ing bulletproofs blockchain
Nieuws » ING experimenteert met ‘bulletproofs’ voor private blockchains

ING experimenteert met ‘bulletproofs’ voor private blockchains

ING is bezig met een privacyoplossing voor private blockchains genaamd ‘bulletproofs’. De Nederlandse bank is druk aan het experimenteren met verschillende toepassingen van blockchains.

Bulletproofs zijn gemaakt om het verzonden aantal bitcoins te verbergen tijdens een transactie. Deze toepassing is onder andere ontwikkeld door mensen van de Stanford University, University College London en Blockstream.

Transacties zichtbaar voor iedereen

Op dit moment zijn alle transacties op het netwerk van bitcoin in te zien voor iedereen. Dat is ook de kracht van ecosysteem, iedereen kan elkaar controleren. Voor banken is dit een probleem, zij hebben te maken met met privacy gerelateerde regels.

Eerder oplossingen zoals zero-knowledge proofs (ZKPs) vergde veel computerkracht en zou de blockchain aanzienlijk trager maken. Maar ook de ontwikkeling van deze technieken blijft de bank goed in de gaten houden.

ING ziet in de bulletproofs oplossing een potentiële oplossing voor veel van de eerder al ontdekte problemen.

Waar kan ING dit voor gebruiken?

Volgens Coindesk auteur Ian Allison is het meeste van dit soort oplossingen nog vooral theoretisch. Maar de Nederlandse bank is serieus aan het kijken naar de toepassingen. Zo zou ING potentie zien in de toepassing van bulletproofs voor het naleven van de Europese privacy regels. Door de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) moeten bedrijven zich houden aan strengere regels dan voorheen.

”We zijn verbaasd dat deze techniek een weg heeft gevonden naar de bankwereld”

Tegenover Coindesk reageert Andrew Poelstra (wiskundige bij Blockstream) via email: “We hadden niet verwacht dat dit zo opgepikt zou worden. En we zijn een beetje verbaasd over het feit dat deze techniek gebruikt gaat worden in de bankwereld.”

Banken in Nederland en blockchain

ING kondigde aan het eind van 2018 al aan meer te willen gaan doen met blockchains. En daarmee is het niet de enige in Nederland. Zo besloot ABN Amro besloot zelfs een proefballonnetje op te laten voor een heuse cryptowallet genaamd Wallie. Dat project is echter (voorlopig) gestopt.

Nieuwe Podcast aflevering: Bitcoin maximalisten aan de tokens op Ethereum, een 'nieuwe' Satsohi en meer

Meepraten over alles wat te maken heeft met bitcoin, altcoins en de markt daar omheen? Kom eens langs op FacebookTwitter of Telegram.

Don't miss out!
Aanmelden Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd up-to-date in het wereldje van bitcoin, altcoins en blockchains

Invalid email address

Gerelateerde berichten

Ripple gebruikt door Thaise bank, maar XRP token niet

Arnold Hubach

‘Nederlanders relatief gezien negatief over Bitcoin’ volgens onderzoek ING

Arnold Hubach

Blockstream stapt in bitcoin mining met BetterHash protocol en datacenters

Robin Heester

Wij gebruiken cookies om u een optimale gebruikers ervaring te kunnen bieden. U kunt deze cookies uitzetten via uw browser maar dit kan het functioneren van onze website negatief beïnvloeden. Accepteren Lees verder