Biden komt ‘deze week’ met uitvoerend bevel voor cryptomarkt

De Amerikaanse president Joe Biden is klaar om het langverwachte uitvoerend bevel voor de regulering van de cryptomarkt te tekenen. Als de informatie van Bloomberg klopt, moet dat deze week nog gebeuren. Al waren er in de derde week van februari al vergelijkbare geluiden en kwam dat ook niet uit.

Bloomberg baseert hun verhaal ook op anonieme bronnen, waarvan het nooit helemaal duidelijk is of het om betrouwbare informatie gaat. Volgens de anonieme bron van Bloomberg krijgen enkele federale agentschappen de opdracht om potentiële veranderingen in de wetgeving te onderzoeken en daarin ook de nationale veiligheid en economische impact van de assets in mee te wegen.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Wetgeving moet voor duidelijkheid zorgen

Er wordt vanuit de industrie al jaren geklaagd dat het gebrek aan wetgeving ervoor zorgt dat veel partijen in een juridisch niemandsland opereren. Niemand weet precies wat er wel en niet mag, wat vooral voor de vele shitcoins een probleem is.

In principe lijkt er voor bitcoin weinig aan de hand, aangezien de belangrijkste instellingen in de Verenigde Staten bitcoin vooral zien als een digitale grondstof. Terwijl de discussie met altcoins is dat ze teveel op ongereguleerde effecten (juridische term voor o.a. aandelen) lijken.

Over Ethereum is bijvoorbeeld meerdere keren gezegd dat de ICO een illegale effectenuitgifte betrof. Op dit moment is het project wellicht voldoende decentraal om buiten die wetgeving te vallen, maar bij de eerste verkoopronde was dat niet het geval.

Feit is dat je niet zomaar publiekelijk aandelen of soortgelijke financiële producten mag verkopen zonder aan bepaalde vereisten te voldoen. Dat is een kostbaar proces en is er vooral op gericht om consumenten te beschermen. Die moeten voldoende informatie beschikbaar hebben om enigszins te kunnen begrijpen waar ze instappen.

Conflict in Oekraïne verhoogt druk op Biden

Het lijkt erop dat het conflict tussen Oekraïne en Rusland de druk om met wetgeving te komen voor de sector heeft verhoogd. Financiële oorlogsvoering speelt een belangrijke rol in het conflict, in ieder geval wat het Westen betreft. Amerika heeft natuurlijk geen troepen gestuurd, maar pakt Rusland op alle mogelijk manieren financieel aan.

Alle grote bitcoin-beurzen van deze wereld voldoen aan de sancties die door het Westen aan Rusland zijn opgelegd, maar weigeren vooralsnog de adressen van individuele Russen te blokkeren. Althans, van Russen die niet direct op de sanctielijst staan.

Vanuit de media is er druk om alle Russen uit te sluiten van de handelsplatforms, maar de grote beurzen zijn onder die druk nog niet bezweken. Wat in principe goed is, want ergens is het ook oneerlijk om de hele bevolking, die ook niet voor een conflict hebben gekozen, financieel uit te sluiten.

Het is afwachten waar Biden volgende week precies mee komt en wat dat voor implicaties voor de industrie heeft. Natuurlijk is het überhaupt afwachten of het uitvoerend bevel volgende week komt, want er lijken op dit moment dingen te spelen die belangrijker zijn dan regulering voor de cryptosector.

De prijs in euro’s bij Bitvavo:

Disclaimer: dit is géén financieel advies. Cryptocurrency’s zijn risicovolle assets.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden.