bitcoin cryptobeurzen fatf privacy
Nieuws » Amerikaanse minister vierkant achter FATF: ‘Bitcoin beurzen moeten data vrijgeven’

Amerikaanse minister vierkant achter FATF: ‘Bitcoin beurzen moeten data vrijgeven’

De Amerikaanse minister van Financiën Steven Mnuchin staat vierkant achter de aanbevelingen van de Financial Action Task Force (FATF). Een van de eisen is dat bitcoin – en cryptobeurzen onderling klantgegevens gaan delen. Deze eis geldt als controversieel vanwege mogelijke privacyschending.

Financial Action Task Force (FATF)

De FATF is een wereldwijde organisatie, in 1989 opgericht door de landen achter de G7 (VS, Canada, Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Frankrijk en Italië, redactie).

Het doel is om het (internationaal) witwassen van geld en financiering van terrorisme te bestrijden. Er zijn tientallen staten aan verbonden, waaronder Nederland.

Onlangs heeft de FATF een aantal aanbevelingen gedaan over het reguleren van bitcoin en andere cryptomunten. Deze aanbevelingen gelden automatisch als een internationale norm.

Deze norm maakt de weg vrij om organisaties in de aangesloten landen te ‘evalueren’ aan deze norm. Dit geldt dus ook voor Nederlandse bedrijven en organisaties.

Een van de veelbesproken, controversiële eisen is: ‘virtuele activa dienstverleners’ (VASP’s), inclusief cryptobeurzen, zijn verplicht om informatie over hun klanten aan elkaar door te geven bij transacties tussen de bedrijven.

Mnuchin schaart zich namens de Amerikaanse regering nu achter deze eis. Volgens hem ‘helpt het cryptobeurzen uit de schaduw te halen’ en ‘blijft de finsector nu schurkenstaten en criminelen een stap voor’.

De minister gaat onder meer met de Federal Reserve in gesprek om het gebruik van cryptomunten te laten controleren. ‘We zullen niet toestaan ​​dat cryptomunten in het geheim onderling worden verhandeld’.

Leidraad

De eis heeft betrekking op circa tweehonderd cryptobeurzen ter wereld. Een aantal daarvan zijn gereguleerd in zogenaamde ‘regulatory sandboxes’ zoals Malta, Gibraltar en de Seychellen.

Veel cryptobedrijven zijn niet uitgerust om klantendata te verzamelen en te delen naar de concurrentie. FATF zet er op in om de eisen per juni 2020 te implementeren. Het niet naleven van de regels leidt tot boetes.

Er is nu een leidraad (PDF) gepubliceerd door FATF waarmee het grip wilt houden op de industrie.

‘Privacy in het geding’

Eerder is de noodklok al geluid vanuit de industrie.

De Verenigde Bitcoinbedrijven Nederland (VBNL) en Stichting Privacy Firstroepen minister van Financiën Hoekstra via een brandbrief op de maatregelen met betrekking tot cryptomunten die het Financial Action Task Force (FATF) voorstelt te herzien.

Volgens de VBNL en Privacy First gaan de maatregelen veel te ver en is de privacy van burgers in het geding.

Bron: Bloomberg

 

Meepraten over alles wat te maken heeft met bitcoin, altcoins en de markt daar omheen? Kom eens langs op FacebookTwitter of Telegram.

Don't miss out!
Aanmelden Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd up-to-date in het wereldje van bitcoin, altcoins en blockchains

Invalid email address

Gerelateerde berichten

Grin cryptomunt doet hard fork om ASIC-mining te ontmoedigen

Wessel Simons

Amerikaans Congres wil uitgifte cryptomunt door Facebook verbieden

Wessel Simons

Anonieme transacties TRON op testnet, TRX op Exodus Mobile en Opera

Arnold Hubach

Wij gebruiken cookies om u een optimale gebruikers ervaring te kunnen bieden. U kunt deze cookies uitzetten via uw browser maar dit kan het functioneren van onze website negatief beïnvloeden. Accepteren Lees verder