Nieuwe generatie Ledger hardware wallet met Bluetooth en meer capaciteit: Ledger Nano X

De populaire hardware wallet fabrikant Ledger heeft op maandag de nieuwste telg uit de Ledger Nano familie aangekondigd: de Ledger Nano X. Deze nieuwe variant op de bekende hardware wallet is met Bluetooth functionaliteit geoptimaliseerd voor mobiel gebruik. Er is ook een grotere opslagcapaciteit waardoor het mogelijk is meer cryptovaluta’s tegelijkertijd te beheren dan de oudere Ledger modellen.

Ledger Nano X

Wie kent hem niet? De Ledger Nano S van de Franse hardware wallet fabrikant Ledger is onder crypto-enthousiastelingen één van de meest populaire hardware wallets om hun crypto op te bewaren. Er waren al andere hardware wallets op de markt maar Ledger was de eerste die naast Bitcoin en Ethereum een veel breder assortiment aan cryptovaluta’s ondersteunde. Daarnaast zijn ze ook nog eens goedkoper dan de concurrentie.

Niet voor niets zijn er inmiddels miljoenen van het apparaatje verkocht, dat tegenwoordig overigens ook in leuke kleurtjes te koop is. Ledger is echter alweer toe aan de volgende stap in de evolutie want nu heeft het de eerstvolgende generatie hardware wallets aangekondigd: de Ledger Nano X. Pre-orders zijn inmiddels gestart en de eerste levering zal in maart op de markt komen.

Bluetooth

De Ledger Nano X lijkt op het eerste gezicht veel op zijn voorganger. Met een iets gestroomlijndere vormgeving die duidelijk een voortzetting is van het oude design valt vooral op dat het scherm iets groter oogt en nu twee regels telt. De echte vernieuwing zit echter onder de motorkap. De Ledger Nano X beschikt namelijk over Bluetooth functionaliteit zodat je hem bijvoorbeeld kunt koppelen aan een mobiele telefoon. Dan kan je makkelijk betalingen doen met je mobiel.

Het is dus niet meer nodig om met kabels in de weer te gaan om via de Ledger  een transactie te ondertekenen. Er is in principe geen verschil in veiligheid tussen het gebruik van een kabel of Bluetooth, omdat een hardware wallet per definitie transacties altijd versleuteld verstuurt en de private key veilig afgeschermd houdt. Bluetooth is alleen wel een stuk meer gebruiksvriendelijker. Om verbinding te maken met de Ledger Nano X is er inmiddels ook een mobiele versie van de Ledger Live app genaamd Ledger Live Mobile.

Meer crypto’s

Een andere upgrade waar velen ongetwijfeld op hebben zitten wachten is de vergrootte opslagcapaciteit van de Ledger Nano X. Hoewel zijn voorganger de Ledger Nano S in theorie heel veel cryptovaluta’s kan ondersteunen bleek er in de praktijk een addertje onder het gras te zitten. Vanwege de beperkte opslagcapaciteit op de Ledger Nano S is het namelijk meestal niet mogelijk meer dan 4 tot 5 verschillende cryptovaluta’s tegelijkertijd te installeren. En wanneer je er meer wilt beheren zal je via een installatieproces handmatig cryptovaluta’s moeten verwijderen en opnieuw toevoegen. Met de Ledger Nano X zal je dat probleem veel minder snel hebben. Volgens de fabrikant kunnen er zo’n 100 verschillende apps op het apparaatje worden geïnstalleerd om verschillende cryptovaluta’s te beheren.

Of het aantal apps daadwerkelijk zo hoog zal zijn valt nog te bezien, want Ledger neigt er vaker naar om de aantallen vrij optimistisch weer te geven. Zo zou de Ledger Nano S volgens de website van de fabrikant in staat zijn om 18 cryptovaluta applicaties simultaan te ondersteunen. Dit wijkt af van de ervaringen van de gemiddelde gebruiker.

Hardware wallets

Een hardware wallet is een klein apparaatje met een afgesloten systeem waarin een private key veilig kan worden bewaard. Hiermee kan je ook betalingen doen zonder het risico dat je private key door hackers wordt gestolen. Een private key is in feite een soort lang paswoord waarmee toegang wordt verschaft tot een wallet. Het is dus van groot belang om deze private key geheim te houden want iedereen die daarover beschikt kan bij de wallet en vervolgens de fondsen beheren.

Het meest veilig is om een private key nooit in aanraking te laten komen met het internet of een mogelijk geïnfecteerde computer. En dat is nu precies wat een hardware wallet doet. Met een hardware wallet wordt de private key op het apparaatje gescheiden gehouden van de computer of telefoon waarmee de betaling wordt gedaan. Wanneer een transactie plaatsvindt zal deze naar de hardware wallet worden verstuurd, waarna de gebruiker op het schermpje de transactie kan verifiëren en bevestigen door te drukken op een fysiek knopje. De ondertekende transactie wordt vervolgens versleuteld en enkel de versleutelde transactie verlaat de hardware wallet. De onversleutelde private key verlaat dus nooit de hardware wallet, en het knopje werkt effectief tegen hackers omdat zij natuurlijk geen fysiek knopje kunnen indrukken.

Populair

Hardware wallets zijn populair onder crypto-beleggers en velen beschouwen het als must-haves vanwege de veiligheidsvoordelen. Behalve Ledger zijn er ook andere producenten van hardware wallets zoals bijvoorbeeld Trezor, KeepKey, BitBox, en CoolWallet.

Disclaimer: Bitcoin Magazine Benelux biedt geen beleggingsadvies. Onze berichten zijn enkel bedoeld voor informatieve doeleinden.

Mis niks meer!
Invalid email address

Snel, Gemakkelijk, Goedkoop

Maak een gratis account aan bij Bitvavo en betaal in de eerste week geen handelskosten voor jouw eerste €1.000 aan bitcoin.

 

Maak nu een gratis account aan!