Delegated Proof Of Stake (dPOS): De toekomst voor blockchains en cryptocurrency?

Bitcoin, Ethereum, cryptocurrency en blockchain… De afgelopen 2 jaren waren deze termen niet te missen in de media.

Een grote hype, bull-run, bitcoin (BTC) naar bijna 20.000 USD en ongelooflijke winsten voor een aantal investeerders. Tot de grote crash natuurlijk, de verhalen over een bubbel en zeepbel die gebarsten was klonken weer volop. Vooral de term ‘Tulpenmanie’ was voor Nederlanders natuurlijk extra treffend.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Is het allemaal voorbij nu?

De crypto markt is als geheel tussen de 85 en 95% gecrashed vanaf het hoogtepunt in december 2017. Met momenteel (april 2019) een klein herstel naar boven $5000 voor BTC. Voor traditionele investeerders nogal lachwekkend en een bubbel die gebarsten is.

Kijk echter iets dieper en je zal zien dat de Crypto / Blockchain / Digital Ledger System wereld springlevend is. Zelfs nu, tijdens de ‘bear market ’ worden er zeer grote investeringen gedaan (bijvoorbeeld

We are live with a select group of eligible clients and will continue rolling out slowly. Our solutions are focused on the needs of hedge funds, family offices, pensions, endowments, other institutional investors. More on our project: https://t.co/EkJ2pWJt2Y #DCBlockchain

— Fidelity Digital Assets (@DigitalAssets) March 7, 2019">Fidelity Digital Assets) en wordt er flink doorontwikkeld aan de verschillende crypto projecten. Eindelijk word er duidelijke wetgeving en regulering geschreven, bijvoorbeeld op het gebied van ICO’s (net verschenen van de FED: Framework for “Investment Contract” Analysis of Digital Assets).

In dit artikel geef ik graag aandacht aan één van de belangrijkste nieuwe ontwikkelingen in blockchain: delegated Proof Of Stake (dPOS).

Overeenstemming

Blockchain draait eigenlijk maar om 1 ding: overeenstemming (consensus in het Engels). Een blockchain is technologie waarmee je, decentraal en zonder tussen- of vertrouwenspersonen overeenstemming kunt krijgen over iets.

Bijvoorbeeld:

Hoe bereik je overeenstemming zonder tussen- of vertrouwenspersonen? Dit kan met blockchain door middel van een consensus algoritme. De bekendste zijn: Proof of Work (PoW) of Proof of Stake (PoS). Hiermee bepaalt de groep wat waar is, niet een individu of een centrale partij.

Proof of Work

Proof of Work cryptovaluta als bitcoin en ether (de laatste is bezig om over te stappen naar Proof of Stake) hebben een zeer krachtig netwerk van computers nodig om constant alle transacties te verifiëren, dit wordt mining genoemd.

De financiële investering van de Bitcoin miner (in de vorm van elektriciteit nodig om de mining apparatuur te laten draaien) is het ‘work’ dat waarde/investering geeft aan het door die miner geminde block in de blockchain.

In het geval van bitcoin is de zogenaamde block snelheid 10 minuten, dit beperkt de capaciteit van bitcoin enorm. Per block kunnen maar een beperkt aantal BTC transacties worden verwerkt en dus is de totale capaciteit van bitcoin beperkt door de block snelheid.

Hierover is veel onenigheid, wat geresulteerd heeft in diverse ‘hard forks’ van het bitcoin protocol. Dit zijn kopieën van Bitcoin (BTC) die een andere strategie willen m.b.t. het schalen. Voorbeelden zijn Bitcoin Cash (BCH) en Bitcoin SV (BSV).

Zelf ben ik van mening dat alle forks van Bitcoin (BTC) vrijwel irrelevant zijn, dit uit zich ook in de totale hashpower van BCH en BSV, deze zijn slechts een fractie van BTC.

Delegated Proof Of Stake (dPOS): De toekomst voor blockchains en cryptocurrency?

Bron: bitinfocharts.com

Proof of Stake

Bij Proof of Stake wordt de dure mining in Proof of Work vervangen met waarde toekennen aan het simpelweg vasthouden van cryptomunt (staking). Een erg duidelijk en goed artikel over dPOS is: Explain Delegated Proof of Stake Like I’m 5.

Je zou kunnen zeggen dat het vasthouden van een cryptomunt voor een beloning een risico is. Bij Proof of Work gebruik je energie om blocks te minen, bij Proof of Stake gebruik je je stapel muntjes.

Aangezien een PoS blockchain niet afhankelijk is van (relatief) trage hardware van minders kan de block snelheid flink hoger en dus ook de capaciteit van de chain.

“De hoge kosten voor het onderhouden van bitcoin is juist wat het sterk maakt”

Projecten als EOS en ARK hebben een veel hogere block time en dus veel hogere capaciteit voor transacties. Hier staat tegenover dat bitcoin veel decentraler is en dus ’veiliger’. Juist de hoge kosten voor het onderhouden van het bitcoin netwerk maakt dat deze vrijwel niet te veranderen of misbruiken is. Coins als EOS en ARK zijn in principe veel kwetsbaarder voor manipulatie.

BTC zie ik als een vorm van digitaal goud, open, decentraal en onafhankelijk. Projecten als Ethereum, Tezos en COSMOS vervullen vooralsnog minder een valuta of asset functie. Zij zijn meer een platform of netwerk functie waarop andere systemen en platformen ontwikkeld kunnen worden.

Een vergelijking is natuurlijk het internet zelf, dit vervult niet enkel de rol van email, maar ook video, muziek, data en meer. Crypto en blockchain zijn als het internet, een technologie, het is niet mogelijk dit te classificeren onder 1 simple use-case.

Waar zit de potentie van dPOS?

Enkele van de grootste problemen van blockchains zijn: schaalbaarheid, (energie)kosten, gebruiksvriendelijkheid en interoperabiliteit.

Met het gebruik van dPOS proberen meerdere crypto projecten deze problemen aan te pakken.

COSMOS (ATOM) wil deze problemen oplossen door middel van het verbinden van verschillende parallelle blockchains via ‘hubs’ die draaien op hun protocol Tendermint. Met het gebruik van Tendermint worden de netwerken en overeenstemming (consensus) lagen van een blockchain project beheerd. Dit betekent dat niet ieder nieuw project ‘het wiel opnieuw hoeft uit te vinden’ en gelijk verder ontwikkelen aan het applicatie deel van hun project.

COSMOS + Ethereum

Ook ontwikkelt COSMOS zogenaamde SDK modules als ETHERMINT, hiermee creëer je een systeem dat werkt met Ethereum en alles van ETH ondersteunt maar met alle eigenschappen en voordelen van Tendermint. De visie hierbij is dan ook een ‘ecosysteem van verbonden blockchains’.

In de web/app wereld is dit vergelijkbaar met platformen als AngularJS of Ruby on Rails. Krachtige, flexibele en veilige standaarden die vrij gebruikt kunnen worden door ontwikkelaars om goede apps en sites te ontwikkelen.

Naast COSMOS zijn er meerdere vergelijkbare projecten die dPOS gaan gebruiken om meer schaalbaarheid, gebruiksvriendelijkheid en interoperabiliteit te bereiken. Voorbeelden zijn:

Institutionele investeerders kijken naar dPOS

Volgens Coinbase (de grootste cryptobeurs van Amerika) is er een groeiende vraag naar veilige, verzekerde en hoogwaardige platformen voor investeerders. En dan vooral voor delegated Proof Of Stake cyptovaluta.

De potentie en vraag hiernaar is blijkbaar zo groot dat Coinbase gestart is met Coinbase Custody en het ondersteunen van Proof of Stake en Governance. Beluister een gesprek hierover op de Unchained Podcast met Sam McIngvale, head of product for Coinbase Custody.

Delegated Proof Of Stake (dPOS): De toekomst voor blockchains en cryptocurrency?

Enkele quotes van Coinbase:

“”We launched Coinbase Custody with a simple thesis: institutions need a regulated and trusted partner to help them store their crypto assets. That approach has helped us scale to more than 60 clients and $600 million in assets under custody.”

“Today we’re taking the next step of our journey — from helping our customers store their assets to enabling them to actively, safely and easily participate in crypto networks.”

Nieuwe technologie

Technologieën als blockchain, jong en ongereguleerd als het is, hebben tijd nodig. De eerste block van bitcoin werd gemined op 3 januari 2009, niet eens zo heel lang geleden.

In de afgelopen jaren heeft het ecosysteem rondom bockchains en cryptovaluta een grote ontwikkeling doorgemaakt. Vele projecten zijn gestart en er zijn er ook een heleboel die hebben gefaald. Het blijft een extreem risicovol en dynamisch gebied om in te investeren.

“Blockchain en cryptocurrency focussen zich op belangrijke problemen van deze tijd”

In de begintijd van het internet was ook niets duidelijk over de potentie van het web: de bijzondere mogelijkheden (Amazon, Uber, Netflix) maar ook de problemen (social media, fake news, criminaliteit).

Ik denk dat de potentie van blockchain en cryptocurrency’s wel eens net zo groot kan zijn als het internet, het focust op een van de belangrijkste problemen van dit digitale verbonden tijdperk: vertrouwen en overeenstemming m.b.t. digitale data.

Als data het digitale olie is van deze eeuw, dan is de sleutel tot het verifieerbaar en veilig maken van die data cruciaal. Blockchain zou deze rol kunnen vervullen en daarom geloof ik in de potentie ervan.

Lees meer over:
Consensus