bitcoin magazine
Columns » Column Luc Smits van Oyen: Zwitserse crypto ETP bereikt volume records tijdens dip

Column Luc Smits van Oyen: Zwitserse crypto ETP bereikt volume records tijdens dip

De Crypto Basket Index genaamd HODL5, een Exchange Traded Product (ETP) die sinds eind november 2018 op de Zwitserse beurs te verhandelen is heeft vorige week nieuwe hoogtes in volume bereikt.

HODL5

Het belangrijke verschil tussen HODL5 en bijvoorbeeld de ETN-tegenhanger in Zweden, is dat wanneer een investeerder HODL5 koopt er tegelijkertijd daadwerkelijke cryptocurrency worden aangekocht. De ETP trackt namelijk de prijzen van vier verschillende crypto’s. Bitcoin, Ripple, Ethereum en Litecoin

Een leuk weetje is dat het Nederlandse handelshuis Flow Traders als market maker optreedt voor de ETP en dus liquiditeit verschaft voor dit product.

Exchange Traded Products

Allemaal leuk en aardig maar waarom heb ik het hier nou over. Naar mijn mening zijn dit soort Exchange Traded Products veel belangrijker dan de Exchange Traded Funds waar veel crypto beleggers waarde aan hechten. HODL5 is een van de eerste van zijn soort en daarmee ook een van de eerste mogelijkheden voor financiële instanties om op een veilige manier écht toe te treden tot de cryptocurrency markt.

Sinds de lancering heeft de ETP enkele pieken gezien in het volume. Deze stijgingen in volume hebben een correlatie met de cryptocurrency prijzen. Dit is het best te zien op 6 en 7 december, tijdens deze dagen ervaarde de cryptocurrency markt een sterke daling. Ook Bitcoin, Ripple, Litecoin en Ethereum bleven niet onaangetast en noteerde rode cijfers.

Dit was het moment dat er een sterke toename in het aantal verhandelde HODL5’s. Op 6 december werden er ruim 53.000 HODL5’s verhandeld, omgerekend zo’n $630.700. 7 december nam het 24-uurs volume toe tot 63.000.

HODL5 prijs en volume
HODL5 prijs en volume | Bron: Auteur

Nou zijn dit natuurlijk geen enorme volumes in vergelijking met andere beursgenoteerde producten. Wat ik vooral interessant vind is dat de grafiek laat zien dat investeerders massaal instappen wanneer de prijzen dalen. Zijn dit de professionele beleggers die de dip aan het kopen zijn? Hoe dan ook verwelkom ik de komst van dit soort producten, het is ten slotte lastig dit niet te doen wanneer de uitgever kiest voor de naam HODL.

Volg hier zelf de prijsontwikkeling en het volume van de Crypto Basket Index.

 

Luc Smits van Oyen studeerde bedrijfskunde aan de Hogeschool van Amsterdam en was stagiair bij Pro-Beleggen. Momenteel is hij mede-oprichter van de cryptobroker Coinmerce.

Lees eerdere columns van Luc:

Inschrijven nieuwsbrief

Nieuwe Podcast aflevering: Bitcoin maximalisten aan de tokens op Ethereum, een 'nieuwe' Satsohi en meer

Meepraten over alles wat te maken heeft met bitcoin, altcoins en de markt daar omheen? Kom eens langs op FacebookTwitter of Telegram.

Don't miss out!
Aanmelden Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd up-to-date in het wereldje van bitcoin, altcoins en blockchains

Invalid email address

Gerelateerde berichten

Long Bitcoin, Short the bankers! Dit is waarom we BTC wel/niet moeten omarmen

Arnold Hubach

Willem Middelkoop over het (mislukte) geldsysteem en de rol van bitcoin (BTC)

Redactie

Bitcoin update: Prijs knalt richting $5000

Wessel Simons

Wij gebruiken cookies om u een optimale gebruikers ervaring te kunnen bieden. U kunt deze cookies uitzetten via uw browser maar dit kan het functioneren van onze website negatief beïnvloeden. Accepteren Lees verder