EXCLUSIEF Dan Morehead (ceo Pantera Capital): “Bakkt, Fidelity en Yale brengen duizenden institutionele beleggers naar de cryptomarkt en stuwen bitcoin naar 67.000 dollar”

“Bakkt van ICE en de komst van Fidelity gaat veel meer impact hebben op de cryptomarkt dan een bitcoin exchange tradeble fund, waarvan de kans dat de SEC het gaat goedkeuren zeer, zeer klein is.” Aldus Dan Morehead, ceo van Pantera Capital, het eerste cryptofonds uit de VS, gevestigd in Silicon Valley, met meer dan 1 miljard dollar aan cryptovaluta op de balans. Pantera Capital opereert als een hedgefonds voor geaccrediteerde beleggers in de VS.
Morehead was één van de sprekers van het Legends4Legends event in het Amsterdamse Eye-gebouw. Enkele honderden finance professionals kwamen samen voor een goede zaak: het welzijn van kinderen in de Derde Wereldlanden. Niettemin bestond het programma uit financiële zware kost, met ook anderhalf uur aandacht voor de cryptocurrencies. We spreken Morehead na afloop van zijn presentatie.

1. Wanneer gaan we “to the mewn”?

DM: “Het marktsentiment is nu wat negatief, maar vorig jaar was er sprake van een enorme opwaartse koers. Maar als je kijkt naar de lange termijn van bitcoin, dan is de groei van 180 procent consistent. We zitten nu onder die trendlijn, maar ik heb er alle vertrouwen in dat we de draad weer oppakken. Een koers van 67.000 dollar eind volgend jaar is goed mogelijk op basis van deze trend.”

“Elk jaar heeft een beslissend moment. Vorig jaar hebben de komst van de futures de koers zeker opgedreven. Nu zijn er nieuwe ontwikkelingen op het gebied van beheer en management van cryptovaluta. Steeds meer ruilbeurzen worden aangetakt aan deze industrie.

De aankondiging van de Intercontinental Exchange (ICE), moederbedrijf van de New York Stock Exchange (en waar de AEX-index in Amsterdam ook dochter van is, redactie), kondigt het platform Bakkt aan. Dat zorgt voor een transformatie in de markt, denk alleen aan de dertien ruilbeurzen die onder de paraplu van ICE opereren. Die kunnen cryptovaluta gaan aanbieden via Bakkt.
Ten tweede gaat de komst van Fidelity effect hebben op de markt (Galaxy fonds van Mike Novogratz is de eerste klant, redactie). De drempel voor institutionele beleggers wordt hiermee lager omdat het miljardenpartijen zijn die garant staan voor het beheer van de assets. Dat is toch een ander verhaal dan de bestaande ‘custodian’-oplossingen die er zijn. Dat Yale deze arena instapt, is zeer belangrijk, omdat zij een belangrijke functie vervullen in de academische wereld.

“Het doet me denken aan 2015. Goldman Sachs nam een aandeel in de startup Circle en toen wilde elke Wallstreet-firma of ook Visa en Mastercard ook een aandeel in een blockchainbedrijf. Dat is ook gebeurd. Ik verwacht nu dan ook dat er duizenden institutionele beleggers een kijkje gaan nemen in deze wereld.

2. Wat wordt hiervan het markteffect?

Morehead: “Net zoals bij de goudstandaard, is de hoeveelheid beperkt. In het geval van bitcoin tot 21 miljoen stuks. Er zijn nu meer dan 15 miljoen bitcoins gebruikt. Het is gewoon een kwestie van vraag en aanbod dát de prijs omhoog gaat.”

“Wij denken op de lange termijn en ik vind het nog veel te vroeg voor een ETF. De SEC heeft haar regulering rondom bitcoin nog helemaal niet rond. De industrie focust teveel op deze ETF’s. Ik ga mijn adem er niet inhouden en zie het niet geeuren voorlopig. Bakkt en Fidelity gaat veel meer impact hebben. ”

3. Uw fonds heeft tot nu toe geen goed jaar gedraaid met 73% verlies in 2018. Hoe verantwoordt u dat aan uw klanten?

DM: “We hebben eerder flink rendement gemaakt tot aan 500 procent dit jaar en die winsten ook tijdig geïncasseerd. We accepteren die als een onderdeel van de  ‘bear & bull’-cyclus van bitcoin die nu al zeven jaar achtereen gebeurt. We hebben een meerjarenbenadering en de meeste klanten accepteren ook minder prestaties. We accepteren nog steeds nieuwe klanten.”

4. Wat verwacht u van zogenaamde security tokens, STO’s?

DM: “Een heel belangrijke ontwikkeling, omdat het tokeniseren van bestaande activa voordelen met zich meebrengt. Ze zijn opdeelbaar en via een netwerk verhandelbaar. Vastgoed en goud zijn inderdaad goede opties, maar ik denk vooral kunstwerken. Het idee dat je een deeltje van een Picasso-schilderij kan bezitten en deze kan verhandelen is een interessante gedachte. Van tokens die goud als onderliggende waarde hebben, verwacht ik weinig, omdat ze minder risicovol zijn en daardoor minder winstgevend. ”

5. Wat is uw mening over de huidige ontwikkelingen bij Tether en hun relatie met Bitfinex?

DM: “Ik heb daar geen mening over. We hebben inderdaad wel een aandeel in de stablecoins Basis en Fragments. Stablecoins zijn belangrijke munten, met net zoals met normale fiat, zodra er een financiële crisis is, dan kan de waarde opgeblazen worden. Het kost ook tijd om een robuuste stablecoin te maken.”

6. Wat zijn uw drie favoriete altcoins of bent u een bitcoin maximalist?

DM: “Ik ben zeker geen bitcoin maximalist. Dat is bijna hetzelfde als een Yahoo maximalist zijn in de jaren negentig terwijl er zoveel interessante projecten zijn. Bitcoin is natuurlijk erg robuust. Ripple en ethereum investeren we in. Zcash en Augur komt nu uit met haar mainnet en haar gedecentraliseerde voorspellingsmarkt. Vergis je niet, hun ICO was vier jaar geleden, het kost dus gewoon heel veel tijd om een ICO te ontwikkelen. Deze industrie moet allereerst het schaalbaarheidsproblemen oplossen.”

“We zitten nu heel vroeg in de ontwikkelingscurve. Toen het protocol TCP-IP er was, zei je ook niet: “TCP-IP zuigt, want ik kan niet met mijn iPhone er een Netflix-serie op streamen”. Deze protocollen zijn heel belangrijk, maar het kost jaren om ze uit te rollen. En dan is er schaalbaarheid en dan heb je een massa nodig die het gaat begrijpen en gebruiken.”

Disclaimer: Bitcoin Magazine Benelux biedt geen beleggingsadvies. Onze berichten zijn enkel bedoeld voor informatieve doeleinden.

Mis niks meer!
Invalid email address

Snel, Gemakkelijk, Goedkoop

Maak een gratis account aan bij Bitvavo en betaal in de eerste week geen handelskosten voor jouw eerste €1.000 aan bitcoin.

 

Maak nu een gratis account aan!