Ignis Plasma schaalt Ethereum op naar 500 tps – Nu live op testnet
Een Plasma schaalbaarheidsoplossing voor Ethereum genaamd Ignis is nu actief op het Ethereum testnet en schaalt Ethereum op van 15 naar 500 transacties per seconde. Het project maakt het mogelijk om meerdere transacties op Ethereum te bundelen en als één te versturen en het gebruikt ZK-SNARKS om transacties te verifiëren. Ignis wordt ontwikkeld door Matter Inc. in samenwerking met The Ethereum Foundation.
Ignis
Ignis is een zogenaamde tweedelaags schaalbaarheidsoplossing bovenop Ethereum met als doelstelling het platform op te schalen voor wereldwijde adoptie. Dat doet het door transacties te bundelen via een side-chain en gezamenlijk te versturen op de Ethereum blockchain om daarmee veel meer transacties per seconde te kunnen versturen dan voorheen mogelijk was. Ethereum behaalt op dit moment maximaal 15 transacties per seconde maar de ontwikkelaars van Ignis beweren dat het netwerk met hun oplossing maar liefst 500 transacties per seconde kan behalen. Ignis is op dit moment actief op het Ethereum Rinkeby testnet en op de website van Matter Inc. is een demo van de wallet te downloaden. Het is nog niet bekend wanneer de oplossing op het reguliere Ethereum netwerk actief zal worden.
ZK-SNARKS
Om aangeboden transacties te verifiëren gebruikt Ignis ZK-SNARKS, een cryptografisch hoogstandje waarmee de juistheid van transacties eenvoudig kan worden aangetoond zonder daarvoor de berekeningen opnieuw te maken. Omdat deze methode amper rekenkracht vergt in verhouding met andere verificatiemethodes is de deze zonder veel kosten op de Ethereum blockchain door het Ignis smart contract uit te voeren. De Ignis ontwikkelaars spreken over een reductie met een factor 50 in ether-gas (transactiekosten) kosten. Dankzij ZK-SNARKS is het objectieve en neutrale smart contract dus zélf in staat om transacties te verifiëren zonder dat daarbij vertrouwen in anderen komt kijken.
Compatibel met andere oplossingen
De ontwikkelaars wijzen erop dat Ignis compatibel is met andere schaalbaarheidsoplossingen waaraan gewerkt wordt zoals sharding (de blockchain opsplitsen in meerdere delen). De winst in snelheid kan volgens hen dan ook worden vermenigvuldigd met de snelheidswinst van andere oplossingen wanneer de technieken worden gecombineerd.
DPOS
Op dit moment werkt Ignis op de testomgeving nog met één enkele ‘operator’ die alle transacties bundelt en aan het smart contract op de Ethereum blockchain aanbiedt maar de bedoeling is dat in de uiteindelijke versie te decentraliseren. Het Ignis netwerk zal daarmee een echte side-chain worden dat via een willekeurige vorm van Delegated Proof of Stake (DPOS) zal werken. Vermoedelijk zal daarvoor ook een eigen token in het leven worden geroepen.
Trusted setup
Eén van de problemen van het werken met ZK-SNARKS is dat er vertrouwen nodig is in degene die het netwerk oorspronkelijk opzet, een zogenaamde ‘trusted setup’. Bij het instellen van de parameters van een ZK-SNARKS versleuteling ontstaat namelijk een extra geheime sleutel waarmee het gehele netwerk te beïnvloeden is en zelfs transacties uit het niets te creëren zijn. Men moet er dus op kunnen vertrouwen dat degene die het netwerk instelt deze geheime sleutel vernietigt na de opzet. Ignis erkent dit probleem maar zegt dit te kunnen oplossen en daarover in de toekomst meer informatie te verschaffen. Doorgaans kiezen projecten ervoor om de sleutel algoritmisch te verdelen onder meerdere vertrouwde partijen die allen hun deel vernietigen zodat het vertrouwen niet bij één persoon wordt ondergebracht en gegarandeerd blijft zolang er minimaal één partij is die eerlijk is.
Plasma
Plasma is de naam voor een theoretische schaalbaarheidsoplossing voor Ethereum zoals gepubliceerd in de Plasma whitepaper geschreven door Joseph Poon en Vitalik Buterin. Het doel van Plasma is om Ethereum op te schalen door zoveel mogelijk transactie-data off-chain (niet op de blockchain zelf) te berekenen zonder daarbij af te doen aan de veiligheid van de Ethereum blockchain. Deze theorie moet echter nog wel naar de praktijk worden vertaald en dat blijkt geen eenvoudige klus. Meerdere projecten werken inmiddels aan praktische implementatie van de theorie: zo werkt behalve Ignis ook OmiseGO (OMG) aan een variant van Plasma.