De Nederlandse blockchainspecialist Ledger Leopard neemt techbedrijf Tagologic over. Door de overname krijgt het bedrijf een voet tussen de deur in de logistieke sector. Ledger Leopard richt zich nu voornamelijk op de zorgsector. Met de tech van Tagalogic wordt een ‘digital twin’ van fysieke producten op de blockchain mogelijk. Dat vergemakkelijkt de verificatie van de echtheid van producten.

Ledger Leopard

Ledger Leopard is een internationale organisatie die een blockchain-platform faciliteert voor zowel ontwikkelaars, het bedrijfsleven als de (rijks)overheid. CEO Johan Mastenbroek noemt de overname van Tagologic ‘een logische volgende stap’ in de verdere ontwikkeling van blockchain-applicaties binnen de logistieke sector en andere toepassingen in de zorg. hij zegt:

‘Voor de farmaceutische industrie, ziekenhuizen en andere partijen binnen de zorg is het letterlijk van levensbelang om te kunnen controleren of geneesmiddelen authentiek zijn en welke stappen deze na productie hebben doorlopen in de distributieketen’. 

‘Digital twin’

Sinds 9 februari van dit jaar worden ziekenhuizen en apotheken al door de EU verplicht om geneesmiddelen beter te controleren. De TTAG-toepassing van Tagologic in combinatie met blockchain kan hiervoor een oplossing bieden. Met deze tech krijgt elk individueel fysiek product een unieke digitale identiteit, een zogenaamde ‘digital twin’. Fysieke producten, zoals geneesmiddelen, gaan hierdoor deel uitmaken van ‘the Internet of Things’. Deze TTAG kun je uitlezen door op het product een slimme streepjescode, zoals bijvoorbeeld een QR-code of RFID/NFC-chip, met de smartphone te scannen.

Echt of nep?

Consumenten, producenten en andere partijen in de distributieketen kunnen zo eenvoudig zien waar hun product geproduceerd is. Waar bevindt het zich in de distributieketen en is het product authentiek? Ook kunnen producenten nog aanvullende productinformatie toevoegen aan de TTAG, bijvoorbeeld een digitale handleiding voor de consument. Mastenbroek zegt:

Het scannen van de huidige generatie streepjescodes helpt consumenten nog niet om te controleren of ze een echt product in handen hebben. Met de combinatie van blockchain en de TTAG-toepassing willen we daar verandering in brengen en de logistieke processen voor bedrijven efficiënter, transparanter en veiliger maken.