bitcoin BTC minen mining Wit-Rusland crypto
Nieuws » Bitcoin minen: president Wit-Rusland wil mega datacenter neerzetten

Bitcoin minen: president Wit-Rusland wil mega datacenter neerzetten

De president van Wit-Rusland, Aleksandr Loekasjenko, wil een gigantisch datacenter in het land neerzetten voor het minen van bitcoin (BTC). Volgens criticasters is het een populistische zet van de alleenheerser. De trend op de markt is ook contrair: het delven van bitcoin (BTC) was door de bearmarkt in 2018 veel minder winstgevend geworden.

Lees ook – Bitmain activeert 200.000 nieuws Asic-miners om naar crypto te minen 

Bitcoin minen in Wit-Rusland

Loekasjenko wil dat zijn land zich gaat profileren als dé nieuwe IT – en fintechhub van Oost-Europa, naar het voorbeeld van bijvoorbeeld Estland en Oekraïne. In een recente bijeenkomst heeft hij de IT – en fintechcommunity gevraagd wat hun eisen en wensen zijn.

Hij zei onder meer:

“You are my children. I’ve created you with my own hands as well as I could. You wanted cryptocurrency, crypto exchanges, crypto mining, and the rest. You wanted to set up the farms… Now you are grown up and can suggest where we move on from here. We are going to move in this direction as effectively and as far as you would like”.

Goedkope stroom en bitcoin

Hij ziet het als zijn taak om de noodzakelijke infrastructuur op te zetten om lokaal gunstig bitcoin te kunnen minen. Daarvoor is ook goedkope stroom nodig. Vandaar dat de president het datacenter naast een kerncentrale wil plaatsen.

Eind dit jaar moet het Hi-Tech Park volledig operationeel zijn. Nog voor de zomer volgt het besluit om het plan doorgang krijgt. Naast het innovatieve doel wil Wit-Rusland met kernenergie ook minder afhankelijk zijn van de import van olie en gas voor de energievoorziening.

Op monetair vlak ziet hij virtuele valuta zoals bitcoin (BTC) als een alternatief voor de euro of dollar, valuta die gedomineerd wordt door het ‘Westen’.

Zijn innige bondgenoot Vladimir Poetin van Rusland flirt ook met de gedachte van een eigen CryptoRuble

Mining pools

Het minen van BTC is gunstig in landen met zéér goedkope stroom. In sommige gevallen subsidieert de overheid ook het minen van bitcoin om de onrendabele toppen te dekken. De meeste en grootste mining pools voor BTC liggen in China zoals BTC.com en Antpool.

Bron: Miner Update

Nieuwe Podcast aflevering: Bitcoin voorraad, koers en Ripple!

Meepraten over alles wat te maken heeft met bitcoin, altcoins en de markt daar omheen? Kom eens langs op FacebookTwitter of Telegram.

Don't miss out!
Aanmelden Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd up-to-date in het wereldje van bitcoin, altcoins en blockchains

Invalid email address

Gerelateerde berichten

Bitcoin (BTC) analyse: Volgt een koerscorrectie onder de $10.000?

Redactie

Bitcoin (BTC) maakt duikvlucht naar $10.270, nieuwe code voor smart contracts op bitcoin

Arnold Hubach

Geloof in bitcoin en koers daalt | Onthulling Satoshi Nakamoto | Impact Bakkt op bitcoin prijs

Fomoflash

Wij gebruiken cookies om u een optimale gebruikers ervaring te kunnen bieden. U kunt deze cookies uitzetten via uw browser maar dit kan het functioneren van onze website negatief beïnvloeden. Accepteren Lees verder