eos cryptomunt twitter
Nieuws » EOS vernietigt $167 miljoen uit spaarpot om inflatie tegen te gaan

EOS vernietigt $167 miljoen uit spaarpot om inflatie tegen te gaan

Update 9 mei 16.30 uur – EOS heeft ruim 34 miljoen EOS (omgerekend $167 miljoen) vernietigd na een unaniem besluit onder haar vijftien voornaamste block producers. Het protocol wil inflatie drastisch aanpakken om waardevermindering van de cryptomunt te voorkomen. Het doel is om de huidige inflatie van 5% terug te brengen naar 1%.
Inflatie is een veel voorkomend fenomeen in de crypto-economie, ook bitcoin (BTC) heeft er last van. Maar  weinig protocollen hebben een vast percentage zoals EOS.

EOS “burn”

Het besluit om de tokens te “burnen” stamt al uit juli 2018. Op 8 mei is er 34,171,037 EOS vernietigd en die transactie is terug te zien op EOS blockchain. Destijds hebben 15 van de 21 voornaamste blockproducers unaniem vóór deze maatregel gestemd.

Het aantal EOS in de spaarpot is hiermee dus drastisch verminderd. Op deze spaarrekening staat nog steeds bijna $8,9 miljoen na de burn. De 4% inflatie van het protocol (3,6 miljoen EOS tokens, ruim $17 miljoen) wordt hier maandelijks bijgestort.

De spaargelden zelf zijn ook onderhevig aan inflatie.

Kortom, een luxeprobleem. Bijkomende uitdaging: de EOS community heeft nog niet besloten wat er met de overtollige gelden moet gebeuren.  Tot dat besluit is genomen, is een “burn” blijkbaar de enige optie.

Verlaging inflatie

Als structurele maatregel wil de EOS gemeenschap de huidige inflatie van 5% te verlagen naar 1%. Via een online poll kunnen houders van de EOS cryptomunt stemmen over de kwestie. De voorlopige uitslag: unaniem vóór verlaging van de inflatie.

Bij EOS werkt de governance (de onderlinge afspraken) als volgt: de block producers, de partijen die het EOS netwerk draaien, beheren en onderhouden, verwerken de transacties op het netwerk ‘gratis’.

Als tegenprestatie krijgt men wél een beloning. Dit beloning is gebaseerd op de zogenaamde token supply inflatie. Deze inflatie (token vermeerdering) ligt jaarlijks op circa 5%. Van die 5% wordt 1% (20% dus van de totale inflatie, redactie) verdeeld onder de block producers.

Stemming

Over de inflatie verlaging zit men wel op één lijn. Op moment van schrijven 25,1 miljoen EOS binnen via 462 accounts. De participatiegraad groeit, maar is slechts 2,5%. De stemming loopt tot en met zaterdag 1 juni.

Wat gebeurt er na de stemming? EOS heeft de 21 grootste blockproducers aangewezen die de aanpassing op het netwerk moeten uitvoeren. In die zin is EOS centraler georganiseerd dan bijvoorbeeld ethereum.

De 21 block produceren kunnen het besluit doorvoeren door middel van een 15/21 multi signature methode. Vervolgens stopt de automatische incasso van de inflatie naar de spaarrekening. Resultaat: minder EOS wordt opgepot.

Met de maatregel wil EOS óók voorkomen dat er een interne strijd ontstaat over de spaarpot.

EOS cryptomunt

De EOS cryptomunt is $4,79 waard en daalt momenteel -1,4%. De totale marktwaarde van EOS is $4,44 miljard.

crypto kopen 

Bron: EOS / Cryptoslate / Cryptoslate (2)
Afbeelding: Flickr.com

Nieuwe Podcast aflevering: Bitcoin maximalisten aan de tokens op Ethereum, een 'nieuwe' Satsohi en meer

Meepraten over alles wat te maken heeft met bitcoin, altcoins en de markt daar omheen? Kom eens langs op FacebookTwitter of Telegram.

Don't miss out!
Aanmelden Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd up-to-date in het wereldje van bitcoin, altcoins en blockchains

Invalid email address

Gerelateerde berichten

Geloof in bitcoin en koers daalt | Onthulling Satoshi Nakamoto | Impact Bakkt op bitcoin prijs

Fomoflash

Shapeshift CEO Erik Voorhees: ‘Handelsvolume drastisch lager vanwege KYC maatregelen’

Marloes van der Scheer

Rakuten start met handel in bitcoin | Nieuws omtrent Ethereum | Live met Fomoflash

Fomoflash

Wij gebruiken cookies om u een optimale gebruikers ervaring te kunnen bieden. U kunt deze cookies uitzetten via uw browser maar dit kan het functioneren van onze website negatief beïnvloeden. Accepteren Lees verder