Bitcoin (BTC) opmars maskeert opname van $622 miljoen bij cryptobeurzen

De afgelopen vijf dagen is er naar schatting voor $622 miljoen aan fondsen bij de cryptobeurzen Bitfinex, BitMEX, Kraken en Binance opgenomen. Dat blijkt uit blockchainanalyse van TokenAnalyst uit Londen, zo meldt persbureau Bloomberg. De onderzoekers concluderen dat er meer gelden uitgaan dan ingaan. Wat is hiervoor de verklaring, want de koers van bitcoin is toch juist gestegen? Of is er sprake van marktmanipulatie: zodra bitcoin (BTC) op een bepaald niveau staat, wordt er via Tether ‘automatisch’ meer BTC bijgekocht?

Cryptomarkt

In één week tijd is de cryptomarkt 25% groter geworden: de marktwaarde steeg van $186 miljard naar $248 miljard. Hoe is een opname van in totaal $622 miljoen te rijmen met stijgende koersen? Naarmate de vraag afneemt, dalen toch juist de prijzen?

Een centrale rol lijkt weggelegd voor stablecoin Tether USDT om marktprijzen te manipuleren, zo interpreteert John Griffin, finance professor aan de Universiteit van Texas, de conclusies van Tokenanalyst te interpreteren.

Bitfinex

De belangrijkste beurs van Tether USDT is de geplaagde cryptobeurs Bitfinex. Opmerkelijk: sinds 26 april is er voor meer dan $1,7 miljard aan bitcoin (BTC) en ethereum (ETH) opgenomen. Dat kan een aanwijsbare reden hebben: iFinex, het moederbedrijf achter de bedrijven Bitfinex en Tether, is aangeklaagd door fraude.

Een verklaring is dat beleggers de beurs minder vertrouwen en Tether USDT inruilen voor bitcoin of andere cryptovaluta.

Binance

Binance wordt ook in het onderzoek van Tokenanalyst genoemd. Buiten de gelden die zijn buitgemaakt bij de hack ($40,7 miljoen), is zichtbaar dat – voorafgaand aan de hack – meer gelden uit de cryptobeurs vloeiden. Deze uitstroom is vooralsnog niet te verklaren.

Tether als zwakste schakel

Het is volgens Griffin niet de eerste keer dat Tether als een draaischijf voor de cryptomarkt wordt gebruikt. Momenteel zit er voor $2,8 miljard aan fondsen opgepot in stablecoin USDT.

Griffin licht toe: “Er zijn een aantal problemen met Tether. De stablecoin is niet 100% gedekt door de Ámerikaanse dollar (naar eigen zeggen is de dekking 74%, redactie). Dat betekent dat fondsen van klanten op diverse exchanges niet volledig zijn gedekt.

Slimme klanten halen daarom hun geld van de beurzen. Dat kan de recente opmars van bitcoin ook deels verklaren.”

Mati Greenspan, analist bij eToro, voorspelde in april dat de bullmarkt voor de deur stond. Eén van zijn argumenten die Greenspan gebruikt: beleggers wisselen hun Tether om in andere cryptomunten.

Dat lijkt nu een plausibel scenario te zijn, gezien de recente opmars van bitcoin. De prijs is in één maand tijd met 50% gestegen.

Marktmanipulatie

De eerder genoemde Griffin is ook co-auteur van een paper waarbij de rol van Tether tijdens de bullrun van 2017 is onderzocht. Conclusie: de stablecoin ís gebruikt om koersen te manipuleren. Marktmanipulatie is een grote oorzaak geweest van de explosieve groei naar $20.000.

“Dat bitcoin zo significant gemanipuleerd kan worden, vergt het weinig fantasie om te vermoeden dat óók achter deze recente opmars manipulatie schuilgaat.

Wij vermoeden dat de onderliggende mechanismen, namelijk manipulatie, nog steeds een zeer grote rol speelt.”

John Griffin, professor finance aan de Universiteit van Texas

De voornaamste conclusie is dat Tether een draaischijf die veel invloed heeft in de prijsschommelingen van bitcoin (BTC). In het voorwaard in de paper staat er onder meer dit:

“Bitcoin wordt met Tether gekocht zodra de bitcoin prijs relatief laag staat. Logischerwijs stijgt daarna de koers van bitcoin weer. We concluderen dat een zeer kleine hoeveelheid (minder dan 1%) geclusterde Tether transacties leidt tot significante prijsstijgingen bij bitcoin (+50%) en top 10 cryptomunten (+64%).”

Bron: Bloomberg

bitcoin kopen

Nieuwsoverzicht 16 mei

Disclaimer: Bitcoin Magazine Benelux biedt geen beleggingsadvies. Onze berichten zijn enkel bedoeld voor informatieve doeleinden.

Mis niks meer!
Invalid email address

Snel, Gemakkelijk, Goedkoop

Maak een gratis account aan bij Bitvavo en betaal in de eerste week geen handelskosten voor jouw eerste €1.000 aan bitcoin.

 

Maak nu een gratis account aan!