luno bitcoin

Onderzoek: Tweederde Nederlanders staan positief tegenover bitcoin en cryptovaluta

Persbericht – Bijna twee derde van de Nederlanders staat positief tegenover bitcoin en cryptovaluta. Dat blijkt uit de Bitcoin Barometer, een initiatief van Kantar TNS en de Britse crypto scale-up Luno. Met de Bitcoin Barometer wil Luno het sentiment over bitcoin en cryptovaluta periodiek onderzoeken.

Bitcoin Barometer

De Bitcoin Barometer is door Luno ontwikkeld in samenwerking met onderzoeksbureau Kantar TNS. De centrale onderzoeksvraag: hoe kijken Nederlanders aan tegen bitcoin en cryptovaluta aan. Enkele bevindingen:

  • Maar liefst 93 procent heeft wel eens gehoord over cryptovaluta en meer dan een kwart (27%) bezit cryptovaluta
  • Bitcoin wordt onder bezitters verreweg het meeste genoemd als cryptomunt (73%), gevolgd door Ethereum, Ripple en opvallend, Dash en Lisk (!). De populariteit van deze cryptovaluta is vergelijkbaar met andere onderzochte EU-landen.
  • Meer dan veertig procent (44%), van de ondervraagden vindt het lastig om cryptovaluta als betaalmiddel te gebruiken.
  • Bijna de helft (46%) denkt dat ze niet veilig zijn of een verliesgevende investering (21%)

In het algemeen staat Nederland in vergelijking met landen als Italië en het Verenigd Koninkrijk, meer open voor het gebruik van cryptovaluta. Niettemin zegt bijna veertig procent (39%) over onvoldoende informatie te beschikken over digitale valuta om tot een transactie over te gaan. Daardoor is er ook te weinig vertrouwen om met cryptocurrencies af te rekenen in een winkel.

bitcoin meester

Bitcoin als betaalmiddel

Voorlopig ziet een meerderheid ook het nut er niet van in om een nieuw financieel, decentraal systeem in te voeren. De meeste Nederlanders (bijna 90%) zien cryptovaluta als een investering. Slechts 20% gebruikt het om te betalen voor goederen en diensten op het internet en 6% voor het overmaken van een bedrag naar vrienden of familie.

Een van de verklaringen is dat nog niet zoveel winkels bitcoin of cryptovaluta accepteren als betaalmiddel. Er zijn in Nederland en Amsterdam wel de nodige MKB-bedrijven die dat wél accepteren: het Cocomama hotel, easyHotel Amsterdam City Centre, Starbikes, Amsterdam Boats Events en restaurants zoals Café Kobalt, of kapperszaak Cut Throat Barber. Uit recent onderzoek blijkt dat de middelgrote stad Arnhem wereldwijd de meeste winkels heeft die bitcoin accepteren, afgezet tegen het aantal inwoners.

Vertrouwen

Magdalena Golebiewska, Country Manager voor Nederland, licht toe: “Er zijn een aantal misverstanden rond cryptovaluta die leiden tot een gebrek aan vertrouwen en verkeerde informatie over de digitale valuta. Daarom geloven wij dat meer mensen over de hele wereld kunnen vertrouwen, profiteren van en upgraden naar een beter financieel systeem door cryptocurrencies begrijpelijker te maken, door middel van onderwijs en het aanbieden van een gebruiksvriendelijk en veilig platform”.

Disclaimer: dit persbericht is onderdeel van een content partnership tussen Bitcoin Magazine Nederland en Luno.

Inschrijven nieuwsbriefDisclaimer: Bitcoin Magazine Benelux biedt geen beleggingsadvies. Onze berichten zijn enkel bedoeld voor informatieve doeleinden.

Mis niks meer!
Invalid email address

Snel, Gemakkelijk, Goedkoop

Maak een gratis account aan bij Bitvavo en betaal in de eerste week geen handelskosten voor jouw eerste €1.000.

 

Maak nu een gratis account aan!