Nieuws » Bitcoin (BTC) in de politiek: Russische oppositieleider haalt miljoenen binnen

Bitcoin (BTC) in de politiek: Russische oppositieleider haalt miljoenen binnen

Bitcoin (BTC) wordt gebruikt door een Russische oppositieleider om zijn politieke campagne deels te financieren. Alexei Navalny zou de grootste concurrent van president Vladimir Putin zijn.

Miljoenen aan BTC

Navalny haalde al 591 BTC aan donaties binnen. Dat is op dit moment ruim meer dan $3 miljoen. De ‘Anti-Corruption Foundation’ (FBK) van Navalny publiceert regelmatig belastende zaken over ambtenaren in Rusland. Onder andere premier Dimitri Medvedev en procureur-generaal Yuri Chaika worden onder de loep genomen door de stichting.

Het nieuws over de opgehaalde bitcoin werd door verschillende Russische media opgepikt, waaronder pro-Putin zenders als Tsargrad TV. De personeelschef van FBK, Leonid Volkov, ontkent een verband tussen zijn stichting en de donaties aan Navalny.

Volkov komt met een gekke vergelijking, maar zijn punt is duidelijk:

Komeet Encke komt elke keer langs tijdens een grote oorlog. In 1914 en 1941 tijdens wereldoorlogen en in 2014 tijdens de oorlog in het oosten van Oekraïne. Maar hij komt om de drie jaar langs, niet alleen tijdens deze oorlogen.

Leonid Volkov

Hij stelt dus dat de donaties in bitcoin aan het adres van Navalny niets te maken hebben met zijn activiteiten voor de stichting tegen corruptie.

Wallet van Navalny

De eerste donaties op het bitcoinadres van Navalny dateert van december 2016. Het adres prijkt op de donatiepagina van zijn campagne. En het is een actief adres, al 2000 transacties hebben plaatsgevonden van en naar het adres.

Verzet met behulp van bitcoin

Mensen die zich tegen de huidige machthebbers keren krijgen wel vaker donaties in BTC. Het beste voorbeeld is Wikileaks. Kort na de arrestatie van leider Julian Assange verdubbelde de bitcoindonaties aan het adres van het initiatief van de klokkenluiders.

Bitcoin faciliteert waar het voor in het leven is geroepen: grenzeloos en zonder toestemming geld versturen. Het steunen van oppositie met BTC is misschien wel een van de puurste vormen van adoptie.

Meepraten? Kom gezellig langs op Telegram!

Bron: Coindesk 

 

 

Meepraten over alles wat te maken heeft met bitcoin, altcoins en de markt daar omheen? Kom eens langs op FacebookTwitter of Telegram.

Don't miss out!
Aanmelden Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd up-to-date in het wereldje van bitcoin, altcoins en blockchains

Invalid email address

Gerelateerde berichten

Duitse centraal bankier: ‘Innovatieve concepten als Libra niet onderdrukken’

Robin Heester

Bitcoin (BTC) op $12.500. Rusland stelt beslissing over digitale valuta uit

Robin Heester

President Venezuela geeft bank opdracht uitgifte cryptomunt Petro

Job Nijsen

Wij gebruiken cookies om u een optimale gebruikers ervaring te kunnen bieden. U kunt deze cookies uitzetten via uw browser maar dit kan het functioneren van onze website negatief beïnvloeden. Accepteren Lees verder