Bitcoin (BTC) op hoogtepunt van $20.000 betere investering dan Argentijnse peso

Bitcoin (BTC) als oppotmiddel (of store of value) was op het hoogtepunt van de cryptomarkt in 2017 een betere investering dan de Argentijnse peso.

Bitcoin is naast een betaalmiddel ook een manier om waarde vast te houden. Traditioneel gebruiken rijkere individuen al in lengte van jaren andere middelen om hun welvaart te behouden.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Denk bijvoorbeeld aan het kopen van goud, kunst of vastgoed. Een investeerder stopt vaak geld in dit soort dingen om zijn nettowaarde te vergroten of op zijn minst op peil te houden. Onze huidige valuta zijn namelijk onderhevig aan inflatie en er komen steeds meer euro’s, dollars en ook Argentijnse peso’s bij.

Inflatie is een ander woord voor geldontwaarding, een stijging van het algemene prijspeil van de economie. Bitcoin kent geen inflatie, het is zelfs onderhevig aan deflatie. Er is een beperkt aantal BTC en er komen er steeds minder nieuwe bitcoin bij. De volgende halvening van bitcoin is over ongeveer een jaar.

Door inflatie wordt geld minder waard, dus is het onlogisch om daarvan heel veel op te potten. Door je geld te stoppen in dingen waarvan jij denkt: die gaan het beter doen dan de valutamarkt kun je je vermogen beschermen.

Bitcoin tegenover de Argentijnse peso

Ondanks de waardedaling sinds het hoogtepunt van de markt doet bitcoin het nog steeds goed tegenover sommige andere valuta. Een van de landen waar dit het geval is is Argentinië.

De officiële inflatiecijfers tonen een inflatie van 55.80% (!) per jaar. Maar volgens econoom Steve Hanke ligt de echte inflatie een stuk hoger.

In Nederland ligt het officiële inflatiecijfer een stuk lager: in 2018 lag dat cijfer nog onder de 2%. Een euro wordt in ons land dus elk jaar 2% minder waard.

De ontwikkelingen in Argentinië zorgen er dus voor dat de nationale valuta, de peso, in een razend tempo minder waard wordt. Argentijnen hadden achteraf beter af geweest wanneer zij geen peso maar BTC hadden gehad.

Op sommige plekken van de wereld is bitcoin dus al een geschikt oppotmiddel, zelfs wanneer je op de allerhoogste prijzen hebt ingekocht.

Dit betekent niet dat bitcoin en andere cryptomunten nu ineens geen risicovolle investeringen meer zijn, maar het toont wel aan dat ook het ‘store of value’ aspect van BTC steeds meer vorm krijgt.

Een Amerikaans congreslid denkt zelfs dat bitcoin en andere cryptomunten de monopolie van de Amerikaanse dollar kunnen doorbreken. Maar uiteraard is niet iedereen deze mening toegedaan. De Europese Centrale Bank ziet bitcoin niet als een gevaar voor hun monetaire beleid.

Tegenover de euro en de dollar heeft bitcoin vanaf het hoogtepunt nogal wat verloren, maar dit jaar is de cryptomunt weer bezig met een opmars.

In landen als Nederland zijn er een hele hoop opties om je vermogen te beschermen en te investeren in minder risicovolle zaken. Maar in andere delen van de wereld is dat niet het geval. En vooral daar lijkt bitcoin een verschil te kunnen maken.

De bitcoin prijs vanaf begin 2017 tot nu.

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)