facebook globalcoin 2020 crypto cryptomunt CFTC
Nieuws » Facebook lijft Britse bankier in voor GlobalCoin lobby in Europa

Facebook lijft Britse bankier in voor GlobalCoin lobby in Europa

Facebook heeft een vooraanstaande Britse bankier ingelijfd om te gaan lobbyen voor GlobalCoin in Europa. De techgigant wil haar 2,4 miljard gebruikers gaan bedienen met een digitaal betalingsnetwerk en digitale munt. De Amerikaanse firma zet zich schrap voor aangescherpt toezicht vanuit Europa op dit plan.

Ed Bowles sluit zich per september aan bij Facebook als ‘directeur public affairs’. Hij werkte onder meer twaalf jaar bij de Britse bank Standard Chartered. Daarvoor was hij werkzaam als ambtenaar bij het Britse ministerie van Justitie en als advocaat.

Dat meldt de Financial Times op vrijdagmiddag.

Mark Zuckerberg en Bank of England

In april ging ceo Mark Zuckerberg een gesprek aan met Mark Carney, gouverneur van de Bank of England. Onderwerp van gesprek is de toekomst van de financiële sector.

‘Zuck’ wil peer-to-peer betalingen via de platformen Facebook, Instagram en Whatsapp mogelijk worden. Daarvoor bouwt Facebook nu een eigen blockchain met een eigen munt, de GlobalCoin.

Feitelijk is een privaat uitgegeven munt zonder tussenkomst van een centrale entiteit zoals een staat of een (centrale) bank. Maar de wet – en regelgevers staan een dergelijk initiatief niet direct toe.

Aanstaande dinsdag 18 juni wordt naar verwachting de white paper van Facebook gepubliceerd. In het eerste kwartaal van 2020 moet de cryptomunt op de markt zijn.

Er zijn ook gesprekken gaande met de Amerikaanse toezichthouder over het plan. De regelgevers maken zich vooral zorgen of Facebook zich gaat houden aan de geldende privacyregelgeving en de strenge regels die gelden voor banken.

Europese Commissie

Olivier Guersent, directeur-generaal van de Europese Commissie voor financiële stabiliteit, reageert als volgt:

Facebook heeft het recht om een dienst op de markt te lanceren. Maar het probleem is het verband met de rest van hun activiteiten en het verzamelen van gegevens. Vanuit die invalshoek benaderen we dit probleem.

‘Sir’ Nick Clegg, een voormalige minister

Facebook heeft David Marcus, een voormalige directeur bij Paypal, aangetrokken om het interne blockchainteam achter GlobalCoin te leiden.

In januari is echter ook de voormalige minister Nick Clegg door de Amerikanen aangetrokken. Clegg leidt het team voor wereldwijde public affairs.

Het aantrekken van ‘Sir Nick’ is geïnterpreteerd als een poging van Facebook om de banden met ‘Brussel’ aan te halen. Clegg is een voormalig Europees Parlementslid en trad op als onderhandelaar ‘handel’ namens de Europese Commissie.

€8,9 miljoen voor GlobalCoin

Vandaag is ook bekend geworden dat onder meer Visa, Mastercard, PayPal en Uber $10 miljoen (€8,9 miljoen) steken in de cryptomunt van Facebook. De bedrijven zijn onderdeel van een groep van dertien.

Bron: Financial Times

crypto kopen 

 

 

Nieuwe Podcast aflevering: Bitcoin maximalisten aan de tokens op Ethereum, een 'nieuwe' Satsohi en meer

Meepraten over alles wat te maken heeft met bitcoin, altcoins en de markt daar omheen? Kom eens langs op FacebookTwitter of Telegram.

Don't miss out!
Aanmelden Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd up-to-date in het wereldje van bitcoin, altcoins en blockchains

Invalid email address

Gerelateerde berichten

‘Tether lanceert stablecoin gedekt door Chinese yuan van Belgische bank’

Wessel Simons

Dai stablecoin op betaalkaart VISA voor de boodschappen in Europa

Arnold Hubach

Walmart wil patent voor blockchain aangedreven drones

Marvin Kroon

Wij gebruiken cookies om u een optimale gebruikers ervaring te kunnen bieden. U kunt deze cookies uitzetten via uw browser maar dit kan het functioneren van onze website negatief beïnvloeden. Accepteren Lees verder