Column Herman Nekkers: De échte redenen waarom bitcoin daalt

In het artikel “De drie redenen waarom bitcoin daalt” op Bitcoin Magazine NL worden een hack, verwarring vanuit India en onduidelijkheid over Zuid-Koreaanse belastingen als redenen aangedragen. Wat me verbaast is dat er nog mensen bezig zijn om dit uit te spitten. Het betreft namelijk slechts de uitwassen van wat er werkelijk aan de hand is, het is micromanagement. Waar het echt om gaat is het grotere plaatje. Laten we eens in de helikopter kruipen en naar beneden kijken op het cryptolandschap.

Bitcoin, crypto en het Wilde Westen

In 2017 zagen we een gekte die zijn weerga niet kende. Crypto ging de wereld veranderen als nooit tevoren, daar móest je bij zijn. Over enkele jaren zou ons leven er heel anders uitzien. In ultrakorte tijd werd bitcoin omgetoverd van kluizenaar tot BN’er. En ja, dat zorgde ook voor aandacht van wetgevers, toezichthouders en invloedrijke bedrijven. Het cryptolandschap was echter het Wilde Westen. Mensen raakten vermogens kwijt aan malafide ICO’s, hacks en koersmanipulatie. Het was dan ook geen verrassing dat regulering de kop op stak. Maar is dat wel zo eng? Regulering betekent n.l. ook erkenning. Waar het begin 2018 vooral ging over verbieden van bepaalde handel of producten, gaat het nu steeds meer over het prepareren van de maatschappij op de komst van blockchaintechnologie. Het is volkomen logisch dat banken of pensioenfondsen geen geld steken in een compleet ongereguleerde markt.

Bakkt, Fidelity en Bitcoin ETF’s

In 2018 zagen we immense sprongen. De aangekondigde komst van Bakkt, Fidelity dat met een custody dienst komt voor bitcoins, ETF’s die onder het vergrootglas van de SEC liggen. Maar ook landen die al verregaande wetgeving hebben ingevoerd zoals Singapore, Zwitserland en Malta. Allemaal onderdeel van dezelfde beweging: de maatschappij voorbereiden op decentrale oplossingen.

Daarnaast zijn er de ontwikkelingen in de blockchainindustrie zelf. Enerzijds de blockchains als Bitcoin, Ethereum, EOS en NEO. Zij kampen nog steeds met onvolwassenheid van de techniek. De schaalbaarheid laat te wensen over, er zijn decentralisatievraagstukken, het energieverbruik is een continue bron van discussie en ga zo maar door. De heilige graal is nog niet boven komen drijven. Er wordt daarom door de communities keihard gewerkt om de producten te verbeteren. Maar het is complex en het heeft tijd nodig.

dApps

Lightning network, stablecoins, STO’s, sidechains en nieuwe consensusmodellen. Allemaal hebben ze twee dingen gemeen. Het moet zorgen voor de broodnodige verbetering en ze zijn nog lang niet volwassen.
Ook zijn er de dApps, de decentrale applicaties die bovenop de blockchains gebouwd worden. Deze moeten vroeg of laat concurreren met de bestaande apps die we allemaal gebruiken. Ik heb er een aantal gezien, maar nog geen enkele komt qua gebruiksgemak ook maar in de buurt van de apps die we dagelijks gebruiken. Incentives moeten zorgen dat ecosystemen zichzelf in stand houden, maar of het allemaal werkt zoals gehoopt is nog verre van zeker. Alles is prematuur en is nog nauwelijks het niveau van proof-of-concept ontstegen.

Kortom, in het grote verhaal zijn er nog twee onzekere factoren. Enerzijds is de blockchainwereld bezig zich voor te bereiden op een sprong richting adoptie. Anderzijds bereidt de maatschappij zich voor op de komst van decentrale oplossingen. Blockchaintechnologie is dermate revolutionair dat er immense stappen gezet moeten worden. En dat heeft nou eenmaal veel tijd nodig.

Alternatief voor Silicon Valley

Maar het goede nieuws is dat er maar één beweging is en dat is richting crypto. Grote bedrijven investeren miljoenen in onderzoek en pilots. Grote investeerders willen instromen, maar wel onder de juiste condities. Burgers willen graag een alternatief voor de machtige techkoningen die hun macht versterken dankzij onze data. In ontwikkelingslanden kan blockchain een middel zijn tegen corruptie en wantrouwen.

Bitcoin koers

Ik ben daarom positief over de lange termijn (enkele jaren). Of dit op korte- en middellange termijn ook leidt tot koersstijgingen? Ik denk dat eerst het grote verhaal moet kloppen voordat we zover zijn. Zowel de techniek als de investeringsvoorwaarden moeten goed geregeld zijn. Tot die tijd zie ik enkel gerommel in de marge. Wellicht kan de koers van de bitcoin zomaar een paar duizend dollar stijgen, wellicht gaat het nog flink omlaag. Sommige zieners voorspellen dat de waarde van de bitcoin een getal met zes cijfers voor de komma zal worden. Het zou kunnen. Maar wanneer? Mijn glazen bol is lang geleden al stuk gevallen. Mijn advies: volg het grote verhaal en niet de waan van de dag.

Disclaimer: wij benadrukken dat wij geen advies geven en dat deze informatie ter educatieve doeleinden heeft. Handel in cryptomunten geschiedt op eigen risico.

Eerdere columns van Herman Nekkers:

Over Herman Nekkers

Na 30 jaar ING de overstap gemaakt naar zelfstandig blockchainondernemer, hoe groot is die stap nou? Vooral de gevolgen voor de maatschappij doet mijn bloed sneller stromen. Om diezelfde reden grote belangstelling voor andere technologische ontwikkelingen als AI, 3d-printing, IoT etc etc. Sinds 1 oktober 2018 eigenaar van advies- en trainingsbureau Fedaia Blockchain. Tevens enthousiast fietser, zoals de naam van mijn bedrijf al suggereert. Stuur reacties naar het volgende emailadres: herman.nekkers@fedaia-blockchain.nl.

Mis niks meer!
Invalid email address

Snel, Gemakkelijk, Goedkoop

Maak een gratis account aan bij Bitvavo en betaal in de eerste week geen handelskosten voor jouw eerste €1.000.

 

Maak nu een gratis account aan!