Bitcoinhandelaar Bitfinex probeert “bankrun” op haar beurs te voorkomen

Het begint er op te lijken dat het net zich steeds meer aan het sluiten is rond Bitfinex. Eerder berichtten we al dat iFinex, het moederbedrijf van Bitfinex door de speciale aanklager van de staat New York, Letitia James, in staat van beschuldiging werd gesteld. iFinex zou voor $900 miljoen aan Tether’s reserves hebben gebruikt om een gat van $850 miljoen aan door Bitfinex verloren tegoeden te dichten.

BitFinex IEO

De CFO van Bitfinex verzekerde vervolgens dat de door de Panamese overheid bevroren tegoeden binnen enkele weken zullen worden vrijgegeven. Desalniettemin werd enkele dagen later bekend dat Bitfinex een IEO gaat lanceren om het gat van $850 miljoen te kunnen dichten.

Bitfinex hoopt met deze token sale maar liefst $1 miljard op te halen. De vraag is wie er nog wil deelnemen aan een IEO van een exchange die zoveel problemen heeft.

Zelfs als het lukt om $1 miljard op te halen, kan Bitfinex worden veroordeeld voor bankfraude en alsnog failliet gaat. Beleggers zullen rekening houden met dit scenario, wat het een uitermate risicovolle investering maakt.

bitcoin meester

BitFinex bankrun

Hoe dan ook gaan het hele spannende weken worden voor Bitfinex. Aan de ene kant probeert Bitfinex om met een IEO een gat van $850 miljoen te dichten. Aan de andere kant blijkt uit data dat de exchange alarmerend hard leeg leegloopt.

Volgens data van de Glassnode Explorer is het aantal ether op Bitfinex in twee weken tijd bijna gehalveerd.

Een snelle rekensom op de block explorer van BitFinex leert ons verder dat er de afgelopen weken in totaal voor iets meer dan $400 miljoen aan cryptocurrencies van de exchange is gehaald. De IEO lijkt dus een beetje dweilen met de kraan open.

Klanten kunnen geen tegoeden meer opnemen

BitFinex lijkt nu alles op alles te zetten om een “bankrun” te voorkomen. Op verschillende online media duiken berichten op van klanten die hun tegoeden niet meer van BitFinex kunnen halen.

Zo Tweette de notoire BitFinex klokkenluider BitFinex’ed de volgende opsomming van klagende BitFinex klanten:

Ook op Reddit stromen de klachten van klanten van BitFinex binnen, CryptoSlate maakte onderstaande compilatie:

Effect op Bitcoin (BTC)

Het lijkt er dus op dat BitFinex steeds serieuzere liquiditeitsproblemen begint te ontwikkelen. Het uitschakelen van withdrawals is een zeer extreme maatregel. Het doet terugdenken aan de periode voordat Mt.Gox instortte en bitcoin (BTC) voor lange tijd in zwaar weer bracht.

Het feit dat ook Binance een week lang geen withdrawals toe laat, zou wel eens een van de factoren kunnen zijn van de recente sterke prijsstijgingen van Bitcoin.

In het verloop van deze maand zal blijken hoe sterk dit effect is. Er bestaat een goede mogelijkheid dat we een periode van sterke volatiliteit in de markt tegemoet gaan.

Is it a duck?

BitFinex en Tether zijn nu al tijden onderdeel van discussie, keer op keer duiken zorgwekkende berichten op. Moederbedrijf iFinex lijkt niet in staat om de situatie transparant te behandelen en zo duidelijkheid te verschaffen. Zeker in de crypto industrie zijn dit signalen die niet te negeren zijn.

Hoewel nog moet blijken hoe diep BitFinex precies in de problemen zit, is voorzichtigheid geboden. If it looks like a duck, swims like a duck, and quacks like a duck, then it probably is a duck...

bitcoin kopen

Mis niks meer!
Invalid email address