Amerikaanse minister vierkant achter FATF: ‘Bitcoin beurzen moeten data vrijgeven’

De Amerikaanse minister van Financiën Steven Mnuchin staat vierkant achter de aanbevelingen van de Financial Action Task Force (FATF). Een van de eisen is dat bitcoin – en cryptobeurzen onderling klantgegevens gaan delen. Deze eis geldt als controversieel vanwege mogelijke privacyschending.

Financial Action Task Force (FATF)

De FATF is een wereldwijde organisatie, in 1989 opgericht door de landen achter de G7 (VS, Canada, Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Frankrijk en Italië, redactie).

Het doel is om het (internationaal) witwassen van geld en financiering van terrorisme te bestrijden. Er zijn tientallen staten aan verbonden, waaronder Nederland.

Onlangs heeft de FATF een aantal aanbevelingen gedaan over het reguleren van bitcoin en andere cryptomunten. Deze aanbevelingen gelden automatisch als een internationale norm.

Deze norm maakt de weg vrij om organisaties in de aangesloten landen te ‘evalueren’ aan deze norm. Dit geldt dus ook voor Nederlandse bedrijven en organisaties.

Een van de veelbesproken, controversiële eisen is: ‘virtuele activa dienstverleners’ (VASP’s), inclusief cryptobeurzen, zijn verplicht om informatie over hun klanten aan elkaar door te geven bij transacties tussen de bedrijven.

Mnuchin schaart zich namens de Amerikaanse regering nu achter deze eis. Volgens hem ‘helpt het cryptobeurzen uit de schaduw te halen’ en ‘blijft de finsector nu schurkenstaten en criminelen een stap voor’.

De minister gaat onder meer met de Federal Reserve in gesprek om het gebruik van cryptomunten te laten controleren. ‘We zullen niet toestaan ​​dat cryptomunten in het geheim onderling worden verhandeld’.

Leidraad

De eis heeft betrekking op circa tweehonderd cryptobeurzen ter wereld. Een aantal daarvan zijn gereguleerd in zogenaamde ‘regulatory sandboxes’ zoals Malta, Gibraltar en de Seychellen.

Veel cryptobedrijven zijn niet uitgerust om klantendata te verzamelen en te delen naar de concurrentie. FATF zet er op in om de eisen per juni 2020 te implementeren. Het niet naleven van de regels leidt tot boetes.

Er is nu een leidraad (PDF) gepubliceerd door FATF waarmee het grip wilt houden op de industrie.

‘Privacy in het geding’

Eerder is de noodklok al geluid vanuit de industrie.

De Verenigde Bitcoinbedrijven Nederland (VBNL) en Stichting Privacy Firstroepen minister van Financiën Hoekstra via een brandbrief op de maatregelen met betrekking tot cryptomunten die het Financial Action Task Force (FATF) voorstelt te herzien.

Volgens de VBNL en Privacy First gaan de maatregelen veel te ver en is de privacy van burgers in het geding.

Bron: Bloomberg

Disclaimer: Bitcoin Magazine Benelux biedt geen beleggingsadvies. Onze berichten zijn enkel bedoeld voor informatieve doeleinden.

Mis niks meer!
Invalid email address

Snel, Gemakkelijk, Goedkoop

Maak een gratis account aan bij Bitvavo en betaal in de eerste week geen handelskosten voor jouw eerste €1.000 aan bitcoin.

 

Maak nu een gratis account aan!