5 vragen aan Rutger van Zuidam (oprichter Dutchchain): “Bitcoin is een Publiek Werk, net zoals email van iedereen”

Een interview met de ondernemer Rutger van Zuidam van Dutchchain, bekend als organisator van één van de grootste blockchainhackathons ter wereld, In het mooie Groningen worden elk jaar honderden blockchainontwikkelaars samengebracht. Zoals hij het zelf treffend zegt in dit gesprek: ze bouwen aan een open digitale publieke infrastructuur. Je zou het de nieuwe Publieke Werken van de 21e eeuw kunnen noemen.

1. Wat vind je gaaf aan deze wereld? Je had ook jurist of tandarts kunnen worden.

RvZ: “Blockchaintechnologie en cryptovaluta zie ik als onderdeel van openbare digitale infra, nieuwe technologieën die onze samenleving vooruit kan helpen. Digitale infrastructuur waar iedereen in de wereld op kan meebouwen, met nieuwe innovaties en samenwerkingen tot gevolg. Bitcoin is momenteel het sterkste blockchainnetwerk ter wereld, met ethereum op een goede tweede plek. De virtuele machine van ethereum levert ons vele nieuwe tokens op. Stukjes digital bewijs, zie zeer waardevol kunnen zijn, maatschappelijk en economisch, mits correct ontwikkeld en ingericht. Dat is nog zeer schaars, maar als je bijvoorbeeld kijkt naar Ocean Protocol, dan zie je dat het opkomend is.”

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

2. Kun je concrete voorbeelden daarvan geven?

RvZ: “Hier wil ik het voorbeeld geven van het Virtual Twin project. Om de authenticiteit van producten te garanderen ontwikkelden de winnaars van de vorige hackathon, de EU Blockathon, een Virtual Twin oplossing. De fabriek brengt een token uit bij ieder fysiek product, bijvoorbeeld een telefoon. De logistieke partij accepteert alleen de lading telefoons als de virtual twin tokens zijn overgedragen aan de fabriek. Dan kan de douane de ladingen met virtual twin gevalideerde verschepingen via een soort “green lane” sneller doorlaten. De retailer kan aan de consument garanderen dat we een echte telefoon kopen. Mocht ik de telefoon willen verkopen op Marktplaats, dan accepteert de koper van de telefoon deze alleen als ik hem het virtual twin token kan overhandigen.

Nu hebben we een garantiebewijs in een map, maar met een virtual twin token kunnen vele producten een unieke identiteit krijgen die te valideren is en te koppelen met vele andere contracten, zoals een garantiebewijs of verzekering. Zo’n protocol is open, voor iedereen toegankelijk en iedereen kan er op bouwen. Net als email of bitcoin is het van niemand en iedereen.”

Tokens, in een blockchain systeem, resulteert in allerlei nieuwe vormen van digitaal bewijs. Hierdoor kunnen partijen die elkaar niet kennen samenwerken zonder een bureaucratische tussenpartij. Het gaat om het introduceren van compleet nieuwe vormen van samenwerking, die niet kunnen bestaan zonder token/ blockchain.

Ik vind het dan ook niet correct om blockchain weg te zetten als een nieuw soort trage of dure database. Bij ons innovatieprogramma, tegenwoordig Odyssey geheten, maken een duidelijk verschil tussen private en private blockchain.

Dat een bankconsortia hun eigen blockchain maakt, vind ik niet zo interessant omdat het de huidige status quo in stand houdt. Een Ripple komt er bij ons dus ook niet in, omdat ik het geen geschikte bouwsteen vindt voor publieke digitale infra. Hyperledger kan in de bedrijfscontext best nuttig zijn, maar het heeft in een publieke context veel minder waarde dan een bitcoin of ethereum. Ik ben er achter gekomen dat ik niet zoveel met private blockchains heb.

Ook zien we nog steeds dat de bancaire wereld onze financiële infra als het ware gesloten houden. Ze houden deze publieke infrastructuur in private handen. Nu bepalen banken of jij die slechte bankierapp moet gebruiken. Waarom bepalen we onze financiële producten en diensten niet zélf?”

We gebruiken anno 2019 nog steeds email en het mooie is dat email van niemand is en van iedereen. Bitcoin en ethereum zijn dat ook, want iedereen kan het gebruiken en erop verder bouwen. Net zo gemakkelijk als ik een nieuwe email client zo kunnen maken, zo kan ik een nieuwe bitcoinwallet-provider beginnen of andere toepassingen die gebruik maken van bitcoin. Daar zit de kracht! Iedereen kan een node starten, full node of op het Lightning netwerk of zelfs beginnen met minen. We bouwen eigenlijk nieuwe protocollen als uitbreiding van het internet.”

3. Wat is er nodig voor massa-adoptie van deze nieuwe digitale infra?

RvZ: “Het Internet is groot geworden doordat er steeds meer websites en diensten beschikbaar kwamen. Alle mogelijke websites, maar ook Wikipedia en Google. Sociale media hebben dat gebruik natuurlijk enorm gestuwd omdat consumenten van media ook producenten van media werden. Daar zit de crux! Adoptie gaat niet om het consumeren van cryptocurrencies, of het vervangen van huidige tussenpersonen zoals een notaris, want dat kénnen we al. Het gaat om het ontwikkelen van producten en diensten die we nog níet kennen. Vanuit een nieuw paradigma. We moeten van “hodlers” naar BUIDLERS die toepassingen ontwikkelen om vele malen makkelijker en beter met elkaar samen te werken, zodat veel meer gebruikers daadwerkelijk de toegevoegde waarde ervaren in het dagelijks leven. Ik zie daarin meer toekomst van cryptocurrencies dan het vervangen van een bank of een pinautomaat, want dat hebben we ál”.

4. Welke uitdagingen zie jij voor meer adoptie?

RvZ: “Nederland heeft zo snel mogelijk de beste wet- en regelgeving nodig voor de meest prudente, innovatieve manier van het toepassen van cryptocurrencies, tokens, blockchains en ook andere technologie als AI.

Maar dan komt de vraag naar boven wie leveren daar input voor? Dan zie je dat het is moeilijk om de juiste kennis op de juiste manier op de juiste plek te krijgen. Oude vertrouwde partijen met belangen bij de status quo mogen het zeggen. Maar je kunt je hard-op afvragen: Wie heeft er meer kennis over bitcoin: Bitonic of TNO? Jullie lezers weten het antwoord wel. Daardoor zie je ook dat er een risico bestaat om in een oude reflex te schieten, waarbij er kritischer wordt gekeken naar nieuwe opkomende initiatieven dan naar bestaande. Bovendien wordt zo een nieuwe technologie in een oude wereld gedrukt. Dat is volgens mij geen werkbare route.

Ik merk wél dat er stappen in de goede richting worden gezet, bijvoorbeeld bij Ministeries van Binnenlandse Zaken, Financiën en Justitie en Veiligheid, maar ook de Nederlandsche Bank en de Autoriteit Financiele Markten (AFM). Er is al veel meer onderlinge kennisuitwisseling. Zo ging DNB het gesprek met Bitcoin Core Developer Sjors Provoost zeker niet uit de weg. De afspraak kwam nota bene via Twitter tot stand.

Instituties beseffen zich ook wel dat niet álles valt te reguleren, net zoals het HTTP – en emailprotocol en bitcoin niet te reguleren zijn. Wel is zijn er zogenaamde “regulatory frameworks” nodig om open publieke digitale infrastructuur compliant te maken met wet – en regelgeving, maar bovenal veilig voor mens en samenleving.”

Lees meer over:
Bitcoin nieuws

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...