De activering op de Ropsten testomgeving verliep echter niet zonder problemen en door de ontdekking van enkele bugs bestaat de kans dat de activering van Constantinople op het Ethereum netwerk met enkele maanden wordt uitgesteld naar het begin van 2019.
Inschrijven nieuwsbrief