IMF voorspelt: Centrale banken gaan eigen digitale valuta uitgeven

Het Internationaal Monetair Fonds of Internationaal Muntfonds (IMF) denkt dat centrale banken ook aan de slag gaan met digitale valuta. Dat staat in een rapport van de organisatie.

Het IMF is een VN-organisatie voor internationale samenwerking op monetair gebied, bestrijding van financiële crises en kredietverlening voor staten met betalingsproblemen.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

IMF en digitale valuta

Het IMF en de Wereldbank deden onderzoek naar fintech. Bij dat onderzoek vroegen zij financiële instituten uit allerlei landen om input. De conclusies worden getrokken na 96 reacties uit allerlei kampen.

Volgens de paper zijn verschillende banken in verschillende landen druk aan het kijken naar een Central Bank Digital Currency (CBDC). Uruguay is bijvoorbeeld al gestart met een pilot programma voor een CBDC. Ook de Bahama’s, China, Zweden en bijvoorbeeld Oekraïne staan ‘op het punt’ om dit soort systemen te testen.

Ook centrale banken mengen zich in de strijd om deze nieuwe vorm van geld. Deze munten hebben overigens weinig met de kernwaarde van bitcoin en andere cryptomunten te maken. Dit gaat om centraal geregelde nieuwe valuta.

Deze partijen zitten hoogstwaarschijnlijk niet te wachten op pseudo-anonieme munten.

Een reden voor CBDC

De reden voor een nieuwe digitale valuta komt voor uit verschillende redenen. Opkomende economieën en wereldeconomieën kijken op een andere manier naar de opties rondom een CBDC.

Waar de rijkere landen vooral kijken naar een alternatief voor cash, kijken opkomende landen vooral naar mogelijkheden om de bankkosten te drukken. Ook de mogelijkheden om mensen zonder bank aan het financiële systeem toe te voegen zijn interessant.

Libra

Dit geluid hoor je al langer. Maar met de opkomst van het grote project van Facebook genaamd Libra. De social mediagigant is bezig een groot consortium te vormen van verschillende bedrijven. Zij gaan de Libra Blockchain onderhouden en uitbouwen.

Op die chain worden waarschijnlijk verschillende digitale munten uitgegeven, waarvan Libra de allereerste is. Die concurrentiestrijd laten de centrale banken natuurlijk niet zomaar verloren gaan.

Lees meer over:
CBDCcentrale bankIMFlibra

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...