Regulering komt eraan – maar welke partijen zijn er klaar voor?

Het onderwerp regulatie is in cryptokringen een veelbesproken onderwerp. Sommigen menen dat het essentieel is een meer betrouwbaar regelgevend klimaat te creeren, waarbij bedrijven precies weten waar ze aan toe zijn en overheden zich comfortabeler voelen met de disruptieve kracht van blockchain, een onderwerp waar ze nog geen volledig zicht of grip op hebben. Anderen zijn van mening dat regulering juist het tegenovergestelde betreft van wat men zich had voorgesteld, met de introductie van de eerste bitcoin, nu bijna tien jaar geleden.

Regulering is moeilijk

Regulering gebeurt langzaam, omdat het altijd reactionair is op nieuwe ontwikkelingen. De blockchaintechnologie gaat razendsnel en overheden en regelgevers hebben een probleem de disruptieve innovatie bij te houden. Het betreft een complex onderwerp, waarbij regelgevers gewoonweg de expertise missen om adequaat te reageren of te weten waar het naartoe gaat.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Ook zijn er verschillende jurisdicties wereldwijd, waarbij er culturele verschillen bestaan in gedachtes hoe om te gaan met regulatie aangaande. Zo gaan alleen al macropartijen als de VS en China heel anders om met zaken, zij het met een vergelijkbare onderliggende noodzaak de controle te behouden. Beide regio’s zijn zich echter zeer bewust van de innovatieve kracht van blockchain en cryptovaluta’s, en zijn naarstig op zoek naar een juiste middel in regulatie om zo de controle te kunnen behouden.

Blockchainvriendelijke jurisdicties

Aan de andere kant zijn er bepaalde landen die enorm vooruitstrevend zijn. Zij doen er alles aan om een zo gunstig klimaat te creeren voor crypto- en blockchainbedrijven om de innovatieve startups naar zich toe te trekken. Het is duidelijk dat zij nog steeds de hoogste regelgevende kaders voor ogen houden, ook zodat bedrijven op legale wijze uit kunnen breiden naar andere rechtsgebieden waar de grondige naleving van regels en normen, waar deze bedrijven al aan voldoen, erkent wordt.

Men kan met zekerheid stellen dat Zwitserland, Gibraltar en Malta enorm “blockchainvriendelijke” landen mogen heten. Een ander voordeel van deze landen is dat ze, omdat ze vrij klein zijn in vergelijking met de trage, logge jurisdicties zoals de VS met haar SEC- en CFTC-regelgevers, in staat zijn om met veel meer gemak wetgeving door te voeren en sneller aanpassingen kunnen doen in regelgeving.

Lendingblock

Naleving van die regelgeving is uiteraard van enorm belang voor de gehele blockchain- en cryptocurrentiële sector, maar heeft de grootste gevolgen voor de jonge blockchainfinancieringssector en bedrijven die hierin actief willen zijn. Zij zullen absoluut moeten streven naar een meest volledige en strikte naleving van wetgeving om verder te kunnen groeien.

Een blockchainfinancieringsbedrijf dat daarin al een lange weg heeft afgelegd is Lendingblock, een handelsbeurs gespecialiseerd in crypto naar crypto leningen en zich richt op het model van securities lending richting de digitale activa economie. Aangezien Lendingblock zich richt op grote hedgefondsen en institutionele beleggers, heeft het al sinds dag 1 geprobeerd zichzelf te reguleren.

Lendingblock is geregistreerd in Gibraltar (gezien de bovengenoemde vooruitziende blik van de voormalige Britse kolonie) en is momenteel op weg een DLT-licentie (Distributed Ledger Technology), te ontvangen van de GFSC (Gibraltar Financial Services Commission). De eerste stap op weg naar naleving van regelgeving in andere regelgevende jurisdicties zoals het Verenigd Koninkrijk en de VS.

Grote instellingen, lees institutionele partijen, moeten zeker weten dat het bedrijf waarmee zij te maken hebben onder het meest intensieve regelgevende toezicht staat wat mogelijk is. Gezien het feit dat Lendingblock leningen van honderdduizend tot vijf miljoen dollar wil verstrekken, moet ook dit bedrijf voldoen aan de strengste regelgeving.

Afwachten is dodelijk

Tegenover Lendingblock staan er vele andere blockchainbedrijven die een “wait and see” strategie erop nahouden gekeken naar regelgeving. Het mag een gewaagde strategie heten, gezien het feit dat in ieder geval de Amerikaanse toezichthouder de SEC aan heeft gegeven in te zullen grijpen tegen die bedrijven die zich niet weten te houden aan – tot nu toe nog onbepaalde – regelgevende verplichtingen.

Op wereldschaal probeert het IMF een soort consensus te bereiken in de verschillende jurisdicties. Het hoopt wereldwijd ‘best practices’ te bevorderen, die alle jurisdicties in ieder geval in hun eigen regelgevend kader moeten integreren.

Alle regelgevende rechtsgebieden zullen daarbij terug moeten naar de tekentafel om nieuwe wetgeving op te stellen – want het heeft geen zin om oude wetten op te leggen aan een nieuwe baanbrekende technologie. Ook moeten regelgevers bereid zijn in zeer korte tijd snel te handelen, aangezien de blockchainsector niet stilstaat en enkel nieuwe technologie en innovatie de markt op komt.

Gezien de investeringen en de belangstelling die de blockchain en crypto-industrie met zich meebrengen, kan met zekerheid gesteld worden dat strengere regelgeving een kwestie van tijd is. Welke bedrijven wachten ontwikkelingen en regelgeving af en welke bedrijven (zoals Lendingblock) gaan de uitdaging aan om de kudde voor te blijven als eerste bedrijf dat voldoet aan alle eisen in volledige regulering?

De tijd zal het leren.

Vertaling van originele post Laurie Dunn – Cryptodaily

    Door: Redactie

    Het redactie account wordt gebruikt voor artikelen waar meerdere schrijvers, editors en journalisten aan werken. Met onze gezamenlijke kennis, kunde en opgeteld meer dan 50 jaar ervaring met schrijven en binnen de crypto wereld, kan je er zeker van zijn dat wij weten waarover we schrijven. We hebben feitelijkheid en correctheid hoog ik het vaandel!