makerdao mkr dai stablecoin

Olesen van MakerDAO over MKR, DAI en schuldenposities

Lasse Birk Olesen is bij MakerDAO verantwoordelijk voor de integratie van hun producten bij andere partijen. Tijdens een gesprek met Bitcoin Magazine legt hij de toekomstvisie van MakerDAO uit. We praten over MKR, Dai en leningen met behulp van MakerDAO.

Wil je liever alleen de video bekijken? Scroll dan door naar het einde van het artikel. 

MakerDAO wil iedereen toegang geven tot eerlijke financiële diensten. Met Dai lanceerde zij in december 2017 hun eerste product: een stablecoin. Een opmerkelijke eigenschap van Dai is dat het een decentrale munt is, maar door het onderliggende protocol moet de prijs van 1 Dai altijd 1 dollar zijn.

Governance

Een decentrale oplossing voor een stabelcoin is een ambitieus idee, maar het lijkt inmiddels te werken.

Olesen: ”We hebben onze bestuursstructuur bij Maker. Wat ik heel interessant vond om te zien was de recente wijziging in stability fee voor Maker. De MKR-token houders hebben dit mooi opgelost.”

Het netwerk heeft er voor gekozen om de stabiliteitsvergoeding van 0.5 procent naar maar liefst 16.5 procent te verhogen. Op het moment van schrijven is de vergoeding zelfs opgelopen naar 19.5.

Door de manier waarop MakerDAO en Dai zijn opgebouwd is laatstgenoemde afhankelijk van het netwerk voor een precieze waardering. Het doel van een stablecoin is natuurlijk een stabiele waarde. En daar moest dus wat aan gesleuteld worden.

Inmiddels zit Dai netjes rond de $1 volgens CoinMarketCap. Olesen kan dus met recht trots zijn op het netwerk. Door bepaalde maatregelen te nemen doet Dai nu weer wat het moet doen.

Plannen van MakerDAO

Olesen: ”MakerDAO heeft al tractie gevonden op het gebied van dApps en DeFi (decentralized finance, red.). We willen onszelf ook in de markt zetten bij betalingsproviders, brokers, beurzen en banken in de tradtionele industrie.”

”Onze Dai stablecoin is interessant voor betalingsproviders”

Een leuk plan. Maar wat vertel je als relatief nieuw blockchainproject tijdens een pitch? Olesen: ”Ons belangrijkste product is onze Dai stablecoin. Voor betalingsproviders is dat erg interessant. De Dai is namelijk stabiel in waarde én je kunt het naar elk plekje in de wereld sturen.”

Dat laatste kan met een hoop andere cryptomunten natuurlijk ook, maar volgens Olesen kun je met Dai makkelijker voldoen aan bepaalde reguleringen. Dat is voor veel partijen erg belangrijk, zeker voor bedrijven die al decennia lang opereren in de ‘oude’ financiële wereld.

Vragen

Tijdens zo’n pitch worden er vaak een zelfde soort vragen gesteld door de ‘tegenpartij’. Olesen: ”Veel mensen hebben gehoord over de schaalbaarheidsproblemen van bijvoorbeeld Ethereum en andere chains. We hebben bij Maker een PoC (Proof of Concept, red.) waarmee we duizend transacties per seconde kunnen halen voor transacties met Dai.”

Ook komt de volatiliteit vaak voorbij in een discussie over cryptocurrency. Dai lijkt daarom een makkelijke manier voor bedrijven en instanties om alvast te wennen aan een decentrale munt. Maar dan zonder volatiliteit.

Interview Lasse Birk Olesen van MakerDAO

Ben je benieuwd naar de rest van het verhaal van Lasse Birk Olesen? Check dan onderstaande video.

Disclaimer: Bitcoin Magazine Benelux biedt geen beleggingsadvies. Onze berichten zijn enkel bedoeld voor informatieve doeleinden.

Mis niks meer!
Invalid email address

Snel, Gemakkelijk, Goedkoop

Maak een gratis account aan bij Bitvavo en betaal in de eerste week geen handelskosten voor jouw eerste €1.000 aan bitcoin.

 

Maak nu een gratis account aan!