europese unie blockchain private intranet consensys ethereum

Europese Bankautoriteit adviseert gestage aanpak bitcoin en crypto-assets

De Europese Bankautoriteit (EBA) adviseert om bitcoin en andere cryptocurrencies in fases te reguleren. De informatie is vrijgegeven in een document dat door de Europese Unie is gepubliceerd. Europa maakt het raamwerk, maar elke lidstaat kan binnen dat raamwerk een eigen invulling kiezen.

EBA: nader onderzoek nodig voor crypto

De Europese Bankautoriteit adviseert om verder onderzoek te doen naar digitale activa. Het document gaat in op de toepasbaarheid en duurzaamheid van digitale of virtuele valuta’s. Een van de conclusies: het is nodig om duidelijke regels voor crypto-assets te maken.

In 2017 hebben cryptocurrencies een bull-run meegemaakt die de prijs van bitcoin (BTC) naar 20.000 dollar heeft gestuwd. Door deze marktgroei zijn nieuwe bedrijven gelanceerd en gecreëerd. Dit zorgde in sommige landen voor een groeiend probleem, omdat beleggers hun geld in frauduleuze bedrijven investeerden.

Diverse opvattingen over regulering

Crypto-activa zijn in Europees opzicht nog niet gereguleerd. De EBA doet aanbevelingen aan de Europese Commissie om verdere analyses uit te voeren op deze assetklasse.

Vooralsnog heeft de Europese Unie geen overeenstemming bereiken over de regulering. Het lijkt er echter niet bezorgd over. De wetmakers op EU-niveau hebben zelfs tegenovergestelde posities met andere financiële regelgevende instellingen over de hele wereld.

bitcoin meester

Fraude

De Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) probeert bijvoorbeeld een grotere controle te krijgen op de ICO-markt. In Japan heeft het Financial Services Agency (FSA) al zeer strikte regels opgesteld met betrekking tot cryptocurrencies en blockchaintechnologie.

Het belangrijkste doel is om gebruikers te beschermen tegen frauduleuze bedrijven en andere oplichtingen. In de Europese Unie heeft Malta een zeer open beleid gevoerd ten aanzien van cryptocurrency’s. Het heeft al heel duidelijke en flexibele regels opgesteld voor bedrijven om hun activiteiten daar te regelen. Andere landen, zoals Polen, nemen zwaardere maatregelen om de groei van digitale activa in het land te stoppen.

Regelgeving Nederland

In Nederland richt zich op het voorkomen van terrorisme en het witwassen van geld. Bedrijven die bitcoin en cryptocurrencies verkopen en bewaren, zijn nog niet gereguleerd. Zodra de Wwft-wijziging wordt aangenomen, is het wettelijk verboden om wisseldiensten en bewaarportemonnees aan te bieden. Voor deze dienstverlening is een Wwft-vergunning nodig. Een Wwft-vergunning wordt alleen verleend zodra een instelling voldoet aan de wettelijk gestelde vergunningsvereisten.

Meer lezen over het reguleren van crypto?

 

Mis niks meer!
Invalid email address

Snel, Gemakkelijk, Goedkoop

Maak een gratis account aan bij Bitvavo en betaal in de eerste week geen handelskosten voor jouw eerste €1.000.

 

Maak nu een gratis account aan!