Nederland met $1.517 miljard meeste pensioenreserves ter wereld in verhouding tot BBP, kan bitcoin profiteren?

Uit het jaarlijks terugkerend onderzoek van consultancy firma Willis Towers Watson blijkt dat Nederland ook in 2018 de meeste pensioenreserves heeft, afgezet tegen het BBP. Kan bitcoin daarvan profiteren?

Koploper

Met 167 procent komt Nederland fors hoger uit dan nummer twee Australië (131 procent) en nummer drie Zwitserland (126 procent). De Global Pension Assets Study kijkt naar de 22 grootste pensioenmarkten. Het behapt liefst $40.173 miljard ($40,17 biljoen) en is goed voor 60 procent van het BBP van deze economieën.

Slecht beleggingsjaar

Toch is het totale pensioenvermogen van alle Nederlanders gekrompen in 2018. In dollars gemeten werd het vermogen 6,9 procent minder waard. Het totale Nederlandse vermogen bedraagt nu $1.517 miljard. Een belangrijk deel van deze daling werd veroorzaakt door de wisselkoers tussen de euro en de dollar. In euro’s gemeten is de afname 2,6 procent. Ook koploper VS kende een afname in vermogen, van $25.411 miljard naar $24.711 miljard.

Jacco Heemskerk, Head of Investment bij Willis Towers Watson gaf in februari aan: “2018 was het op drie na slechtste beleggingsjaar voor pensioenfondsen sinds 2008, maar het had nog slechter kunnen aflopen als pensioenfondsen afhankelijk waren geweest van alleen aandelen en obligaties. Beleggingen in private markets hebben het in 2018 goed gedaan en hebben een belangrijke bijdrage geleverd aan diversificatie binnen portefeuilles en daarmee lagere risico’s”

(Cijfers over 2017:)

Nederlandse pensioenfondsen conservatief

Nederland kende ook in 2017 de toppositie gekeken naar pensioenvermogen t.o.v. het BBP, met $1,6 biljoen. Dat is best bijzonder te noemen, kijkend naar de grootte van de Nederlandse economie. Daarmee stond en staat het in 2018 nog steeds ruim voor economisch sterke landen als Zwitserland ($893 miljard), Duitsland ($557 miljard) en China ($198 miljard).

Volgens Willis Towers Watson voeren Nederlandse pensioenfondsen een conservatiever beleggingsbeleid dan fondsen in andere landen. Toch is het juist Nederland geweest waar het vermogen in zijn geheel het meest hard achteruit is gegaan. Zowel Zwitserland, Duitsland als China kenden namelijk een stijging vorig jaar. Wordt het geen tijd dat Nederlandse pensioenfondsen een meer progressievere kijk erop nahouden?

Kan bitcoin profiteren?

Cryptovaluta als bitcoin worden steeds meer gezien als een volwaardige activaklasse. Nu bitcoin net tien jaar oud is een behoorlijke prestatie. Toch moet er nog veel gebeuren om grote institutionele partijen met een gerust hart te laten beleggen in het actief. Het betreft vooralsnog een ongereguleerde en grillige markt, hoewel er gewerkt wordt om een (inter)nationaal vergunningsstelsel op te tuigen. Volgens de AFM en de DNB vergt het internationale karakter van crypto’s ook zeker internationale afstemming.

Vraag is of crypto als bitcoin kan profiteren, nu pensioenfondsen in de VS langzaamaan in cryptovaluta stappen. Twee Amerikaanse pensioenfondsen deden dat in februari via het investeringsfonds Morgan Creek Digital. Het gaat om pensioenfondsen van Fairfax County, een county in de staat Virginia, vlakbij Washington DC. Beide fondsen beheren een kapitaal van $1,2 miljard.

Nederland is een van de meest vooruitstrevende, progressieve en innovatieve landen. Wellicht niet gekeken naar de beleggingscategorieën van de pensioenfondsen, maar wel gekeken naar bijvoorbeeld de adoptie in crypto. In 2018 bleken 580.000 Nederlanders in crypto te beleggen. Dat betreft liefst 3,4 procent van de bevolking.

Private markets en diversificatie

Beleggingen in private markets hebben een belangrijke bijdrage geleverd aan diversificatie binnen portefeuilles, wat voor betere rendementen zorgde. Private markets is eigenlijk een nieuwe term voor velerlei illiquide markten. Het is eveneens de tegenhanger van public markets, zoals een “gewone” aandelenbeurs. Een ander woord dat gebruikt kan worden voor private markets is “alternatieve investering”.

Als er iets een “alternatieve investering” mag heten is het mijns inziens bitcoin. Het mag ook een slecht voorbeeld heten – vorig jaar – als goede investering. De prijs daalde namelijk van zo’n $14.000 naar $3.800. Aan de andere kant: het jaar daarvoor steeg het van zo’n $1.000 naar die $14.000. Het kan verkeren.

Potentieel

Vraag blijft of de conservatieve pensioenfondsen in het progressieve Nederland, die slecht scoorden afgelopen jaar vanwege lage rentes en slecht presenterende aandelenmarkten, genoeg begrijpen van het eventuele diversificatiepotentieel van bitcoin. Daarnaast de vraag of we volgend jaar tegen deze tijd überhaupt een groei zien in de globale economie, een verdere afvlakking of wellicht een (flinke) recessie. En uiteraard of bitcoin de nul of het miljoen aan gaat doen. Dat laatste lijkt mij persoonlijk meer waarschijnlijk dan het eerste.

My two cents? Expect the unexpected. Een 1-procentsallocatie in bitcoin van deze 22 grootste pensioenvermogensbeheerders geeft, gekeken naar 2018, een instroom van $400 miljard. Niet dat ik die instroom zo 1-2-3 verwacht, maar de mogelijkheden zijn steeds meer voorhanden. En met een afname in pensioenvermogen van meer dan $50 miljard vorig jaar, van enkel de Nederlandse pensioenfondsen, iets om over na te denken.

Bronnen: Thinking Ahead Institute, Banken, AFM

Foto: Flickr / Marco Verch

Disclaimer: Bitcoin Magazine NL biedt géén financieel advies. De artikelen zijn bedoeld voor educatieve doeleinden. 

Mis niks meer!
Invalid email address

Snel en gemakkelijk

Maak een gratis account aan bij Coinmotion en betaal slechts 0,1% commissie voor jouw bitcoin in de eerste maand.

Maak nu een gratis account aan!