Wat is cryptocurrency? De 101 guide voor beginners

In de media hoor je alleen maar over de ups en downs van cryptocurrency, bitcoin en de bitcoin-bubbel. Maar er wordt nauwelijks gesproken over wat cryptocurrency eigenlijk is, en wat voor rol het kan spelen binnen een wereldeconomie.

Een korte geschiedenis van bitcoin en cryptocurrency’s

Voor een goed begrip van cryptocurrency is het handig om bij het begin te beginnen. Bitcoin, de eerste cryptocurrency, werd in 2009 vrijgegeven door Satoshi Nakamoto. Het is nog onbekend of dit een persoon of groep mensen zijn. De code er achter is vrij gegeven als een open source project, wat betekent dat iedereen de code zou kunnen overnemen en aanpassen naar eigen idee of zou kunnen proberen het te verbeteren. Het idee was om een ​​gedecentraliseerde, digitale en wereldwijde valuta te creëren. En dan ook nog op een  een peer-to-peer (van de ene persoon rechtstreeks naar de andere) manier. Op deze manier is er geen tussen komst van banken of instellingen

Ook is er een manier bedacht dat er een max aantal Bitcoins in de omloop gaan. Bovendien vereisen alle wijzigingen in de regels of functionaliteit voor de codering van Bitcoin dat alle houders in de gemeenschap  moeten stemmen. De wijziging word pas doorgevoerd middels een meerderheidsregels. Het uiteindelijke doel van Bitcoin was om zichzelf te vestigen als een belangrijke en universele wereldwijde valuta.

Scaling en Minen

In medio 2006/2007  werden twee belangrijke tekortkomingen duidelijk namelijk scaling en minen. Vanwege de complexe aard van het verwerken van Bitcoin-transacties, is het ongelooflijk moeilijk om de noodzakelijke drempel te bereiken die nodig is voor massale acceptatie op wereldwijde schaal. Er is een beperkt aantal transacties dat per seconde kan worden uitgevoerd. Dit vormde een enorme barrière in het proces.

Met deze problemen in het achterhoofd en de potentie dat cryptocurrencies kan hebben, startten enkele projecten hun eigen cryptocurrencies. Deze projecten richten zich op de de tekort komingen van Bitcoin. Een groot voorbeeld hier van is Ethereum.

Nieuwe generatie blockchain technologie

Ethereum is ontwikkeld als een tweede generatie blockchain technologie en is gebouwd om enkele van de zwakheden van Bitcoin te verbeteren. Ook willen ze de technologie uit breiden door functionaliteit in te stellen zoals smart contracts en dApps. Hoewel Ethereum een aantal belangrijke stappen heeft gezet in het verbeteren van de technologie, voldeden sommige gebreken zoals transacties per seconde (tps) nog steeds niet aan de ideale vereisten., en elke transactie heeft nog steeds te maken met kosten en vergoedingen.

Inzicht in het feit dat om een wereldwijde acceptatie en gebruik te hebben deze twee grote hindernissen moeten worden overwonnen, hebben een aantal derde generatie blockchaintechnologie bedrijven zoals Cardano en IOTA dit verder ontwikkeld en word ook wel als blockchain 3.0 genoemd.

Dit brengt ons bij vandaag. Verschillende bedrijven proberen te worstelen met de haalbaarheid van het gebruik van cryptocurrency als een digitale wereldeconomie. Zodra de blockchain technologiebedrijven de problemen met betrekking tot schaalvergroting (transacties per seconde) en kosten (transactiekosten) kunnen overwinnen zal de wereld toegankelijk en begrijpelijk worden voor de wereldwijde markt.

Cryptocurrency’s

Als je alle ruis rond cryptocurrencies weghaalt en reduceert tot een eenvoudige definitie word dit een database die niemand kan wijzigen zonder aan specifieke voorwaarden te voldoen. Dit lijkt misschien gewoon, maar geloof het of niet: dit is precies hoe je een valuta kunt definiëren.

Neem het geld op uw bankrekening, geld heeft alles te maken met een geverifieerd item in een soort database met accounts, saldi en transacties.

De transactie is bijna onmiddellijk bekend door het hele netwerk. Maar pas na een bepaalde tijd wordt het bevestigd.

Bevestiging (confirmations) is een belangrijke vereiste voor cryptocurrencies. Zolang een transactie niet-bevestigd is, is deze in behandeling en kan deze worden vervalst. Wanneer een transactie wordt bevestigd, wordt deze in een block gezet. Het is niet langer verhandelbaar, het kan niet worden teruggedraaid, het maakt deel uit van een onveranderlijk overzicht van historische transacties “de”blockchain .

Alleen miners kunnen transacties bevestigen. Dit is hun werk in een cryptocurrency-netwerk. Ze nemen transacties, bestempelen ze als legitiem en spreiden ze in het netwerk. Nadat een transactie is bevestigd door een miner, moet elke node deze toevoegen aan zijn database. Het is onderdeel geworden van de blockchain.

Miners, wie zijn dat en wat doen ze?

In principe kan iedereen een miner worden of beter gezegd gaan minen. Het enige wat hier voor nodig is is een internetverbinding en een snelle computer. Aangezien een gedecentraliseerd netwerk niet bevoegd is om deze taak te delegeren, heeft een cryptocurrency een mechanisme nodig om te voorkomen dat een  partij misbruik maakt.

Satoshi de regel dat de miners moeten investeren om zich voor deze taak te kwalificeren. In feite moeten ze een hash vinden – een product van een cryptografische functie – die het nieuwe blok met zijn voorganger verbindt. Dit wordt het Proof-of-Work genoemd. In Bitcoin is het gebaseerd op het SHA 256 Hash-algoritme.

U hoeft geen details over SHA 256 te begrijpen. Het is alleen belangrijk dat u weet dat dit de basis is van een cryptologische puzzel die miners moeten oplossen. Nadat een miner een oplossing heeft gevonden, kan er een nieuwe blok worden gebouwen en dit aan de chain toevoegen. Als een stimulans heeft hij het recht om een zogenaamde coinbase-transactie toe te voegen die hem een specifiek aantal Bitcoins/satoshi geeft.

Kort op een rijtje

  •  Onomkeerbaar: na bevestiging kan een transactie niet worden teruggedraaid. Door niemand jij niet,  niet door Satoshi en ook niet door miners. Niemand kan je helpen, als je je geld naar een oplichter stuurt of als een hacker ze van uw computer heeft gestolen.
  • Pseudoniem: transacties noch accounts zijn verbonden met echte identiteiten. U ontvangt Bitcoins op zogenaamde adressen, die willekeurig ketens van ongeveer 30 tekens lijken. Hoewel het meestal mogelijk is om de transactiestroom te analyseren, is het niet noodzakelijk mogelijk om de echte ididentiteit van gebruikers met die adressen te verbinden.
  • Snel en globaal: de transactie wordt bijna onmiddellijk in het netwerk opgenomen en wordt binnen enkele minuten bevestigd. Omdat ze voorkomen in een wereldwijd netwerk van computers, staan ​​ze volledig onverschillig tegenover je fysieke locatie. Het maakt niet uit of je  Bitcoin stuurt naar je vrienden 3 straten verder op of naar iemand aan de andere kant van de wereld.
  • Beveiligd: Cryptocurrencies zijn vergrendeld in een cryptografie systeem met een openbare sleutel. Alleen de eigenaar van de private sleutel kan cryptocurrency verzenden. Sterke cryptografie en de magie van grote aantallen maakt het onmogelijk om dit schema te doorbreken.
  • Permissionless: je hoeft niemand te vragen om cryptocurrency te gebruiken. Het is gewoon een software die iedereen gratis kan gebruiken. Bij brokers en exchanges kan je je simpel via iDeal een currency kopen en verhandelen.

Disclaimer: Bitcoin Magazine Benelux biedt geen beleggingsadvies. Onze berichten zijn enkel bedoeld voor informatieve doeleinden.

Mis niks meer!
Invalid email address

Snel, Gemakkelijk, Goedkoop

Maak een gratis account aan bij Bitvavo en betaal in de eerste week geen handelskosten voor jouw eerste €1.000 aan bitcoin.

 

Maak nu een gratis account aan!