bitcoin

Bitcoin (BTC) volatiliteit binnen 10 jaar gelijk met die van goud

Er wordt regelmatig gediscussieerd over bitcoin en goud. Deze discussies gaan vaak over het beste oppotmiddel. Is dat het eeuwen oude goud, of de relatief nieuwe bitcoin?

Feit is wel dat bitcoin in ieder geval in Argentinië een betere ‘store of value’ is gebleken de afgelopen jaren dan de lokale valuta. 

Bitcoin krijgt heeft het nadeel van relatief grote prijsschommelingen. Maar het blijkt dat het aspect van de volatiliteit binnenkort verleden tijd zou kunnen zijn.

Verwachting is dat bitcoin langzaam maar consistent stabiel wordt en de volatiliteit van goud binnen de komende tien jaar zal evenaren. Dat zegt Blocktown Capital, een digital asset manager.

Grote boosdoeners in bitcoin’s volatiliteit’s problemen is onder andere een lage liquiditeit. Ook speelt de marktkapitalisatie een belangrijke rol die op het moment van schrijven $ 140,7 miljard bedraagt tegenover de  $ 7 biljoen van goud.

Een enorm verschil en dat maakt prijsdalingen en stijgingen ook makkelijker. Er is immers maar een beperkt aantal bitcoin beschikbaar op de handelsbeurzen.

Bovendien spelen onduidelijke regelgeving en fundamentele ontwikkeling mee in de oorzaak van Bitcoin’s volatiliteit.

De cijfers

Vanuit statistisch oogpunt neemt de Bitcoin-volatiliteits index inderdaad af. Een schatting van 30 dagen laat bijvoorbeeld zien dat de volatiliteit van Bitcoin 4,41 procent is, gevolgd door 3,94 procent op een schatting van 60 dagen. Bovendien registreert een schatting van 120 en 252 dagen de Bitcoin-volatiliteitsindex op respectievelijk 3,21 procent en 3,52 procent.

bitcoin Volatiliteit

 

bitcoin meester

Bitcoin in vergelijking met Olie

Hetzelfde geldt voor andere activaklassen zoals olie of aandelen. In vergelijking met bijvoorbeeld olie, heeft Bitcoin de kloof verkleint en zelfs verschillende keren er onder gedoken. De kloof begon zich vanaf midden 2017 te vergroten, maar begin dit jaar bedroeg de volatiliteit van Bitcoin 65,2% en liep gestaag af tot 18,3%. Olie begon het jaar op 5,80% en ligt nu op 9,03%.

bitcoin volaliteit

Wat is volatiliteit?

De koers van een onderliggende waarde zoals een aandeel of in dit geval een cryptovaluta is voortdurend in beweging. De koers kan omhooggaan maar natuurlijk ook omlaag. De term die wordt gebruikt voor de beweeglijkheid van een effect is volatiliteit.

Wanneer een onderliggende waarde een stabiele koers heeft, en dus bijna niet omhoog of omlaag, beweegt, is er sprake van een lage volatiliteit. Een effect dat zich wild beweegt heeft een hoge volatiliteit.

Bron: Ethereum World News

Mis niks meer!
Invalid email address