Wyoming zet stap om bitcoin te legaliseren als betaalmiddel

De Amerikaanse staat Wyoming zet een belangrijke stap om bitcoin en cryptovaluta te legaliseren als betaal – en oppotmiddel. Bitcoin krijgt een vergelijkbare status als cash geld, zo staat in het wetsvoorstel te lezen.

Blockchainwet

Wat staat er samengevat in het wertsvoorstel? De staat maakt een onderscheid tussen digitale securities, digitale activa en virtuele valuta zoals bitcoin en litecoin. Deze laatste assetcategorie is nog geen in cement beklonken asset zoals een effect of goud. Wyoming definieert een virtuele valuta als volgt:

(A) Used as a medium of exchange, unit of account or store of value; and
(B) Not recognized as legal tender by the United States government.

Bitcoin is nog niet erkend bij wet als betaalmiddel en opereert nog steeds in een grijs gebied. Met deze blockchainwet moet aan die onduidelijkheid een einde komen. Onder meer de volgende bepalingen zijn opgenomen:

1. Cryptovaluta of virtuele valuta zoals bitcoin en litecoin krijgen dezelfde juridische status als (cash) geld. Geld valt in de VS formeel onder wetsartikel 9 van de Uniform Commercial Code (UCC), een wet voor commercieel (geld) verkeer.

2. Banken mogen cryptobeheerdiensten aanbieden voor virtuele valuta. Dus net zoals JP Morgan een custodian is voor effecten, mag een bank in Wyoming dat doen voor bitcoin. Let op! De bank hoeft geen deposito’s aan te houden, maar krijgt de assets administratief onder beheer.

Dit laatste aspect kan staatsoverschrijdende gevolgen hebben. Want in tegenstelling tot een regionaal trustkantoor, mag een bank uit Wyoming deze dienst in geheel Amerika aanbieden.

Fidelity en Bakkt

De blockchainwet geeft dienstverleners als Coinbase, Fidelity, Bakkt en ook cryptoverleners als Celsius en Salt meer rechtszekerheid. Nu was er namelijk geen wet die regelde wat er met een failliete boedel aan digitale assets moest gebeuren. Cardano is er onlangs naartoe verhuisd en wellicht volgen meer hun voorbeeld.

De dunbevolkte staat (580 duizend inwoners) hoopt met cryptovriendelijke regelgeving innovatieve bedrijfjes aan te trekken en uit te groeien tot een Blockchain Valley. Cardano heeft zich er onlangs al gevestigd.

Senator Ogden Driskill omschrijft het – ronkend –  als volgt: “The legislation, all taken together make Wyoming the Silicon Valley of Blockchain and Cryptocurrency of the nation and arguably—the world.”

Het Huis van Afgevaardigden moet nog wel besluiten over het wetsvoorstel. Wordt vervolgd.

Lees verder over het thema regulering: DNB en AFM pleiten voor vergunningstelsel crypto-industrie

Bron: Wyoming State / Forbes

 

Mis niks meer!
Invalid email address

Snel, Gemakkelijk, Goedkoop

Maak een gratis account aan bij Bitvavo en betaal in de eerste week geen handelskosten voor jouw eerste €1.000.

 

Maak nu een gratis account aan!