FIOD en Europol halen ‘bitcoin-witwasmachine’ Bestmixer offline

De Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) heeft in samenwerking met Europol en andere autoriteiten één van de grootste cryptovaluta mixers Bestmixer.io offline gehaald.

Volgens de autoriteiten werd Bestmixer.io gebruikt om geld wit te wassen. Met behulp van cryptovaluta als bitcoin zouden de criminelen de herkomst van hun geld willen verdoezelen.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Op de website van Bestmixer.io liet de FIOD een boodschap achter voor de gebruikers: “You are not anonymous”.

Lees ook: Nederlandse miljoenen fraudeur met ‘neppe bitcoinfabriek’ opgepakt

FIOD haalt Bestmixer.io offline

Bestmixer.io was één van de grootste online mixers voor bitcoin (BTC), bitcoin cash (BCH) en litecoin (LTC). Gebruikers konden via de dienst tegen een kleine betaling hun cryptovaluta laten ‘mixen’ met dat van anderen om daarmee meer anonimiteit te vergaren.

De FIOD vermoedt dat de Bestmixer.io werd gebruikt om criminele geldstromen te verhullen en geld wit te wassen. Het is normaal gesproken namelijk niet moeilijk om geldstromen op de blockchain te volgen, omdat alles transparant en inzichtelijk is.

Een dienst als Bestmixer.io verstoort die traceerbaarheid omdat cryptovaluta van verschillende partijen op één hoop worden gegooid en opnieuw verdeeld. Op die manier is niet langer te volgen wie eigenaar is van de ‘criminele’ cryptovaluta.

Grote slag

De FIOD noemt het een grote slag. Volgens hen blijkt uit onderzoek dat veel van de gemixte cryptovaluta een criminele herkomst of bestemming heeft.

Ze wijzen erop dat de totale omzet van de markt op het darknet jaarlijks zo’n $800 miljoen dollar groot is. Veel van de betalingen op het darknet zou via mixers als Bestmixer.io gaan om de (crypto)gelden wit te wassen.

Bestmixer.io bestond sinds mei 2018 en behaalde in een jaar tijd een omzet van minimaal $200 miljoen (ca. 25.000 BTC). Klanten kwamen uit heel de wereld, maar vooral uit de VS, Nederland en Duitsland. Gebruikers zouden anoniem blijven bij het gebruik van de dienst.

In totaal werden zes servers in Nederland en Luxemburg ontmanteld en in beslag genomen. Op de website van Bestmixer.io liet de FIOD een boodschap achter voor de gebruikers: “You are not anonymous”.

Harder optreden tegen anonimiteit

Het lijkt erop dat de autoriteiten steeds harder optreden tegen de anonimiteit die cryptovaluta verschaft. Wereldwijd gelden tegenwoordig uitgebreide ‘Know-Your-Customer’ (KYC) en ‘Anti-Money Laundering’ (AML) wetten die vereisen dat bezitters van cryptovaluta zich identificeren.

Het aantal handelsbeurzen zonder uitgebreide identiteitscontrole neemt dan ook in rap tempo af. Zelfs het befaamde Localbitcoins.com, dat lange tijd wereldwijd bitcoin bezitters rechtstreeks met elkaar verbond, zag zich genoodzaakt om identiteitscontroles in te stellen.

Het lijkt er dan ook op dat de tijd dat men cryptovaluta anoniem kon kopen en bezitten langzaam ten einde komt.

Anonimiteit of privacy?

Toch is het belangrijk om privacy niet uit het oog te verliezen. Anonimiteit heeft immers lang niet altijd met criminele activiteit te maken.

Zo vindt niet iedereen het een fijn idee dat anderen zomaar inzage kunnen krijgen in je spaartegoed wanneer je ergens een betaling maakt. Of dat zij kunnen zien door wie jij ooit betaald bent en wat je in het verleden allemaal gekocht hebt.

Ook voor financiële toepassingen voor de bedrijvensector is een hoge mate van privacy vaak essentieel. Niet voor niets ontwikkelde Ernst & Young onlangs bijvoorbeeld nog een manier om transacties met een hoge mate van privacy op Ethereum te maken.

Daarnaast is het een belangrijke functie van geld dat elk deel ervan inwisselbaar en gelijk (fungible) is aan ieder ander deel. Anders verliest het zijn uniforme functie. Dan ontstaat er bijvoorbeeld een situatie waarin de ene bitcoin minder waard is dan de andere bitcoin.

Nieuwe privacy methoden

Men werkt daarom hard aan allerlei manieren om de privacy in bitcoin en andere cryptovaluta’s te vergroten. Mixing diensten zoals bijvoorbeeld Bestmixer.io behoorden tot de eerste generatie pogingen, maar zijn tegenwoordig steeds minder populair.

Inmiddels zijn er nieuwe methoden die op decentrale wijze hetzelfde doen maar geen gebruik maken van een tussenpartij als Bitmixer. Een voorbeeld daarvan is de Wasabi wallet voor bitcoin welke zogenaamde CoinJoin transacties ondersteunt.

Toch lijkt het gebruik ervan niet geheel zonder risico’s, gezien het optreden van de autoriteiten ten opzichte van gecentraliseerde alternatieven zoals Bestmixer.io. Het blijft natuurlijk wel de vraag of een decentrale variant überhaupt effectief te bestrijden is.

In de video hieronder legt Andreas Antonopoulos, één van 's werelds beste sprekers over bitcoin, in vijf minuten uit waarom het goed is na te denken over zaken als privacy, staatssurveillance en vrij geld in de aankomende 'cashless society'.