Bitcoin Treasure 1 miljoen Satoshi
Bitcoin Treasure Satoshi

Satoshi’s Treasure: $1 miljoen in bitcoin voor beste schatzoeker

Afgelopen weekend was het daar dan opeens. Een zeer cryptische boodschap, anoniem verstuurd naar de Blockstream Satelliet. In het bericht wordt de gehele bitcoin community uitgedaagd om mee te doen aan een wereldwijde cryptografische Treasure Hunt. De uiteindelijke prijs is volgens het bericht “geen goud, noch juwelen, noch de stukjes waardeloos papier dat in dit treurige tijdperk wordt gezien als geld.”

198 bitcoin

Het gaat hier namelijk om een beloning van 198 BTC (ter waarde van 1 miljoen dollar) als beloning voor de winnaar(s). Het heeft een paar dagen geduurd voordat het bericht werd opgepakt, maar ondertussen verspreidt het zich als een lopend vuurtje binnen de community.

Online wordt de vergelijking al snel gemaakt met het inmiddels befaamde boek Ready Player One, waarin de gehele mensheid wordt uitgedaagd in een vergelijkbare speurtocht. Eric Meltzer van Primitive Ventures, een van de makers van Satoshi’s Treasure, liet eerder ook al weten dat er net als in Ready Player One een wereldwijd online scoreboard komt, waarop te zien is welk team de meeste progressie heeft gemaakt.

bitcoin meester

Mysterieuze tovenaar

In het verstuurde bericht staat dat de Bitcoin Treasure door de mysterieuze “wizard Shamir” is opgesplitst in 1000 fragmenten. Deze 1000 fragmenten zijn synoniem voor 1000 keys, waarin de bitcoin wallet met het prijzengeld is opgesplitst. Het team dat als eerste 400 van de 1000 keys weet te bemachtigen, krijgt toegang tot de wallet met het prijzengeld.

Hoewel de “wizard Shamir” eerder doet denken aan een karakter uit Lord of the Rings, is het voor kenners van cryptografie duidelijk dat hiermee wordt gerefereerd naar de Israelische cryptograaf Adi Shamir. Shamir is de bedenker van Shamir’s Secret Sharing, waarbij een geheim is opgedeeld in fragmenten, welke ontrafelt kan worden zodra een deel van de fragmenten is gevonden.

Traditie van cypherpunks

Satoshi’s Treasure is onderdeel van een traditie binnen de bitcoin community. Voortkomend uit de cryptografisch onderlegde Cypherpunks, zijn dit soort raadsels een terugkerend fenomeen. Recentelijk nog werd een raadsel met 0.26 BTC aan prijzengeld opgelost, verstopt in Parijse Street-Art. Het meest bekende bitcoin raadsel, genaamd “The Legend of Satoshi Nakamoto” werd begin vorig jaar na drie jaar eindelijk opgelost. Met een prijzenpot van maar liefst een miljoen dollar aan bitcoin en het gebruik van Shamir’s Secret Sharing, lijkt de schaal van Satoshi’s Treasure zijn voorgangers flink voorbij te streven.

Krijg jij al helemaal zin om je onder te dompelen in een zoektocht naar deze schat? Dan hebben we goed nieuws, want vandaag wordt de eerste clou bekendgemaakt op http://satoshitreasure.xyz. Ben je op zoek naar team members? Neem dan even een kijkje in onze Telegram, wellicht vind je daar iemand om dit avontuur mee aan te gaan!

Disclaimer: Bitcoin Magazine Benelux biedt geen beleggingsadvies. Onze berichten zijn enkel bedoeld voor informatieve doeleinden.

Mis niks meer!
Invalid email address

Snel, Gemakkelijk, Goedkoop

Maak een gratis account aan bij Bitvavo en betaal in de eerste week geen handelskosten voor jouw eerste €1.000.

 

Maak nu een gratis account aan!