‘Bitcoin’s snelle herstel bevestiging bullmarkt’, aldus Arthur Hayes (ceo BitMEX)

Het herstel van bitcoin (BTC) na de flashcrash van afgelopen vrijdag gaat zo voorspoedig dat de bullmrkt een feit is. Was getekend, Arthur Hayes ceo en oprichter van BitMEX. Het is de cryptobeurs bij uitstek waarbij handelaren speculeren op de bitcoin koers met een ‘long’ – of ‘short-order’.

In een recente tweet roept hij dat de bullmarkt een feit is. Maar is dit ‘herstel’ in scene gezet? En welk belang heeft Hayes met zijn recente tweet? Spint hij gaten bij een nieuwe hype rondom bitcoin?

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

BitMEX en bitcoin (BTC)

Er zijn een aantal beurzen waarbij handelaren met een ‘short’ – of ‘long’-positie kunnen speculeren op de toekomstige koers van bitcoin. Voorbeelden zijn BitMEX, Bitfinex, GDAX, Kraken, maar ook het Nederlandse Deribit.

Hoe meer risico men neemt (via een hefboom, ook wel leverage genoemd), hoe meer de potentiële winst of het verlies.

Hayes is als eigenaar van een cryptobeurs belanghebbend. Het is in zíjn belang dat er hype ontstaat rondom bitcoin en cryptomunten. Want méér hype leidt doorgaans tot Fear of Missing Out (FOMO).

Steeds beleggers willen bitcoin kopen en speculeren op de koers. Logischerwijs leiden meer klanten tot meer inkomsten in het laatje van BitMEX.

Industriebreed zijn er ook twijfels in hoeverre het handelsvolume op BitMEX (en andere beurzen) wel legitiem is. Uit diverse onderzoeken blijkt dat een groot gedeelte van het volume op de beurzen ‘nep’ is.

Bij wash trading blazen market markers kunstmatig het volume hoog door series van aan – en verkooporders te plaatsen. Deze praktijk is nog steeds ingebakken in het huidige handelssysteem van centrale cryptobeurzen.

Kortom, neem de mening van Hayes met een korrel zout omdat hij belang heeft dat de markt op zijn woorden reageert.

Tegelijkertijd is Hayes doorgewinterd in de industrie en heeft hij een goede kijk ontwikkeld op het sentiment in de markt.

Prijsdump door ‘whale (s)’

BitMEX speelt namelijk ook een (hoofd) rol in een recente manipulatie van de bitcoin prijs. Stapsgewijs trachten we de gebeurtenissen te ontleden en de rol van BitMEX duidelijk te maken.

1. Flashcrash door verkoop 5.000 bitcoin (BTC)

Vrijdagochtend om 5 uur ’s is er sprake van een flashcrash op de Bitstamp beurs. Zie de afbeelding hieronder. De prijs van BTC dipt plots van $7.740 naar $6.250. Kort daarna herstelt de koers weer richting $7.000.

Het betreft een verkooporder van 5.000 bitcoin (BTC) tegen een prijs van $6.200. Omgerekend $31 miljoen.

'Bitcoin's snelle herstel bevestiging bullmarkt', aldus Arthur Hayes (ceo BitMEX)

2. Prijsdip en paniek

De crash heeft tot gevolg dat de BTC prijs daalt van ca. $7.800 naar $7.200, een verschil van $600.

3. Liquidatie ‘long’ orders

Een ander gevolg is saillant: doordat de prijs plots dipte, zijn op BitMEX voor ca. $250 miljoen aan ‘long orders’ geliquideerd, meldt The Block Crypto.

In het geval van BitMEX is er sprake van een graduele liquidatie van iemands ‘margin’ positie. Allereerst worden de ‘open’ orders (in dit geval de long orders) stopgezet. De beleggers verliezen dus de inzet van hun speculatie (‘margin call’). Het verlies wordt op de balans van de ‘margin account’ op BitMEX verrekend.

4. Manipulatie?

Het kán zijn dat een belegger een fout heeft gemaakt met zijn order (op Bitstamp), maar al gauw ontstaat een beeld dat de flashcrash op Bitstamp in scene is gezet. De beurs heeft ook een onderzoek ingesteld wie de order heeft geplaatst.

Maar hoe wérkt die manipulatie dan?
Allereerst is het duidelijk dat het een belegger of een groep beleggers betreft met een grote hoeveelheid bitcoin in bezit. Een ‘whale’ is iemand die in één keer circa 10.000 BTC kan aan – of verkopen. Goed, in dit geval gaat het om 5.000 BTC.

Manipulatie door grotere beleggers is mogelijk doordat de prijsindex waarop BitMEX zijn short – en longcontracten voor één derde bepaald is door de bitcoin prijs op Bitstamp. De overige twee derde wordt bepaald door de bitcoin prijs op Coinbase Pro en Kraken.

Een ‘whale’ kan besluiten om op Bitstamp de prijs te laten dippen, wetende dat de bitcoin een klap krijgt en daalt. Hij speculeert ook op paniek onder particuliere beleggers die gaan verkopen, waarna de prijs verder daalt.

Dát de prijs juist zo snel herstelde, duidt op manipulatie. Voorafgaande aan de verkooporder kán de ‘whale’ en serie short-orders plaatsen op BitMEX. Omdat de prijsindex deels is gebaseerd op Bitstamp, wéét hij dat de crash bij Bitstamp leidt tot liquidatie van long orders.

Hij wordt uitbetaald doordat de bitcoin koers zijn short-positie ‘raakt’.

Bijkomend voordeel is dat bitcoin weer tegen een lagere prijs in een grotere hoeveelheid ingekocht kan worden. De koers veerde weliswaar snel terug, maar landde op een lager niveau ($600 lager). Dat prijsverschil is gunstig voor partijen die weer groots willen inkopen.

Niet direct in één grote order die een ‘spike’ veroorzaakt, maar gradueel accumulerend zodat het niemand opvalt. Het blijkt uit onderzoek uit Fundstrat dat de activiteiten van ‘oude whales’ zijn toegenomen sinds december 2018.

De thesis is dat bitcoin nog steeds zeer kwetsbaar is voor ‘whales’ en dat de huidige infrastructuur niet robuust genoeg is om hier tegenwicht aan te bieden. Naarmate de asset groeit, neemt ook de invloed af van deze grotere beleggers op de koers.

Dat er nu in de VS grotere loketten worden geopend om in bitcoin te handelen (Bakkt, Fidelity en mogelijk – op de langere termijn – een bitcoinfonds via VanEck), is voor sommige partijen juist slecht nieuws, omdat de kans om te manipuleren afneemt.

Niettemin blijft het gissen welke links tot de flashcrash geleid hebben. Het onderzoek van Bitstamp moet hiervoor meer duidelijkheid verschaffen.

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Zijn diepgaande kennis en analytische vaardigheden stellen hem in staat om complexe marktgegevens te ontcijferen en waardevolle inzichten te delen met zijn publiek. Naast zijn professionele bezigheden heeft Wessel een grote passie voor muziek en sport. Hij brengt graag tijd door buiten de digitale wereld en is een fervent bezoeker van concerten en sportwedstrijden. Deze liefde voor live-evenementen weerspiegelt zijn behoefte aan directe ervaringen en interactie met de wereld om hem heen. Wessel is ook iemand die veel waarde hecht aan tijd doorbrengen met zijn familie en vrienden. Of het nu gaat om een spontane uitstap of een geplande vakantie, hij koestert deze momenten en ziet ze als een essentieel onderdeel van zijn leven. Deze uitstapjes bieden hem niet alleen ontspanning en plezier, maar versterken ook zijn banden met zijn dierbaren. Zijn collega's en kennissen in de crypto-industrie waarderen Wessel vooral om zijn hands-on mentaliteit en betrouwbaarheid. Hij staat bekend om zijn vermogen om zowel zelfstandig als in teamverband uitstekend werk te leveren, waarbij hij altijd streeft naar het behalen van concrete resultaten. Zijn pragmatische aanpak en toewijding maken hem tot een waardevolle speler in elk project. Wessel's betrouwbaarheid is een ander kenmerk dat hem onderscheidt. In een industrie die soms onvoorspelbaar en volatiel kan zijn, biedt zijn standvastigheid en integriteit een rotsvaste basis voor zijn collega's, lezers en volgers. Zijn vermogen om consistente en betrouwbare analyses te leveren, heeft hem een gerespecteerde stem in de gemeenschap gemaakt. Samenvattend combineert Wessel zijn uitgebreide kennis van de cryptomarkt met een rijk persoonlijk leven vol muziek, sport en familie. Zijn hands-on mentaliteit en betrouwbaarheid maken hem niet alleen een expert in zijn vakgebied, maar ook een gewaardeerd lid van elke gemeenschap waar hij deel van uitmaakt.