Ethereum Constantinople upgrade op 16 januari: Beter en minder inflatie

De Ethereum ontwikkelaars hebben aangegeven dat de langverwachte Ethereum Constantinople upgrade in januari 2019 zal gaan plaatsvinden. De Constantinople upgrade verbetert onder andere de netwerksnelheid en vermindert het aantal ETH dat door miners per block kan worden gedolven. Naar verwachting zal de upgrade op 16 januari op het Ethereum netwerk worden geactiveerd.

Constantinople

De Ethereum Constantinople upgrade komt er eindelijk aan, zo lieten de Ethereum ontwikkelaars via social media weten. De langverwachte upgrade van het Ethereum netwerk zal plaatsvinden tijdens block 7080000, wat volgens de huidige netwerksnelheid rond 16 januari 2019 zou moeten gebeuren. De upgrade brengt een aantal verbeteringen met zich mee en wordt gezien als het eerste opstapje naar Ethereum Serenity, ook wel Ethereum 2.0 genoemd. Constantinople zou volgens eerdere planningen mogelijk in november 2018 al worden geïmplementeerd maar in verband met enkele bugs op het testnet werd de upgrade uitgesteld tot het begin van 2019. Afgelopen vrijdag werd de nieuwe planning na afloop van een Ethereum Core ontwikkellaarsvergadering via Twitter en andere social media gedeeld.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Upgrades

Constantinople bevat vijf verschillende netwerk-upgrades die voornamelijk de code optimaliseren om de blockchain efficiënter te maken, waardoor het netwerk sneller wordt en bepaalde smart contracts goedkoper worden. Ook wordt de inflatie op het netwerk met 33% vermindert door de uitgifte van het aantal ETH-tokens per block te verlagen van 3 naar 2 ETH per block. Ter voorbereiding op de overgang naar het toekomstige Ethereum Serenity wordt verder een zogenaamde ‘Difficulty Bomb’ van 12 maanden ingevoerd, die ervoor moet zorgen dat de moeilijkheidsgraad van het minen geleidelijk omhoog gaat tot het uiteindelijk wordt uit gefaseerd en in Ethereum Serenity vervangen wordt door Proof-of-Stake.

Geen actie

Reguliere gebruikers van het Ethereum netwerk hoeven geen speciale handelingen te verrichten als gevolg van de upgrade. De upgrade wordt in samenwerking met ontwikkelaars door de miners uitgevoerd en zal tijdens block 7080000 vanzelf op het netwerk actief worden. Wel is het gebruikers aan te raden om rond het moment van de upgrade geen transacties uit te voeren om eventuele problemen te voorkomen. Het is gewoonlijk dat handelsbeurzen en andere dienstverleners tijdens een netwerk-upgrade de stortingen en opnames tijdelijk stil zetten.

Inflatie

De vermindering van inflatie op het Ethereum netwerk heeft economische gevolgen voor de token-waarde. Op dit moment kunnen de miners van Ethereum 3 ETH-tokens per block verdienen en dat daalt na de upgrade naar 2 ETH per block. Dat betekent dat er daarna dagelijks 33% minder nieuw gedolven ETH-tokens op de markt zullen komen, maar ook dat het 33% duurder wordt om een ETH-token te delven. Vanuit economisch perspectief zou dat een positief effect moeten hebben op de waarde van de ETH-token.

Miners

Omdat miners vergeleken met handelaren en speculanten een relatief kleine bijdrage leveren aan het dagelijks handelsverkeer zullen de eventuele gevolgen van de gewijzigde inflatie mogelijk niet direct merkbaar zijn, behalve voor de miners zelf. Zij zullen immers met minder inkomsten genoegen moeten nemen zolang de prijs zich nog niet heeft aangepast. Dat kan betekenen dat het voor sommige miners goedkoper wordt om ETH-tokens te kopen dan om ze te minen, maar ook dat sommige miners er wellicht voor kiezen om hun apparatuur uit te zetten. Op dit moment is de winstgevendheid van het minen op de Ethereum blockchain op één van zijn laagste punten ooit. Volgens planning zou het minen via Proof-of-Work over 12 maanden geheel uit Ethereum moeten verdwijnen wanneer het snellere en energiezuiniger Proof-of-Stake wordt ingevoerd.

Hard-fork

Strikt genomen is de Ethereum Constantinople upgrade een zogenaamde hard-fork. In tegenstelling tot recente Bitcoin en Bitcoin Cash hard-forks is de aankomende Ethereum hard-fork niet contentieus en wordt er geen splitsing van het netwerk verwacht. Het Ethereum netwerk heeft in het verleden wel een splitsing meegemaakt, waaruit de huidige Ethereum (ETH) en Ethereum Classic (ETC) blockchains uit voortkomen. De toenmalige splitsing is één van de redenen waarom Ethereum Difficulty Bombs heeft ingevoerd. Dit voorkomt splitsingen in de toekomst omdat eventuele aftakkingen op basis van de oude code hierdoor uiteindelijk vastlopen.

Koersstijging

De markt reageerde positief op de bekendmaking. Hoewel de gehele markt op dat moment een opwaartse beweging maakte was stal Ethereum (ETH) vrijdag de show met een groei van $84 naar ongeveer $100. De huidige totale marktwaarde van Ethereum is nu zo’n $10 miljard. Dat staat nog steeds in schril contrast met de hoogtepunten die in januari werden behaald. Ethereum had toen een totale marktwaarde van $140 miljard en een prijs van bijna $1400 per ETH-token. Op dit moment is Ethereum de nummer 3 cryptovaluta, nadat het onlangs door XRP van de tweede plek werd afgestoten.

Inschrijven nieuwsbrief