Bitcoin (BTC) miners in Iran riskeren extra energiebelasting

Het minen van bitcoin (BTC) en andere cryptomunten leidt in Iran tot overbelaste elektriciteitsnetten. Miners maken in de ogen van de energiesector ‘misbruik’ van gesubsidieerde stroom . Ze roepen de overheid op tot extra heffingen voor mining. Volgens een woordvoerder van energiebedrijf Tadvin Electricity Company is de energieconsumptie met 7% gestegen.

Bitcoin (BTC) mining Iran

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=”Woordvoerder Iraans energiebedrijf”]‘De hoeveelheid elektriciteit voor één bitcoin staat gelijk aan de jaarconsumptie van 24 huishoudens. Of één huishouden voor 24 jaar’.[/penci_blockquote]

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Volgens persbureau Bloomberg overweegt het Iraanse ministerie van Energie extra belasting te gaan heffen. Want het gebruik van cryptomunten neemt toe door de Amerikaanse handelssancties tegen het land.

Rusland maakte eerder deze maand bekend om bitcoin mining te gaan beboeten.

Bitcoin mining en energieverbruik

Een van de argumenten tégen bitcoin mining is dat het relatief veel energie consumeert. Volgens de index van Digiconomist is het verbruik van energie in 2019 verder toegenomen na een eerder dipje.

Bitcoin (BTC) miners in Iran riskeren extra energiebelasting

Anderzijds blijkt het aandeel groene energie bij bitcoin mining hoog te liggen, zo blijkt uit een rapport van CoinShares.

Ruim 74% van alle gebruikte energie om mee te doen in het proof-of-work netwerk van bitcoin wordt gehaald uit duurzame bronnen.

Bron: Bloomberg

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...