Nieuwsberichten » Oracle executive: ‘Blockchain kan binnen 3 jaar worden gebruikt door minstens 50% van alle bedrijven’

Oracle executive: ‘Blockchain kan binnen 3 jaar worden gebruikt door minstens 50% van alle bedrijven’

Tien jaar nadat bitcoin werd bedacht wordt de technologie die ten grondslag ligt aan cryptovaluta nu gebruikt door grotere ondernemingen.

Volgens Frank Xiong, Oracle’s vice-president blockchain product development, gaan 50 tot 60 procent van de bedrijven de komende jaren blockchain gebruiken.

  bitcoin meester  

Historie

Het eerste werk aan een cryptografisch beveiligde blockchain werd in 1991 beschreven door Stuart Haber en W. Scott Stornetta. Zij wilden een systeem implementeren waarmee niet met de tijdstempels (timestamps) van documenten kon worden geknoeid. In 1992 namen Bayer, Haber en Stornetta Merkle-trees op in het ontwerp, wat de efficiëntie verbeterde door het verzamelen van meerdere documentcertificaten in één blok mogelijk te maken.

De eerste blockchain werd in 2008 geconceptualiseerd door een persoon (of groep mensen) die bekend staat als Satoshi Nakamoto. Nakamoto heeft het ontwerp op een belangrijke manier verbeterd door blokken aan de keten toe te voegen. Dit zonder dat ze door een vertrouwde partij ondertekend hoeven te worden. Het ontwerp is het jaar daarop door Nakamoto geïmplementeerd als een kernbestanddeel van bitcoin, waar het dient als het publieke grootboek voor alle transacties op het netwerk.

Adoptie volgens Oracle

Frank Xiong gaf tijdens de de Forbes CIO-top in Half Moon Bay aan dat veel bedrijven blockchain gaan gebruiken. Het is voornamelijk een veilige manier om goederen op te traceren. Hoewel we massagebruik nog niet kunnen verwachten en ook niet elk bedrijf het gaat gebruiken kunnen we de komende jaren wel een flinke adoptie gaan verwachten.

Xiong: “My projection is that between 50% and 60% of companies will use blockchain in the next few years”

Zo heeft Oracle al meer dan 100 klanten die met behulp van Oracle’s blockchain platform items op kunnen sporen. Denk daarbij aan gebruiksdoeleinden als het ervoor zorgen dat Italiaanse olijfolie die gekocht wordt werkelijk gemaakt is in Italië, of dat een fabrikant geen edelmetalen koopt uit gewapende conflicten.

Efficiënter

Ondanks de hype bevindt het zich allemaal nog in het beginstadium. Grote technologiebedrijven als IBM, scheepsgigant Maersk en Oracle hebben wel consortiums gevormd rond hun blockchains. Maar veel van die inspanningen bevinden zich nog in de proeffase. Anderen, zoals de logistieke startup Flexport, wachten eerst op vaste standaarden voordat ze er werkelijk mee aan de slag gaan.

Ted Kim, vice president blockchain bij Samsung gaf aan: “At the end of the day blockchain makes multipart collaboration more efficient, whether it’s having a consortium to track data on counterfeit getting into supply chains, or how much inventory you need to create a better forecast”

Ook Samsung is volop bezig met de ontwikkeling en implementering van blockchain. Kim is daarbij iets voorzichtiger in voorspelling en verwacht dat binnen drie jaar 20 procent van de bedrijven blockchain gebruiken.

Foto: Flickr / May Wong

Meepraten over alles wat te maken heeft met bitcoin, altcoins en de markt daar omheen? Kom eens langs op Facebook, Twitter of Telegram.

Gratis Nieuwsbrief!
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd up-to-date in het wereldje van bitcoin, altcoins en blockchainsGerelateerde berichten

Lightning Mobile App is live. Vliegensvlug betalen met bitcoin (BTC)?

Robin Heester

Winklevoss-tweeling vindt Bitcoin prijs laag: ‘BTC is goedkoop tot het goud inhaalt’

Redactie

Goertzel van SingularityNET: ‘Wij willen AI’s medeleven voor de mens meegeven’

Robin Heester

Wij gebruiken cookies om u een optimale gebruikers ervaring te kunnen bieden. U kunt deze cookies uitzetten via uw browser maar dit kan het functioneren van onze website negatief beïnvloeden. Accepteren Lees verder

Blijft GRATIS op de hoogte!
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd up-to-date in het wereldje van bitcoin, altcoins en blockchains.