PayPal CFO: “We zijn erg voorzichtig met bitcoin en andere crypto op dit moment”

PayPal is bezig met het verkennen van verschillende blockchain-oplossingen, maar is erg voorzichtig als het gaat om crypto, aldus PayPal CFO John Rainey. Rainey onthulde verder dat PayPal een investering van 500 miljoen dollar heeft gedaan in Uber, omdat de twee bedrijven van plan zijn een gezamenlijk betaalplatform te ontwikkelen.

bitcoin meester

Te vroeg om conclusies te trekken

Sprekend over de toekomstige plannen van het bedrijf aangaande cryptovaluta wees PayPal CFO John Rainey erop dat het bedrijf eerder toestond om bitcoin als een vorm van betaling te accepteren, maar daarbij de instabiliteit en volatiliteit als probleem zag.

Rainey: “We have teams clearly working on blockchain and cryptocurrency as well, and we want to take part in that in whatever form that takes in the future — I just think it’s a little early on right now”

PayPal blijft een van de meest conservatieve fintech oplossingen en wordt gezien als een concurrent voor cryptovaluta. Het heeft lange tijd geweigerd directe betalingen aan te bieden voor activiteiten die verband houden met cryptovaluta’s. Tegelijkertijd waren opkomende concurrenten, zoals Revolut, minder risicomijdend.

Hoewel Rainey erg voorzichtig is lijkt het er toch op dat het bedrijf om gaat. Vorige maand heeft PayPal een cybersecurity-patent gekregen aangaande crypto. De naam? “Techniques for cryptocurrency ransomware detection and mitigation”. Vorig jaar vroeg het ook al een patent aan om de snelheid van cryptobetalingen te verhogen, door het gebruik van secundaire private keys. PayPal is dus zeker het volgende traditionele bedrijf dat cryptovaluta gaat gebruiken.

$1 miljoen dollar binnen enkele jaren

Wences Casares, lid van de raad van bestuur van PayPal en CEO van Bitcoin startup Xapo, gaf vorige maand ook aan dat het verstandig mag heten om tot 1% van ieders portfolio in bitcoin te investeren. Hij zei daarbij vooral in bitcoin te geloven en niet in concurrerende cryptovaluta. Bitcoin kan daarbij over zeven tot tien jaar de $1 miljoen aandoen, aldus Casares.

“I have noticed over time that the price of Bitcoin fluctuates around ~ $7,000 x how many people own bitcoins. So if that constant maintains and if 3 billion people ever own Bitcoin it would be worth ~ $21 trillion (~ $7,000 x 3 billion) or $1 million per Bitcoin”

Ook Facebook om

Dat PayPal toch volop in lijkt te zetten op blockchain en crypto, ondanks de voorzichtige woorden van de CFO, komt slechts enkele weken nadat Facebook bekend maakte een stablecoin genaamd de FB Coin te lanceren. Volgens verschillende bronnen is het bedrijf in gesprek met Visa en Mastercard om de ontwikkeling mogelijk te maken. Ook is Facebook opzoek naar een investering van $1 miljard dollar om in het project te investeren.

Facebook begon vorig jaar al met het ontwikkelen van een speciaal blockchain-team. David Marcus, voormalig president van PayPal, is daar de grote man. Het team dat de cryptomunt voor Facebook ontwikkelt is daarbij door het jaar heen steeds groter geworden. Maar vooral opmerkelijk: 25 procent van de 50 leden van dat team is van PayPal afkomstig.

Paypal en Facebook

Marcus was eerder eigenaar van een bedrijf dat bekend staat als Zong, dat hij in 2011 verkocht aan PayPal. Hij heeft ook drie jaar gewerkt als directeur mobile products. Hij verliet PayPal in 2014 om bij Facebook te gaan werken om de Messenger-dienst van het bedrijf te leiden.

Sinds medio 2018 zou Marcus zo’n 50 leden van PayPal hebben benaderd om hem te helpen met het nieuwe crypto-project van Facebook. Onder hen: Christina Smedley, voormalig vice president of brand and communications bij PayPal. Ook Tomer Barel, die ongeveer negen jaar als leidinggevende bij PayPal heeft gewerkt, werkt nu als de nieuwe vice president of risk and operations for blockchain bij Facebook. Daarnaast werkend bij Facebook: de voormalig general counsel bij Paypal John Muller en voormalig directeuren Meron Colbeci en Nate Gonzalez.

Ironisch genoeg had Facebook eerder, in januari 2018, alle crypto advertenties verboden. Nu is het bedrijf bezig dat verbod terug te draaien, nu het zelf volop met crypto in de weer is.

Bronnen: Yahoo Finance, Live Bitcoin News

Foto: Flickr / André-Pierre du Plessis

Mis niks meer!
Invalid email address

Snel, Gemakkelijk, Goedkoop

Maak een gratis account aan bij Bitvavo en betaal in de eerste week geen handelskosten voor jouw eerste €1.000.

 

Maak nu een gratis account aan!