crypto update bitcoin koers miningbedrijf Bitmain zet 200.000 ASICs in

Crypto Alert – Miningbedrijf Bitmain lijdt 441 miljoen euro verlies in Q3 2018

Crypto Alert – ASIC fabrikant en mining bedrijf Bitmain heeft in het derde kwartaal van 2018 zo’n 500 miljoen dollar (441 miljoen euro) verlies geleden, zo rapporteert nieuwswebsite Coindesk. Het nieuws volgt een dag na de aankondiging van Bitmain’s nieuwe ASIC chip om bitcoin te minen. Dat lijkt nu een poging om het nieuws te verzachten. Het bedrijf zit al langer in de hoek waar de klappen vallen: de vooruitzichten op de langere termijn zijn ook niet positief.

Nieuwe cijfers Bitmain

Bitmain presenteert de cijfers zelf. De mining gigant is namelijk nog steeds een beursgang van plan op de Hong Kong Stock Exchange (HKEX). Daarvoor is het verplicht om de HKEX van informatie te voorzien over de bedrijfsresultaten. Die informatie mag niet ouder zijn dan zes maanden. Aangezien Bitmain al maanden in onderhandeling is, waren zij inmiddels verplicht om de informatie te updaten. Een anonieme bron van Coindesk verkreeg inzage over de gegevens.

$500 miljoen verlies Bitmain

Uit de nieuwe cijfers blijkt dat Bitmain in de eerste drie kwartalen van 2018 in totaal $500 miljoen dollar winst maakte. Bitmain liet echter in het verleden weten dat het de eerste twee kwartalen van 2018 al $1 miljard dollar winst had gemaakt. Van die winst was in het derde kwartaal dus nog maar de helft over. Daaruit valt te concluderen dat Bitmain in het derde kwartaal dus zo’n $500 miljoen dollar verlies draaide.

bitcoin meester

Nauwelijks omzet

Uit andere cijfers bleek ook dat de omzet van Bitmain in het derde kwartaal flink daalde. In de eerste helft van 2018 was de omzet al $2,8 miljard dollar. Uit de nieuwe cijfers blijkt dat de omzet na het derde kwartaal $3 miljard dollar was. Bitmain behaalde in het derde kwartaal dus nog maar $200 miljoen dollar aan omzet. Dat is zeven keer zo laag als de gemiddelde omzet die in de eerste twee kwartalen werd behaald.

Vierde kwartaal

En dat zijn nog maar de cijfers van de eerste drie kwartalen. Het vierde kwartaal was voor Bitmain waarschijnlijk nog slopender. Toen brak Bitcoin namelijk door de $6000 grens en trok het de gehele markt nog verder in het slop. Dat zal voor de verkoopcijfers van miningapparatuur zeker geen positief effect hebben gehad. Het helpt ook niet dat veel van Bitmain’s bedrijfskapitaal opgeslagen is in de vorm van cryptocurrencies. Deze maakten in de eerste drie kwartalen van 2018 al flinke koersdalingen mee. In het vierde kwartaal stortte de koersen echter nog veel verder in, soms met 50% of meer. Tel daar bovenop de diverse rechtszaken en de kostbare hashwar waar Bitmain bij betrokken raakte en je hebt een perfecte storm.

Rommel in de organisatie

Geen wonder dat het al een tijdje rommelt binnen de organisatie. De eerste ontslagen in het voorheen 2500 koppige personeelsbestand zijn al gevallen. Bitmain ontsloeg in december nog alle Bitcoin Cash (BCH) programmeurs die het in dienst had. Werknemers van Bitmain lieten via social media weten dat tot 50% van het personeel risico loopt te worden ontslagen. Ook sloot Bitmain kantoren in Amsterdam en Tel Aviv. Als klap op de vuurpijl werd in januari bekend gemaakt dat de twee CEO’s van het bedrijf Jihan Wu en Micree Zhan Ketuan zullen aftreden en een nieuwe CEO hun taken over neemt.

Verliezen betwist door Bitmain

De gelekte cijfers worden volgens de Chinese nieuwssite Caijin overigens wel betwist door Bitmain. Daar zegt Bitmain dat het slechts om geruchten gaat en dat zij meer openheid zullen geven wanneer de regels dat toelaten. De beoogde beursgang zou daarvoor een obstakel zijn.

Nieuwe ASIC

De tegenvallende cijfers komen naar buiten een dag nadat Bitmain een nieuwe ASIC aankondigde. Deze nieuwere en efficiëntere miningchip van Bitmain wordt bij de Antminer S17 en T17 geleverd. Wanneer deze modellen echter beschikbaar zijn maakte Bitmain niet bekend. Het wordt daarom door sommigen als een loze aankondiging gezien en een poging om het teleurstellende nieuws uit te balanceren.

bitcoin kopen
Mis niks meer!
Invalid email address
Handel met negatieve fees en verdien!

Paymium lanceert een actie voor Bitcoin beleggers

Ontvang 0,1% vergoeding voor elke succesvolle limietorders die je plaatst!

Doe mee aan de bitcoin revolutie.

Paymium is de oudste en grootste bitcoin beurs van Frankrijk en bestaat al sinds 2010.

Maak nu een gratis account aan!