bitcoin magazine

Column Luc Smits van Oyen: Zwitserse crypto ETP bereikt volume records tijdens dip

De Crypto Basket Index genaamd HODL5, een Exchange Traded Product (ETP) die sinds eind november 2018 op de Zwitserse beurs te verhandelen is heeft vorige week nieuwe hoogtes in volume bereikt.

HODL5

Het belangrijke verschil tussen HODL5 en bijvoorbeeld de ETN-tegenhanger in Zweden, is dat wanneer een investeerder HODL5 koopt er tegelijkertijd daadwerkelijke cryptocurrency worden aangekocht. De ETP trackt namelijk de prijzen van vier verschillende crypto’s. Bitcoin, Ripple, Ethereum en Litecoin

Een leuk weetje is dat het Nederlandse handelshuis Flow Traders als market maker optreedt voor de ETP en dus liquiditeit verschaft voor dit product.

Exchange Traded Products

Allemaal leuk en aardig maar waarom heb ik het hier nou over. Naar mijn mening zijn dit soort Exchange Traded Products veel belangrijker dan de Exchange Traded Funds waar veel crypto beleggers waarde aan hechten. HODL5 is een van de eerste van zijn soort en daarmee ook een van de eerste mogelijkheden voor financiële instanties om op een veilige manier écht toe te treden tot de cryptocurrency markt.

Sinds de lancering heeft de ETP enkele pieken gezien in het volume. Deze stijgingen in volume hebben een correlatie met de cryptocurrency prijzen. Dit is het best te zien op 6 en 7 december, tijdens deze dagen ervaarde de cryptocurrency markt een sterke daling. Ook Bitcoin, Ripple, Litecoin en Ethereum bleven niet onaangetast en noteerde rode cijfers.

Dit was het moment dat er een sterke toename in het aantal verhandelde HODL5’s. Op 6 december werden er ruim 53.000 HODL5’s verhandeld, omgerekend zo’n $630.700. 7 december nam het 24-uurs volume toe tot 63.000.

HODL5 prijs en volume
HODL5 prijs en volume | Bron: Auteur

Nou zijn dit natuurlijk geen enorme volumes in vergelijking met andere beursgenoteerde producten. Wat ik vooral interessant vind is dat de grafiek laat zien dat investeerders massaal instappen wanneer de prijzen dalen. Zijn dit de professionele beleggers die de dip aan het kopen zijn? Hoe dan ook verwelkom ik de komst van dit soort producten, het is ten slotte lastig dit niet te doen wanneer de uitgever kiest voor de naam HODL.

Volg hier zelf de prijsontwikkeling en het volume van de Crypto Basket Index.

 

Luc Smits van Oyen studeerde bedrijfskunde aan de Hogeschool van Amsterdam en was stagiair bij Pro-Beleggen. Momenteel is hij mede-oprichter van de cryptobroker Coinmerce.

Lees eerdere columns van Luc:

Inschrijven nieuwsbrief

Disclaimer: Bitcoin Magazine Benelux biedt geen beleggingsadvies. Onze berichten zijn enkel bedoeld voor informatieve doeleinden.

Mis niks meer!
Invalid email address

Snel, Gemakkelijk, Goedkoop

Maak een gratis account aan bij Bitvavo en betaal in de eerste week geen handelskosten voor jouw eerste €1.000 aan bitcoin.

 

Maak nu een gratis account aan!