Primeur: Rembrandt-ets voor het eerst gevalideerd via blockchain

Persbericht – Een 17e eeuwse ets van Rembrandt is vereeuwigd met behulp van meerdere blockchains, zodat het werk voortaan beter beschermd is tegen kunstfraude. De validatie van Rembrandt’s ‘The Virgin and Child in the Clouds’ vond afgelopen week plaats op locatie bij Douwes Fine Art, een van de oudste kunsthandels in Europa. Door kunstwerken via blockchain te valideren, is de echtheid makkelijker en sneller vast te stellen. Een belangrijke stap voorwaarts in de strijd tegen kunstfraude.

Verschillende blockchains

De unieke kenmerken van de ets zijn eerst met macrofotografie gedigitaliseerd. Deze foto’s zijn samen met het materiaal, formaten en historie van het werk, verzameld in een validatiebestand. Er zijn vier verschillende blockchains bij de opslag betrokken.

Dankzij de blockchaintechniek kan iedere ontvanger van dit bestand binnen 5 seconden controleren of deze nog steeds exact hetzelfde is na validatie.

Met de ingesloten macrofoto’s zoals aanzetten, markeringen en streken maken een vergelijking met het fysieke werk mogelijk, om zo de echtheid te controleren.

Het is ook toepasbaar fysiek object, zoals diamanten, archeologische vondsten en bewijsmateriaal.

Rembrandt on Chain

Het validatieproces was een samenwerking tussen de volgende partijen:

  • expert en geregistreerd taxateur Evert Douwes en zijn zoon Evert-Anthony (eigenaren van het familiebedrijf Douwes Fine Art)
  • Femke Stroucken (notaris en partner bij advocatenkantoor CMS)
  • Marnix van den Berg (medeoprichter van validatiebedrijf V-ID).

Bekijk hier de video Rembrandt on Chain

Disclaimer: Bitcoin Magazine Benelux biedt geen beleggingsadvies. Onze berichten zijn enkel bedoeld voor informatieve doeleinden.

Mis niks meer!
Invalid email address

Snel, Gemakkelijk, Goedkoop

Maak een gratis account aan bij Bitvavo en betaal in de eerste week geen handelskosten voor jouw eerste €1.000.

 

Maak nu een gratis account aan!