Alles over cryptomunt uit de koker van Facebook: Libra

Update 13.30 uur – Facebook doet vandaag haar plannen voor de stablecoin genaamd Libra uit de doeken. De social mediagigant geeft ons alvast een voorproefje door de website vroeg te lanceren. Facebook heeft inmiddels haar whitepaper ook gepubliceerd.

Libra blockchain en digitale munt

Libra is de cryptomunt uit de stal van Facebook (GlobalCoin was de werktitel, redactie). Deze wordt gerund op een eigen blockchain. Die chain wordt dan weer ondersteund door verschillende nodes. Een groot aantal bedrijven hebben $10 miljoen neergelegd voor een plekje in het netwerk.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Libra is open source, uitgegeven onder een Apache 2.0 licentie. Ontwikkelaars kunnen op de software verder bouwen en er is een zogenaamd bonusprogramma voor het opsporen van bugs. Het test wordt binnenkort gelanceerd, het mainnet is gepland voor 2020.

De Libra blockchain gebruikt een Byzantine Fault Tolerant (BFT) consensus protocol. Gebaseerd op het raamwerk van HotStuff van VMware.

Volgens de Libra Association gaat het netwerk starten als een private ‘permissioned’ blockchain, maar is het de bedoeling dat het een open, publieke, permissionless blockchain wordt.

De transacties op het netwerk zijn pseudo-anoniem. Alleen het transactiebedrag, het tijdstip en het publieke blockchain adres is zichtbaar voor de buitenwereld. Volgens de Libra Association gaat men geen persoonlijke data van de gebruikers ‘beheren of verkopen’.

Libra Assocation

De non-profit Libra Association, gevestigd in Genève, is beheerder van de digitale munt en blockchain. Uiteindelijk streeft men naar honderd leden. Tientallen leden hebben zich al ingekocht voor $10 miljoen voor één node op het netwerk.

Feit: Facebook heeft 1% van de stichting in handen, maar wordt natuurlijk gezien als de ‘olifant in de kamer’.

Elke node ‘kost’ $10 miljoen aan Libra Investment tokens (zie hieronder). De ‘onderhoudskosten’ om een node te draaien worden geschat op $280.000 per jaar.

De blockchain staat open voor non-profit partijen, die enkel alleen de exploitatiekosten hoeven af te tikken en niet het inlegbedrag.

Op de lijst prijken een paar indrukwekkende namen.

Alles over cryptomunt uit de koker van Facebook: Libra

Libra Reserve en Libra Investment Token

De Libra munt wordt gedekt door de Libra Reserve. Dat is een collectie van valuta (dollar, Britse Pond, euro, yen) en andere assets (o.a. staatsobligaties) die dienen als onderpand voor elke munt die wordt geprint.

Opvallend: net zoals een ‘normale’ valuta is de koers wisselend en is ‘stabiel’ zoals een stablecoin.

Naast de Libra als valuta is er ook de Libra Investment Token, uitgegeven door de Libra Association.

Alleen geaccrediteerde investeerders kunnen die kopen en rente ervan genieten. Erkend belegger in de VS betekent: minstens $1 miljoen dollar aan vermogen óf twee jaar achtereen minstens $200.000 aan bruto salaris hebben verdiend.

De vervanger van Tikkie?

Alles over cryptomunt uit de koker van Facebook: Libra

Calibra wallet / app

Met Calibra komt het bedrijf van Mark Zuckerberg met een platform voor hun stablecoin Libra. Calibra is gericht op de consument en is een aparte gereguleerde entiteit onder het Facebook concern.

Facebook zet duidelijk in op één thema: connected world. Uiteraard voor ‘iedereen.’

Calibra wordt een op zichzelf staande app in de App Store en op Google Play. Je kunt volgens de website Calibra ook gebruiken via WhatsApp en andere verschillende messenger apps.

Het platform is op dit moment nog in aanbouw. Je kunt je opgeven voor vervroegde toegang.

Opvallend: er is geen (opt-in) Facebook-account nodig om gebruik te maken van de nog te verschijnen app.

Waar kan ik Calibra gebruiken?

Facebook geeft aan Calibra overal ter wereld beschikbaar te willen stellen. Welke landen als eerste aan de slag kunnen met de nieuwe toepassing uit de stal van Zuckerberg is nog niet bekend.

Gebruikers kunnen bij lancering van het platform hun lokale valuta inruilen voor Libra. Daarmee betaal je op het netwerk. Met behulp van Calibra kun je jouw Libra ook weer omzetten naar een andere munt. Alle betalingen op het netwerk worden gedaan door middel van de stablecoin, er is geen andere cryptomunt aanwezig.

Voor iedereen… die toegang heeft tot Facebook en dat mag gebruiken.

Alles over cryptomunt uit de koker van Facebook: Libra

Dit wil Facebook ermee bereiken

Het doel van Facebook met deze ‘veilige, schaalbare en betrouwbare cryptomunt’. Het moet een oplossing bieden voor twee problemen:

Privacy

Volgens de ‘veel gestelde vragen’-pagina worden jouw betaalgegevens en activiteiten niet gedeeld. ‘Your transaction activity is private and we will never post it publicly’.

Vooral het laatste woord is interessant. Ze beloven plechtig jouw informatie niet publiekelijk te delen, maar over adverteerders wordt niets gezegd.

Het ligt voor de hand dat Facebook, net als met jouw andere gegevens, aan gaat kloppen bij adverteerders.

Het is immers nogal wat: een potentieel miljardenpubliek die gebruik maken van een betaalnetwerk. Daar valt natuurlijk veel informatie te winnen. En dat is en blijft het verdienmodel van Facebook en consorten: jouw profiel/info gebruiken om advertenties te verkopen.

facebook libra cryptocurrency calibra

Reacties uit de cryptowereld

Welke reacties zijn er te bespeuren in de cryptowereld? Changpeng “CZ” Zhao, ceo van Binance reageert als volgt.

Anthony ‘Pomp’ Pompliano, bekend als host van podcast ‘Off the Chain’ en partner bij investeringsfirma Morgan Creek, reageert als volgt:

De invloedrijke bitcoin programmeur Udi Wertheimer zegt er het volgende over:

En is het wel een ‘echte’ blockchain, vraagt bitcoin Antoine Le Calvez zich af:

De onderzoeksafdeling van Binance heeft een review gedaan op het project. Volgens Alex Krüger het lezen waard.

Saifedean Ammous, de auteur van de Bitcoin Standard, wijdt er een uitgebreid twitterdraadje aan.

Dit meldt ceo Mark Zuckerberg erover op…Facebook uiteraard.

Wordt vervolgd

We zullen dit artikel vandaag en in de loop van de week verder updaten. Zo blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rondom de nieuwe cryptomunt van Facebook.

Bronnen: Libra, Calibra, Facebook & The Block Crypto

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...